Antena Meniu Search
x

Putin: Ungaria cumpără gaz rusesc de cinci ori mai ieftin decât prețul pieței din Europa

Președintele rus Vladimir Putin susține că datorită unor contracte pe termen lung Ungaria plătește acum de 5 ori sub prețul pieței din Europa pentru gaz rusesc. Declarațiile au fost făcute în timpul unei vizite foarte criticate a lui Viktor Orban la Kremlin.

de Redactia Observator

la 01.02.2022, 18:44

Putin: Ungaria cumpără gaz rusesc de cinci ori mai ieftin decât prețul pieței din Europa
Vladimir Putin, la întâlnirea cu Viktor Orban de la Kremlin - Profimedia

Contractele pe termen lung permit Ungariei să primească gaz rusesc de cinci ori sub prețul pieței din Europa, a declarat marți președintele rus Vladimir Putin la o întâlnire cu premierul ungar Viktor Orban la Kremlin. „Putem spune că aceste acorduri până în 2036, semnate anul trecut, sunt rezultatul, în primul rând, al muncii dumneavoastră”, l-a lăudat Putin pe Viktor Orban, potrivit TASS.

El a menționat că aceste acorduri nu permit doar o aprovizionare stabilă până în 2036. „Este important și că astăzi Ungaria primește gaz rusesc de cinci ori mai ieftin decât prețul pieței din Europa”, a spus președintele rus.

Putin l-a asigurat pe Orban de stabilitatea livrărilor de gaze rusești către țară. „Anul trecut, Gazprom a semnat două contracte pe termen lung pentru furnizarea de gaze naturale din Rusia către Ungaria până în 2036, astfel încât aici este asigurată stabilitatea aprovizionărilor”, a spus Putin.

Prețurile gazelor europene scad. Rusia crește fluxurile prin Ucraina

Pe acelaşi subiect

Prețurile gazelor naturale din Europa au scăzut după ce transporturile rusești pe o rută cheie care traversează Ucraina au fost reluate, relatează Bloomberg

Livrările de gaz rusesc în Slovacia prin punctul de tranzit Velke Kapusany de la granița cu Ucraina au revenit la nivel normal, potrivit datelor operatorului de rețea Eustream. 

Livrările suplimentare rusești au scăzut prețurile la gaze, dar la asta au contribuit și vremea blândă care a redus cererea și cargo-urile cu gaz natural lichefiat care ajung pe țărmurile europene.

Fluxurile de gaze rusești prin Polonia către Germania rămân suspendate, în contextul tensiunilor din Europa de Est. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov și secretarul de stat al SUA Antony Blinken vor discuta marți, în timp ce eforturile diplomatice de a atenua criza din Ucraina continuă.

Între timp, Uniunea Europeană a vorbit cu ceilalți furnizori ai săi, din SUA și Qatar până în Azerbaidjan, despre transporturi de urgență în cazul în care tensiunile ar escalda până la punctul în care fluxurile de gaze ar fi întrerupte. Compania de gaze poloneză PGNiG a cumpărat GNL din SUA pentru Ucraina, care nu are acces direct la niciun terminal de gaz natural lichefiat.

„Potențialul conflict dintre Rusia și Ucraina a crescut temerile în jurul livrărilor de gaz în Europa, 30% din gazul continentului provenind din Rusia”, a transmis RBC Capital Markets.  „Eforturile diplomatice de a aduce mai mult gaz în Europa din alte surse sunt în desfășurare. Cu toate acestea, prețurile pe termen scurt rămân foarte expuse la mici schimbări în balanța cerere și ofertă.”

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Putin: Ungaria cumpără gaz rusesc de cinci ori mai ieftin decât prețul pieței din Europa