Antena Meniu Search
x

Video Singurul sport inventat de români se predă în şcolile din India şi Nepal. Asiaticii vor să îl facă cel mai popular joc de pe continent, după cricket

În istorie, au jucat oină Marin Preda, Spiru Haret, Nicolae Iorga. Azi sunt mai mulți asiatici decât români care o practică. Singurul sport inventat de români a fost recunoscut ca sport naţional în 2014, iar din acest an... are şi o zi naţională. Pe care echipa Observator a petrecut-o alături de federaţiile de oină din India şi Nepal, acolo unde sportul nostru se predă în sute de şcoli. 

de Redactia Observator

la 28.06.2023, 20:31

Vezi și

E 9 mai și pentru prima oară se sărbătorește ziua națională a oinei. În Kathmandu, Nepal. 

La 10.000 de kilometri distanță de ţara noastră, ziua începe cu o partidă de oină în picioarele goale. Curtea e mică, dar entuziasmul mare. Peste 150 de copii nepalezi joacă sportul naţional al României. Aici e prima școală din Nepal care a introdus oina la orele de educaţie fizică. 

Prasant Dahal, director scoala Nepal: Am început de la copii de 11 ani şi până la 17 ani. Trebuie să fii mental acolo, să fii atent la colegii tăi, la cum vei marca și cum vei apăra. Aceasta este partea interesantă la oină.

Au descoperit oina pe internet

Pe acelaşi subiect

Le-a atras atenţia, pentru că seamănă cu sportul lor preferat, cricket. Curioşi, şi-au luat bilete de avion către România. 

Prasant Dahal, director scoala Nepal: Am fost 4 oameni care am mers în România să luăm ore de antrenor şi de arbitru.

Au luat câteva bastoane și mingi de la noi, au tradus regulamentul în nepaleză și au început să ia la rând școlile din Nepal. Planul lor e să-l facă cel mai jucat sport din Asia, după cricket. Şi au toate şansele: deja, oina a pătruns şi în şcolile din Sri Lanka, Bangladesh, Pakistan și India. Deloc întâmplător, țări care trimit tot mai mulți muncitori către România.  

La 45 de grade la umbră, sub un cer care nu se vede de poluare, pe un stadion de cricket de la marginea capitalei Delhi, zeci de copii indieni lovesc mingi în culorile steagului nostru.

Narander Kumar, antrenor de oină în India: Acesta este unul dintre cele mai tari jocuri din lume. 

Narander a descoperit oina în 2018. Un an mai târziu, organiza primul campionat. 14 școli au participat atunci. Azi sunt peste 300 în care se predă oina, în 10 state din India.

Narander Kumar, antrenor de oină în India: Poate într-o zi oină va bate fotbalul!

De mai multe ori pe săptămână, merge în școlile din Delhi să facă antrenamente de oină. Și-a creat o rețea în întreaga Indie de antrenori care au învățat sportul nostru național.

Acolo, educația fizică nu e doar o disciplină, e un stil de viaţă care se învaţă din copilărie

Valoarea școlilor crește cu cât mai multe jocuri sunt practicate de elevi, iar copiii dau examene obligatorii la sport. 

Aisha ia cursuri de oină de 3 ani, a participat la campionate școlare și a adus trofee importante. Pe toate, sigla federației indiene de oină e în culorile tricolorului.

Aisha, jucătoare de oină: Nu pot să jos cricket pentru că aici nu este permis fetelor să joace cricket în India. Dar oina este un mod prin care pot juca.

Narander Kumar, antrenor de oină în India: Vreau să spun poporului român că oina este un joc minunat. Încercaţi să dezvoltaţi jocul, începeţi de la şcoli, la universităţi şi duceţi-l la rang mondial.

Nicu Dobre, preşedintele Federaţiei Române de Oină: Avem ocazia să răspândim la nivel mondial un sport, și nu orice sport, ci sportul nostru național. Într-o zonă unde sute de milioane de copii practică cricketul și totuși ei vin și sunt fascinați de oină, nu vi se pare că sportul acesta are ceva în plus față de acea disciplină sportivă dacă ei vin să joace acest sport?

De-a lungul anilor, Nicu Dobre a trimis pe banii lui sau din sponsorizări echipamente către federațiile din Asia. Culmea e că mingile sportului nostru național sunt produse în Pakistan.

Nicu Dobre, preşedintele Federaţiei Române de Oină: A fost singura soluție ca să putem continua dezvoltarea oinei, dacă nu, oina murea. În România nu vrea nimeni să le facă am încercat peste tot să le facem.

În România, sunt azi 500 de mici echipe în toată țara

Majoritatea în școli din mediul rural și sunt organizate 3 competiții înfiecare an. 

Nicu Dobre, preşedintele Federaţiei Române de Oină: Între profesorii care antrenează aceste echipe sunt foarte mulți profesori care nu sunt de educație fizică și sport, sunt profi de fizică, de mate, de română, de geografie, care antrenează echipele de oină.

În toamnă începe programul național redescoperă oina, prin care se dorește dotarea cu un baston și o minge a tuturor școlilor din țară. Pentru ca pas cu pas, să afle şi România ce e jocul de oină.

Nicu Dobre, preşedintele Federaţiei Române de Oină: Mihai Sadoveanu unul dintre marii noștri oameni de cultură care au practic oina spunea: Orice om vrednic trebuie să învețe întâi și întâi a juca oina, fără asta nu e bun de nimic și nu face două parale. Poate exagerează dar nu ar strica ca bun român să încerce să dea o dată cu bastonul și măcar să știi ce e jocul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Exclusiv Observator » Singurul sport inventat de români se predă în şcolile din India şi Nepal. Asiaticii vor să îl facă cel mai popular joc de pe continent, după cricket