Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Au plătit 100.000 de euro în 2019 pe locuinţă, iar acum experţii le zic să o părăsească rapid. "Casa stă în aer!"

Un sac de bani a plătit o familie pe o locuinţă într-un cartier ridicat în stil american, la câţiva kilometri de Cluj. Aveau să afle că american era doar renumele cartierului, pentru că de aprobări s-au ocupat români. Visul celor două familii s-a năruit odată cu terenul de sub case: dealul este instabil şi pe el nu trebuia ridicată nicio construcţie.

de Alex Prunean

la 22.04.2022 , 11:52

Anda şi Mihai au ajuns în instanţă. După studenţie, cei doi maramureşeni au decis să rămână în Cluj. În 2019 au plătit 100.000 de euro pe casa din noul ansamblu rezidenţial

Mihai: "Ia uitaţi ce înălţime am eu şi cum e plecat pământul şi sub casa fundaţia a dispărut. Casa asta sta în aer efectiv. Plus fisuri, uitaţi în partea asta se vede. Se vede betonul, partea de fundaţie din casă. Fisuri în fundaţie neconforme, ia uitaţi. Casa stă în aer pe cel puţin jumătate din suprafaţa ei. Aici suntem pe beton, că o plecat fundaţia cu totul, în zona aia mai mult ca sigur e deja în dreptul copacului."

Experţii le-au zis să plece rapid din casă, deoarece sunt în pericol

Vezi și

Pe propria cheltuială, au apelat la un expert independent. Verdictul a fost crunt: trebuie să părăsească imobilul, pentru că e în pericol de prăbuşire! Acum, pe lânga rata de 1500 de lei la bancă, plătesc şi 550 euro chirie, într-un apartament din Cluj-Napoca.

Mihai: "În zona asta se văd fisurile, cum casa începe să se deplaseze. Fisurile încep de jos în sus. Nimeni nu are ce să ne povestească, că se aşează casa, se simte când calci pe el. Noi nu ne-am făcut un calcul, că nu ne-am gândit vreodată că trebuie să părăsim casa asta."

Localnicii ştiau că terenul este instabil în zonă. Tot satul ştia, mai puţin primarul care a semnat autorizaţia de construire.

Grigore Fati, primar comuna Apahida: "Se ştia că e teren instabil? Nu, şi nici nu ştiu dacă este instabil. S-a făcut o umplutură, am înţeles că cineva de jos a săpat ceva groapă şi probabil că s-a ajuns la terasă, s-a umplut, dar nu se presupune a fi o problemă de alunecări la această adâncime."

La Direcţia de Urbanism din Primărie ni se spune că studiile anexate autorizaţiei de construire sunt făcute la 6 metri adâncime. Şi că falia care a luat-o la vale ar fi la 20 de metri adâncime. Însă un plan urbanistic, comandat de Primărie în 2015, arăta că zona în care a fost ridicat cartierul e una cu risc ridicat de alunecări de teren şi recomanda o interdicţie permanentă de construire. Primăria a renunţat la contract, iar autorizaţiile au fost emise în baza unui plan... mai vechi.

Grigore Fati: "Era o propunere, ulterior s-au facut alte studii şi s-a infirmat acea propunere de plan de urbanism general."

Aşa că zona verde s-a transformat într-un cartier cu zeci de case. În timp ce ne aflam în biroul primarului, acasă la Adrian Gorgan pământul a luat-o din nou la vale. 

Grigore Fati: "Cine face studii geo, cum îl face, să îşi asume răspunderea. Toată lumea are impresia că noi la primărie suntem ultraspecialişti. Nu are nimeni din Primărie această calitate, această pregătire, calitate."

Am plecat în căutarea "ultraspecialiştilor". Am crezut că-i găsim la Inspectoratul de Stat în Construcţii Cluj. N-am aflat cât de specialişti sunt. Doar că nu-şi asumă nimic. Am încercat să vorbim şi la centru. Dezvoltatorul imobiliar ne-a răspuns, dar a închis telefonul când ce a aflat cine suntem.

Coşmar Residence

Alex Prunean Like

Meseria aceasta de fapt e o vocație. Sau un microb. De fapt, ambele. Îmi aduc aminte că atunci când am intrat în “familia Antenei” eram cel mai tânăr corespondent.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Exclusiv Observator » Au plătit 100.000 de euro în 2019 pe locuinţă, iar acum experţii le zic să o părăsească rapid. "Casa stă în aer!"