Antena Meniu Search
x

Video Reportaj exclusiv Observator din Ţara Sfântă. Turist: ''Să vezi totul pentru prima dată, este aproape şocant''

Israelul e plin de turişti în această perioadă a anului. Iar dincolo de zidurile Bisericii Sfinte, Ierusalimul înseamnă diversitate, culoare şi un amalgam de religii şi naţionalităţi. Turişti, pelerini şi locuitori de religii diferite, umplu cu totii strazile cetăţii şi în această săptămână. Trebuie însă să respecte tradiţiile şi restricţiile locului. Cel mai greu e să se adapteze la mâncarea KOŞER. Reportaj în exclusivitate, filmat de echipa Observator în Ţara Sfântă. 

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 26.04.2022, 21:25

Vezi și

''O vreme foarte bună. Vremea bună, mâncarea bună, aşa cum puteţi vedea aici...'' 

''E o nebunie! Atât de multe comuniuni de orice. Să vezi totul pentru prima dată, e aproape şocant. Oraşul este foarte frumos, cu contraste între nou şi vechi, nu cred că gaseşti aşa ceva nicaieri în lume. Recomand să veniţi aici.'' 

Culori, gusturi şi mirosuri pe săturate. Asta îi aşteaptă pe turiştii care vizitează Ierusalimul. Dincolo de zidurile locurilor sfinte, afacerile comercianţilor au renăscut după pandemie. Pelerinii fotografiază, cumpără şi încearcă tot ce găsesc la magazinele tradiţionale. 

''Avem toate cadourile pe care turiştii pot să le cumpere din locurile sfinte. Genţi, cruci, de argint, mir.''

Pe acelaşi subiect

Dragoş Nelersa, român: Este o piaţă specifică a Ierusalimului, SUK se numeşte în ebraică, toate categoriile de oameni vin aici, fac cumparaturi, de la legume până la restaurante, găsim de toate, pe toate gusturile. 

Localnicii respectă tradiţii bine împământenite

Este o bucurie trăită, însă, cu restricţii şi tradiţii bine împământenite. La restaurante sau hoteluri se simte cel mai bine asta. În timpul sărbătorilor pascale, viaţa locuitorilor se schimbă radical. 

Boris Mironov, manager hotel: Cetificatul pe care îl avem de la Ministerul Cultelor nu este fexibil. Dacă încalci regula, nu eşti kosher. Ori eşti, ori nu eşti. 

Kosher este termenul folosit de evrei pentru mâncarea pe care o pot consuma. Semnifică ieşirea evreilor din Egipt, din robie, acum mai bine de 3 mii de ani. 

Dragoş Nelersa, român: Nu ai voie să mănânci carne de porc, e un set de reguli şi despre cum păstrezi vasele. Ele trebuie să fie pentru perioada asta, curăţate în mod special, pentru că nu au resturi de pâine crescută, nu au fost atinse, în felul asta respectăm tradiţia de acum 3 mii de ani. 

Bucătar: Noi nu folosim făina. Mazza este făcută din făină şi apă. Istoria ne spune cand evreii au scăpat din Egipt nu aveau timp să facă pâine. Au amestecat făina cu apă şi a ieşit asta. 

Regula principală care trebuie respectată pe tot parcursul anului este sa nu amesteci carnea cu lactatele. De exemplu, daca la o masă mănânci carne de pui sau de vită, nu ai voie să mănânci şi ouă sau brânză. Ca masa să fie kosher trebuie să treacă cel puţin şase ore.

Doar peştii cu solzi sunt kosher. Fructele de mare, în schimb, nu. Iar sâmbăta, când evreii sărbătoresc Şabatul, adică a şaptea zi a săptămânii atunci când Dumnezeu s-a odihnit, nimeni nu are voie să muncească. 

Boris Mironov, manager hotel: Gătim mâncarea vineri dimineata şi o punem într-un dulap special. Este complicat, dar când locuieşti aici, te obisnuieşti cu asta. 

Vinul este o binecuvântare pentru toate bucatele tradiţionale de şabat. Chiar dacă e o ţară mică, în Israel există peste 400 de crame. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Exclusiv Observator » Reportaj exclusiv Observator din Ţara Sfântă. Turist: ''Să vezi totul pentru prima dată, este aproape şocant''