Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Românii nu mai aprind becul. Jumătate din gospodării consumă de doar 40 de lei pe lună, ca în Africa: "Asta e realitatea românească"

Facturile exorbitante la curent îi determină pe oameni să se apuce de făcut economii chiar şi când vine vorba de lucruri elementare. Aprindem becul mai rar, închidem aerul condiţionat şi tragem draperia în geam. Mai punem o haină pe noi la iarnă şi dăm termostatul la o temperatură mai mică. Toate astea, pentru că autorităţile încă n-au soluţii pentru creşterea preţului energiei electrice.

de Andra Mitu

la 16.12.2021 , 17:25

Un gest care devine un lux. În condiţiile unei scumpiri a energiei electrice cu cel puţin 25%, oamenii cu bani număraţi se văd obligaţi să facă economii la sânge doar ca să-şi permită un trai decent. Mama Cristinei s-a trezit peste noapte cu facturi de două ori mai mari la curent. Pensia e aceeaşi. 

Cristina Boboc: Are boiler electric la baie și se gândește serios sa își încălzească apa în oală și să se spele. Și-a înlocuit toate becurile cu becuri economice, când ne-am dus la ea tot timpul zice "sa stingeți becul, sa stingeţi becul". 

Conform ANRE, în România, jumătate din cele 9 milioane de gospodării racordate la reţea consumă lunar undeva la 55 de kilowaţi, o factură de mai puţin de 40 de lei.

Vezi și

Zoltan Nagy-Bege, vicepresedinte ANRE: Eram într-o discuţie cu un europarlamentar român şi a zis că asta e nivel de consum pentru Africa, nu pentru România. Dar asta e realitatea românească.

Pe acelaşi subiect

Realitatea în care oamenii îşi analizează tot mai atent facturile. Nu şi politicienii

Ludovic Orban, preşedintele Camerei Deputaţilor: Vă mărturisesc că soția plătește și n-am acum să va spun exact suma pe care am primit-o. Pe electricitate am făcut că și ceilalți contract pe un an de zile. Mă informează imediat soția dacă apar astfel de creșteri.

În lipsa altei soluţii, nu ne rămâne decât să economisim. Primul pas, schimbarea becurilor clasice cu unele LED. 

Marius Dumitru, consultant electronice: Spre exemplu acest bec consumă numai 10 wați, dar luminează echivalentul unui bec clasic de 90. E vorba de nouă ori diferența mai mică de consum la aceeași putere luminoasă.

 Într-un apartament cu două camere, cu becuri clasice, într-un an consumăm 175 kilowaţi. Cu becuri LED, consumul scade la 29 de kilowaţi. Diferenţa de 146 kilowaţi se traduce într-o economie de 116 lei. 

Teodora Vasâlca Cimpoi, consultant în energie: Un alt gest simplu e de a profita cât mai mult de lumina naturală. Asta înseamnă sa nu las mobilierul în dreptul ferestrei. Dacă încălzim apa printr-un boiler electric, este suficient sa setam temp boilerului la 40 grade. 

Electrocasnicele sunt cele mai mari consumatoare de curent electric

Andra Mitu, reporter Observator: Dacă temperatura la frigider este prea scazută pierdem bani. Tocmai de aceea este foarte important să setăm o temperatură optimă, cuprinsă între 4 și 6 grade Celsius. Iar la congelator este bine să avem o temperatură de minus 18 grade Celsius. După ce ne terminăm treaba, experții ne sfătuiesc să închidem dispozitivele pe care nu le mai folosim și să le scoatem din priză, pentru că dispozitivele electronice și electrocasnice consumă energie chiar dacă sunt în stand by.

O bluză în plus la iarnă înseamnă o factură mai mică. 

Teodora Vasâlca Cimpoi, consultant în energie: Fiecare grad în minus pe care îl setam în termostat înseamnă o economie în factura de 10%. 

Ideal ar fi să ne izolăm şi locuinţa şi să folosim geamuri termopan. Preţul mediu pe bucată ajunge la 350 de lei.  Alternativa mai ieftină - draperiile groase. Statisticile arată că unul din patru români are restanţe la plata facturilor. 

Andra Mitu Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Vă consideraţi dependent de telefonul mobil?
Observator » Exclusiv Observator » Românii nu mai aprind becul. Jumătate din gospodării consumă de doar 40 de lei pe lună, ca în Africa: "Asta e realitatea românească"