Antena Meniu Search
x

Video Risc ridicat de conflict la Marea Neagră. Mircea Geoană: "Ne luăm măsuri suplimentare de a întări zonele respective"

Risc tot mai ridicat de conflict în Marea Neagră. După Statele Unite, acum Marea Britanie avertizează că Rusia ar putea ataca nave civile. Servicile secrete britanice spun că au observat mişcări suspecte ale flotei ruse la Marea Neagră. Consiliul NATO-Ucraina s-a reunit de urgenţă la Bruxelles. Într-un interviu în exclusivitate pentru Observator, Mircea Geoană dă asigurări că alianţa protejează fiecare centimetru de sub umbrela NATO.  

de Redactia Observator

la 26.07.2023, 22:05

Vezi și

Oficialii ministerului Apărării de la Londra au anunţat partenerii din NATO că sunt îngrijoraţi în legătură cu manevrele pe care Rusia le face în Marea Neagră. Flota rusă pare că se pregăteşte de o blocadă asupra Ucrainei. 

Risc ridicat de conflict la Marea Neagră

Barbara Woodward, ambasadorul Marii Britanii la ONU: Rusia şi-a intensificat atacurile asupra depozitelor de cereale din Odesa şi din restul Ucrainei, inclusiv, foarte aproape de graniţa cu România, stat membru NATO. Acum, din informaţiile pe care le avem, spun că armata rusă ar putea extinde aceste atacuri asupra navelor civile în Marea Neagră. 

Londra confirmă avertismentele venite în ultimele zile de la Washington. În plus, Casa Albă are informaţii că armata lui Putin pregăteşte să ia la ţintă nave civile. Moscova ar fi trimis deja corveta Serghei Kotov în sudul Mării Negre pentru a patrula între Bosfor şi Odesa. Are misiunea de a monitoriza toate navele care trec pe aici. 

Pe acelaşi subiect

Virgil Bălăceanu, general în rezervă: Există o doză de pericol, există o doză de risc. Navele, dacă vor fi lovite, vor fi lovite cu predilecţie în apele teritoriale sau în zona continguă sau în zonele economice exclusive adiacente Ucrainei, dar mai puţin probabil în spaţiul NATO. Dacă se întâmplă un asemenea lucru, sigur că este un incident foarte serios, va trezi reacţii în plan diplomatic foarte serioase însă un incident nu va însemna nicidecum izbucnirea celui de-al  3lea război mondial între Federaţia Rusă şi NATO.

Riscul unui conflict militar în Marea Neagră a crescut de săptămâna trecută după ce Rusia s-a retras din inițiativa pentru cereale la Marea Neagră. Zeci de rachete au fost lansate asupra porturilor Odesa, Nikolaev, dar şi Reni şi Ismail de pe Dunăre. Imediat după acest atac, care a avut loc la 200 de metri de apele teritoriale ale ţării noastre şi în urma căruia o navă românească a fost avariată, a fost convocat de urgenţă consiliul NATO-Ucraina. 

Prima reuniune după cea de la Vilnius a fost prezidată de Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO. 

Mircea Geoană: Ceea ce vrea Rusia să facă este să impună o blocadă navală împotriva Ucrainei pentru a agrava situaţia economică. Ne luăm măsuri suplimentare de vigilenţă, măsuri suplimentare de a întări zonele respective.

Oficialii NATO şi UE cred că găsirea unei alternative pentru exportul cerealelor din Ucraina ar ridica presiunea de la Marea Neagră. Numai că statele membre nu se înteleg. Comisia Europeană propune "culoare ale solidarităţii". Mai exact, rute rutiere şi feroviare prin statele UE învecinate cu Ucraina, adică şi România. Deja, CFR Marfă a anuţat deja că a oferit Ucrainei 1500 de boghiuri, adică platforme pe care sunt încărcate containerele cu grâne şi a suplimetat cu 300 numărul de vagoane care transportă doar cerele ucrainene prin ţara noastră. Zeci de tiruri pline cu cereale, blochează banda de urgenţă de pe autostrada A2, în apropierea portului Constanţa.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Risc ridicat de conflict la Marea Neagră. Mircea Geoană: "Ne luăm măsuri suplimentare de a întări zonele respective"