Antena Meniu Search
x

Video Și-au vândut două locuințe și au făcut un credit pentru o casă de 70.000 de euro. Când a fost gata a început imediat coșmarul

O casă într-o zonă retrasă și liniștită e visul multora. Pentru oamenii din comuna constănțeană Lumina, povestea frumoasă pentru care au muncit o viață și în care au investit toți banii strânși sau împrumutați de la bănci e doar o amintire. Se plâng că nu pot ieși din casă şi nu își pot lăsa copiii afară la joacă din cauza unui investitor care a ridicat, peste drum de cartierul lor, o mulţime de silozuri. Omul se apără şi spune că afacerea lui funcţionează legal. Autorităţile i-au dat mai multe amenzi, dar problemele par de nerezolvat. Un material din seria Coșmar Residence.

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 30.05.2022, 19:40

Vezi și

Comuna Lumina. Constanța. Februarie 2022. Sunt cinci ani de când în zonă s-au pus bazele unui cartier rezidenţial. Sătui de gălăgia şi poluarea din inima oraşului aglomerat, mulţi au migrat spre periferie. Daniela şi soţul ei au vândut atât locuința din centru, cât și casa bătrânească. Cu banii obținuți, plus un credit bancar, și-au cumpărat un teren și au început să construiască o casă de 70.000 de euro. Când a fost gata, a început calvarul. Peste drum de locuința lor a început să se dezvolte un complex de depozitare a cerealelor. Încărcarea şi descărcarea cerealelor înseamnă zgomot, zi și noapte, dar și un praf fin, o pulbere albă care acoperă totul.

Daniela Faraon, locanic Lumina: Ne afectează foarte tare, nu putem ieși afară, nu putem deschide ferestrele, geamurile, ușile pentru că este foarte mult praf și pleava de cereale, se așează peste tot, nu putem să respirăm, este cumplit. Pe timp de zi îl vedem că o ceață, dar, efectiv îl inspirăm, este tot timpul. 

Copiii care locuiesc în Lumina şi cei care vin în vizită stau mai mult în case

Dorina Balaban, localnic Lumina: Ne-am mutat aici din 2016, iar silozurile erau câteva, 3-4 silozuri, deci după aceea s-au construit în fiecare an nu știu câte. Noaptea pun aeratoare, pentru că acolo sunt focare de căldură și zgomot, dar în primul rând ne derajeaza foarte tare calitatea aerului, nu se poate respiră, nu poți să stai în casă, am avut nepoțelul la noi și pe copertină căruciorului era praf și pleava.

Pe acelaşi subiect

Ion Balaban, localnic Lumina: Este că și cum aș lucra într-o mină, și te îmbolnăvesti de silicoză, uitați cum arată, mă duc acum să scutur un brad, ia uitați! Ce este într-un brad e și în plămânii noștri, pentru că noi nu realizăm, și nu e pentru mine, că eu mor mâine poimâine, dar rămân nepoțeii! Și măcar pentru ei să ne luptăm!

Şi nu e tot. În sezonul ploilor, curțile oamenilor sunt inundate de șuvoaiele care se scurg de dincolo de şosea. 

Daniela Faraon, locanic Lumina: Au unit platforma lor cu șoseaua, nu există nicio scurgere, nicio rigolă și toată apa de acolo se scurge pe lângă șosea și ajunge la noi în curte. 

Primăria din Lumina și Garda de Mediu spun că dau sancţiuni

Dumitru Chiru, primar Lumina: Am luat legatura cu agenţii economici care îşi desfăşoară activitatea in zona industriala, am cazut de acord şi au un termen de 30 de zile pentru a-şi schimba toate sitele pentru a opri orice poluare. 

Steluţa Popescu, director Garda de Mediu: În ianuarie a fost o sancțiune de 50.000, anul trecut aceeași firma a luat alte două sancțiuni și vom vedea de ce nu se conformează.

Am încercat să stăm de vorbă cu proprietarii afacerii. Am reuşit, în cele din urmă, să purtăm o discuţie telefonică. Patronul ne-a spus că regretă neplăcerile provocate vecinilor, dar ne-a asigurat că silozurile sale respectă legislaţia europeană. 

Andreea Filip, reporter Observator: În cifre, în ultimii doi ani, în această zona s-au mutat 3.000 de oameni, au vrut să ducă o viața în liniște, dar trăiesc un coșmar zi de zi. Fără drumuri, fără canalizare și cu mult praf și zgomot.

Reporter: Vă pare rău ca aţi plecat?

Daniela Faraon, locanic Lumina: Vă daţi seama că îmi pare rău. Da, speram să fie linişte, da. Exact asta era: un cartier rezidențial, pe hartie. De fapt e un coşmar. Este un coșmar care nu se mai termină.

Am revenit la Lumina trei luni mai târziu, să vedem ce s-a schimbat în viaţa oamenilor de aici. Primăria a ridicat un parapete de protecţie de-a lungul şoselei. Garda de Mediu a mai dat o amendă pentru poluare fonică, dar problemele sunt departe de a fi rezolvate. 

Localnicii din Lumina stau la mila vântului

Localnic: Situaţia în care suntem noi acuma este una destul de groaznică, pentru mine e groaznică. Eu când vin acasă, Nu pot să vin acasă. Vin aici ca pe un şantier. Au acuma... e un pickhammer d-ăsta, e un buldozer de bătut piatra. Ăla când taluzează se aude vibraţia până în curte.

Localnic: În fiecare zi trebuie să şterg maşina. Cu pickhammer-ul ăsta... da, da, da ... cu care lucrează ei, într-adevăr se aude de sus, se simte cum trepidează în casă. Şi acuma le vântură şi pleava vine peste tot, nu ne iartă. Vine campania de sezon! Da, păi vine campania acum, se apropie. Începe să se recolteze orzul, astea, pe după aia grâul şi noi ce facem? Stăm şi ne rugăm dimineaţa băi dacă o bate vântul spre ei ca să nu vină praful peste noi.

Localnic: Au venit şi ei să facă un business, dar cu sacrificii mari pentru că noi trebuie să murim ca să facă... să prospere ei. Nu se poate coabita în situaţia asta, nu avem cum. Nu avem cum să trăim în pace aicea, cu ei.

Oamenii au dat în judecată firma de peste stradă şi speră să-şi găsească dreptatea în instanţă. Între timp, în zonă au răsărit case noi şi multe altele sunt în construcţie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Exclusiv Observator » Și-au vândut două locuințe și au făcut un credit pentru o casă de 70.000 de euro. Când a fost gata a început imediat coșmarul