Interviu Risc crescut de conflict în Marea Neagră. Mircea Geoană: Alianţa protejează fiecare centimetru de sub umbrela NATO
Risc tot mai ridicat de conflict în Marea Neagră. După Statele Unite, acum Marea Britanie avertizează că Rusia ar putea ataca nave civile. Servicile secrete britanice spun că au observat mişcări suspecte ale flotei ruse la Marea Neagră. Consiliul NATO - Ucraina s-a reunit de urgenţă la Bruxelles. Într-un interviu în exclusivitate pentru Observator, Mircea Geoană dă asigurări că alianţa protejează fiecare centimetru de sub umbrela NATO.
Riscul unui conflict militar în Marea Neagră a crescut de săpătmâna trecută după ce Rusia s-a retras din Inițiativa pentru cereale la Marea Neagră. Zeci de rachete au fost lansate asupra porturilor Odesa, Nikolaev, dar şi Reni şi Ismail de pe Dunăre. Imediat după acest atac, care a avut loc la 200 de metri de apele teritoriale ale ţării noastre şi în urma căruia o navă românească a fost avariată, a fost convocat de urgenţă consiliul NATO - Ucraina.
Oficialii ministerului Apărării de la Londra au anunţat partenerii din NATO că sunt îngrijoraţi în legătură cu manevrele pe care Rusia le face în Marea Neagră. Flota rusă pare că se pregăteşte de o blocadă asupra Ucrainei.
Prima reuniune după cea de la Vilnius a fost prezidată de Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO.
Iată câteva dintre cele mai interesante declaraţii făcute de Mircea Geoană:
- Risc ridicat de conflict la Marea Neagră. Mircea Geoană: "Ne luăm măsuri suplimentare de a întări zonele...
- Ruşii produc mai multă muniţie într-o singură lună decât au produs tot anul trecut. Nouă cursă a înarmării...
- Rusia se expune unui risc uriaş dacă va ataca navele de cereale în apele teritoriale româneşti din Marea...
- Am prezidat prima reuniune a Consiliului NATO - Ucraina. El a fost convocat la solicitarea preşedintelui Zelenski într-o convorbire cu secretarul general Stoltenberg. Am avut interlocutori de la Kiev, vice prim-ministru şi Ministru Transporturilor, lideri militari şi evident toată lumea a exprimat condamnare pentru gesturile extrem de grave pe care Rusia le face prin retragerea de acest angajament privind exportul de grâne din Ucraina. Afectează sute de milioane de cetăţeni din toată lumea. Condamnare foarte severă la adresa infrastructurilor din Ucraina, cele din Odessa, inclusiv de natură culturală şi religioasă.
- Toţi aliaţii, fără excepţie au exprimat solidaritate cu România pentru atacurile de la Reni, sunt la câteva sute de metri de graniţa cu România. De asemenea, liderii noştri militari îşi sporesc vigilenţa şi colectarea de informaţii pentru a putea să reconfirmăm şi o spun şi aici, încă o dată, protecţia absolută a întreg teritoriului aliat în cazul nostru, al României. O întâlnire foarte importantă.
- Este de salutat faptul că prin România, din cele 33 de milioane de tone de cereale exportate din Ucraina, 20 de milioane a trecut prin infrastructurile româneşti. Este un lucru important, este un efort semnificativ pe care toţi aliaţii, dar şi partenerii din Ucraina în apreciază în mod deosebit.
- Liderii militari ai NATO au autoritate permanentă şi absolută în a decide măsurile cele mai potrivite pentru a asigura protecţia fiecărui centimetru pătrat de alianţă. De aceea, în situaţia specifică a Mării Negre se impun măsuri specifice Mării Negre. Sunt măsuri de natură militară, dar pot să reasigur publicul român că sunt toate măsurile luate pentru a putea să ne protejăm teritoriul aliat.
Interviul integral cu Secretarul Adjunct NATO poate fi urmărit în materialul video de mai sus.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰