Antena Meniu Search
x

Video Regatul de gheaţă vizitat de sute de mii de turişti în fiecare iarnă. Experienţele desprinse din basme îi atrag şi pe români: "E de vis"

Aventura echipei Observator în ţinutul de gheaţă din Laponia continuă şi astăzi. Ne plimbăm cu săniile trase de reni sau de câini husky, iar apoi ne oprim să înnoptăm la hotelul de gheaţă. Obişnuiţi cu turiştii, locuitorii din Laponia se mândresc totuşi că au mai mulţi reni decât oameni printre vecini. 

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 29.12.2023, 21:28

Vezi și

Suntem într-un Regat de gheaţă, înconjuraţi numai de zăpadă. Oamenii care ajung aici se bucură de basmul pe care îl trăiesc. Turiştii hrănesc renii din mână. 

Copil: Mi-au plăcut renii pentru că le-am dat de mâncare, sunt drăguţi şi sunt pufoşi. 

Bianca Iacob, reporter Observator: Laponia are o suprafaţă de 100.000 km pătraţi, ceea ce reprezintă o treime din suprafaţa totală a Finlandei, iar aici în regiune sunt doar 170.000 de locuitori. Un fapt interesant este că sunt mai mulţi reni, 200.000 de reni în regiunea Laponiei Finlandeze.

Cei care ajung aici nu pot rata o plimbare cu sania trasă de reni.

Reporter: Cum a fost plimbarea?

Copil: Frumoasă!

Reporter: Cât a durat?

Copil: Vreo 10 minute. 

Excursii cu sania trasă de câini Husky

...Sau o excursie cu sania trasă de câinii Husky. 

Părinte: A fost foarte frumos şi obiectivul principal, copilul a fost extrem de încântat. 

La ferma de Husky sunt peste 200 de câini din rase diferite. 

Răzvan Pascu, organizator: De obicei, sunt la fiecare sanie cam 12 câini. 10 sunt din rasa Husky de Alaska şi ceilalţi sunt fie Malamut, fie Husky de Siberia pentru că aceştia au forţa mai mare ca să tragă greutatea mai mare. 

Localnicii ne spun povestea "câinilor de zăpadă". 

Localnic: Câinii Husky au apărut aici ca un hobby, la început, pentru că oamenii au vrut să participe la competiţii unde puteau să parcurgă trasee lungi. Atunci când am început să ne dezvoltăm din punct de vedere turistic aici, în Finlanda, am început să ne dezvoltăm şi turismul cu câinii. 

O noapte în hotelul de gheaţă

În Laponia turiştii pot înnopta într-un hotel cum altfel decât din gheaţă. În fiecare an, este construit de la zero şi are o tematică diferită. 

Bianca Iacob, reporter Observator: Cele două bucăţi de gheaţă, una, două, reprezintă intrarea din camera de hotel din satul de gheaţă. Anul acesta sculptat în mitologia nordică. Aici se poate dormi, turiştii se pot caza după ora 9 seara, pentru că în restul zilei este plin de vizitatori. Aşa ca noi. 

Reporter: Dar tu ai mai văzut hotel de gheaţă?

Copil: Nu! n-am mai văzut niciodată! E prima oară şi chiar îmi place!

Reporter: Dar ai vrea să dormi aici?

Copil: Aş vrea să încerc să văd, dar cred că aş muri de frig. 

Tururi ghidate pentru vizitatori

Cei mari şi cei mici au parte de tururi ghidate. 

Ghid turistic: Acesta este locul zeilor, luptătorilor şi eroilor. Acest hol legendar este guvernat de zeul Odin şi doar luptătorii care au murit în onoare se vor întoarce aici. 

Pentru copii o altă atracţie este toboganul de gheaţă. 

Copil: Mi se părea că merg aşa de rapid, dar, de fapt, mergeam mai încet decât un melc. 

La finalul zilei, turiştii se pot "răcori" cu o băutură. Călătoria de poveste în Laponia continuă şi mâine la Observator. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Exclusiv Observator » Regatul de gheaţă vizitat de sute de mii de turişti în fiecare iarnă. Experienţele desprinse din basme îi atrag şi pe români: "E de vis"