Video România a ajuns pe primul loc din Europa la scumpirea gazelor, deşi este al doilea producător din UE. Cum e posibil: analiza experţilor
Suntem din nou campioni în Uniunea Europeană. Nici de data asta însă nu ne remarcăm la ceva pozitiv, ci dimpotrivă. Ţara noastră noastră a ajuns pe primul loc la scumpirea gazelor şi a întrecut state precum Belgia, Grecia sau Danemarca. În Bucureşti preţurile aproape s-au triplat în doar un an. O explicaţie ar fi şi faptul că aici preţurile erau încă destul de mici faţă de alte ţări.
Gazele naturale ne-au adus acum primul loc în Uniunea Europeană. Într-un singur an, preţul gazelor naturale din Capitală a crescut cu 239%. Am ajuns astfel ca Bucureştiul să ocupe primul loc într-un clasament care cuprinde capitalele UE, clasament care se referă la scumpirea gazelor. După noi, se află Bruxelles-ul, acolo unde creşterera a fost de 169%. În Copenhaga gazele s-au scumpit cu 102%. Budapesta a rămas cea mai ieftină capitală din UE în ceea ce privește prețurile la gaze pentru consumatorii casnici, urmată de Varșovia și Bratislava.
"Referinţa la care se raportează această creştere era undeva în august 2021, când erau nişte preţuri relativ mici în piaţa din România. Preţurile la consumatorul final erau spre 3-4 eurocenţi pe kilowat oră. Veneam dupa o perioadă de pandemie, economia începea să se relanseze şi importurile erau foarte mici", a declarat Ion Lungu, reprezentant producători. Însă cererea a crescut apoi, aşa că s-a apelat la importuri. Gazul cumpărat a venit la preţuri mult mai mari.
România rămâne al doilea producător de gaze naturale din Uniunea Europeană, după Olanda
"Vorbim, în primul rând, despre o creştere generalizată a preţurilor la nivel internaţional. Iar pe plan european, vorbim despre o situaţie particulară dată de această codependenţă de Federaţia Rusă. 50% din totalul importurilor din Europa provin din spaţiul rusesc", a declarat Georgian Albu, expert energie. Ţara noastră importă din Rusia până la 20% din consumul de gaz. În septembrie 2020, un metru cub de gaze naturale cumpărat din Rusia a costat 150 de dolari. În octombrie 2021, era deja 612 dolari. Şi costurile vor mai creşte.
"Momentul 1 aprilie e unul crucial. Să vedem ce se va întâmpla", a declarat Ion Lungu, reprezentant producători. "Factorul de vreme va ajuta în sensul ameliorării situaţiei. Însă piaţa are o inerţie mult mai lentă la scădere", a declarat Georgian Albu, expert energie. România a importat în primele 11 luni din 2021 cu peste 67% mai multe gaze naturale faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Asta în timp ce producţia a scăzut. Chiar şi aşa, ţara noastră rămâne al doilea producător de gaze naturale din Uniunea Europeană, după Olanda.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰