Video Sportul care câştigă teren în România, cu ajutorul imigranţilor asiatici. A început să fie predat şi în şcolile din ţară: "Toţi jucătorii stau împreună. E prima victorie"
În ultimii patru ani, în România au apărut şapte noi echipe locale de cricket. Acum sunt 12 în total. E un fenomen care ia amploare odată cu numărul tot mai mare de muncitori străini. E primul lucru pe care-l fac când ajung la noi: caută echipe în care pot să joace sportul pe care-l practică încă din copilărie. Echipa națională de cricket e formată aproape în întregime din asiatici, dar cum cricket-ul a început să fie predat și în școlile noastre, echipele de juniori sunt pline de români.
Aceasta e echipa naţională de cricket a României. Cu greu găseşti un jucător român. Peste 95% sunt asiatici veniți la muncă în ţara noastră. "Asta contează pentru noi, când jucăm în teren cu tricolorul ăsta e cel mai mare onor pentru noi, că jucăm pentru țară", spune Abdul Shakoor, CEO Federația Română de Cricket.
România joacă cricket
"Când au cântat imnul eram toți cu mâna pe piept: Deșteaptă–te, române! Eram toți cu mândrie, cu emoții, erau niște fiori, asta a fost nemaipomenit", mărturiseşte Emran Haider, jucător din Pakistan. Acasă la ei nici nu s-ar privi dacă s-ar întâlni pe stradă. Atât de profund înrădăcinată e legea castelor în ţările lor de origine. Dar aici, distanța i-a apropiat. De îndată ce păşesc pe pământ românesc, se caută unii pe alţii şi, împreună, ceva ce le aminteşte de acasă. Ce altceva dacă nu cricketul, unul dintre cele mai populare sporturi din Asia.
"Avem de la nivel înalt, până la jos, înseamnă că avem și muncitori aici, în construcție, băieții cu livrare, cu Tazz-ul, cu Uber, avem și directori, un jucător e CEO. Aici e un teren egal pentru toată lumea", adaugă Abdul Shakoor, CEO Federația Română de Cricket. "Uitaţi-vă în jur, toţi jucătorii stau împreună, se încurajează unii pe alţii. Aceasta e prima victorie", arată Hitsu Bachani, antrenor.
- Singurul sport inventat de români se predă în şcolile din India şi Nepal. Asiaticii vor să îl facă cel mai...
- Cum se obţine "ţesătura regilor". Caşmirul, cândva "hit-ul" industriei modei a devenit o afacere de tradiţie....
- Şi-a făcut casă în Nepal cu banii trimişi de soţul ei, venit la muncă în România. Ce salariu câştiga la...
Sportul se predă şi la şcoală
Odată cu ei, cricketul a luat avânt în România. Şi pentru prima oară, se predă şi la şcoală. Andrew e australian, de peste 20 de ani în România şi profesor de sport în moara Vlăsiei, unde elevii români învaţă tainele cricketului. "După fotbal, este cel mai popular sport din lume. Ştiu că nu e foarte cunoscut în România, dar noi vrem să schimbăm această situație", spune Andrew Begg, antrenorul echipelor naționale de cricket.
A început să antreneze echipa națională de băieți, dar acum se ocupă și de fete și de juniori. Atât de mult s-a dezvoltat fenomenul. "În echipă avem și pakistanezi, indieni, români, srilankanezi, nepalezi, bnagladezi, suntem o amestecătură de foarte multe nații", povesteşte Emran Haider, jucător din Pakistan.
Tatăl a fost primul antrenor al lui Emran, când era copil în Pakistan. După ce s-a mutat la Iași să studieze medicina în 1998, a adus cu el moştenirea sportului şi a continuat să joace cricket alături de alți colegi din Asia. Azi e om de bază în echipa naţională. "Fascinant, să prindem cricket aici în România, nu mă așteptam, să jucăm așa profesionist", spune Emran Haider, jucător din Pakistan.
La serviciu, l-a convins și pe colegul lui de cabinet, Cosmin, să i se alăture. "Uite jucăm cricket, hai dacă vrei, să vii să vezi... Aşa am început", îşi aminteşte Cosmin Zăvoi, căpitanul naţionalei de cricket. Azi, românul e căpitanul echipei naționale. "Nivelul de joc a crescut, turneele pentru echipa naţionala sunt mai multe", adaugă Cosmin Zăvoi, căpitanul naţionalei de cricket. "Obiectivul e să fim locul doi-trei în Europa din 30 de țări, să ne calificăm la campionatele mondiale, să jucăm campionate în Africa, Asia. Şi pentru fete avem același vis", spune Abdul Shakoor, CEO Federația Română de Cricket.
Cum a ajuns cricketul în India
Cricketul a fost adus în India de britanici. E un sport împrăştiat prin lume de expaţi. Acum se întâmplă la fel şi la noi. Înainte să se întoarcă acasă, oricând se va întâmpla asta, Ramesh speră să lase moştenire bucuria cricket-ului. "Când am sosit aici prima oară, nu erau mulţi oameni, dar vedeţi acum sunt sute de jucători de cricket, chiar şi copii români", arată Ramesh Satisa, echipa națională de cricket.
Mihnea are 13 ani și e din generația care vor duce cricketul mai departe spre sângele românesc. S-a îndrăgostit de la prima lovitură, iar azi e unul dintre cei 20 de membri ai clubului său, alături de căpitanul srilankez, și jucătorii din Pakistan, India și Afganistan. "Putem să facem schimb de culturi, de exemplu ei să mă învețe limba lor hindi și eu să îi învăț română. Din punctul meu de vedere, românii numai fotbal știu și ar trebui să învețe și ei niște sporturi noi", crede Mihnea Pantea, jucător de cricket.
Spre deosebire de echipele de seniori, cele de juniori, băieți și fete, sunt formate majoritar din români. "Asta îmi place și mult la el, e unic, nu prea joacă lumea. E foarte frumos mai ales că întâlnim și persoane noi din alte țări, ne mai împrietenim", povesteşte Mariana Muntean, echipa națională feminină de cricket.
Coechipiera Marianei e Dineshi. Are 25 de ani și lucrează împreună cu mama ei ca îngrijitoare într-o casă de bătrâni. Ea e aici de puțin peste un an, mama de patru. A învățat să joace cricket în copilărie, pe străzile din Sri Lanka. "Sunt jucătoare în echipa naţională a României. Prietena mea mi-a spus că România are o echipă de cricket. Şefei mele îi place că joc cricket aici, îmi spune mereu să mă duc la antrenamente", spune Dineshi, echipa națională feminină de cricket.
E tot mai clar că România se schimbă. Angajaţii străini îşi pun amprenta pe toate domeniile: de la sport, la agricultură, de la gastronomie, până la IT.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰