Antena Meniu Search
x

Video Staţiunea care atrăgea aristocraţii Europei în România. Gloria a apus, ucisă de nepăsare, dar antreprenorii încă speră: "Va renaşte ca pasărea Phoenix"

În România de altădată, concediul la băi sau la schi era cel mai frumos moment al anului. Staţiunile erau pline şi faimoase în toată Europa. Facem azi o călătorie în trecut, în urmă cu aproape patru decenii. În Vatra Dornei, supranumită Perla Bucovinei, un loc pe care veneau să îl filmeze şi străinii. Strălucirea din imaginile de atunci a pălit între timp, dar Vatra Dornei merită să-şi recapete renumele. Un reportaj din seria Staţiuni de Dezinteres Naţional

de Angela Bertea

la 06.03.2023, 20:38

Vezi și

Iarna, Vatra Dornei este reşedinţa sporturilor albe. Nicăieri nu este mai albă, mai pură zăpada. Şi aşa rămâne până la primăvară. Spre bucuria copiilor, turiştilor, care aleg acest anotimp pentru vacanţa lor dorneană. Sunt imagini nedifuzate în ultimii 37 de ani. Istoria fascinantă a staţiunii, bine păstrată în Arhiva Naţională de Filme: "Tinereţea şi voioşia cuceresc oraşul, munţii, inimile. Concursurile şi spectacolele se succed într-un vârtej multicolor"

Era o vreme de glorie pentru Vatra Dornei. Faima sa depăşea demult graniţele Bucovinei, ale României şi chiar ale Europei. Şi ţinea primele pagini din ziarele vremii.  

Ilie Boncheş, primar Vatra Dornei: Pe vremea când s-a inaugurat baza de tratament se venea cu caleaşca din Austria, Germania, Ungaria, deci era într-adevăr o circulaţie de cetăţeni străini la baza de tratament din Vatra Dornei. 

Mihai Lutaniuc, administrator pârtie: Era Perla Bucovinei. Chiar era cel mai frumos oraş din Bucovina si avea şi turişti. 

Pe acelaşi subiect

Aristocraţi din toată Europa, turişti şi artişti veneau în Bucovina

Aristocraţi din toată Europa, turişti şi artişti veneau în Bucovina în căutarea tratamentelor miraculoase cu ape minerale şi nămol. Atraşi şi de aerul curat, de arhitectura cochetă a oraşului, de peisajele de poveste. Dar 100 de ani de glorie s-au şters în peste 30 de ani de declin. 

Petru Ariciuc, şef Salvamont Vatra Dornei: La nivelul anului 2023, staţiunea Vatra Dornei încă trăieşte după vechiul renume Perla Bucovinei, 1860, când s-au edificat principalele clădiri, inclusiv gara 1910 când a concertat şi prima oară fanfara în parc. 

Cândva, staţiunea se mândrea cu monumente, hoteluri şi pensiuni primitoare. Dar rând pe rând, clădiri-simbol din oraş au căzut în paragină. Cea mai importantă dintre ele: sufletul staţiunii, cazinoul construit cu aprobarea împăratului austro-ungar Frantz Iosef. Locul de întâlnire din fotografiile de altădată. 

Dumitru Bercea, maistru constructor: Înăuntru era când am venit noi aici, în 2019, erau la subsol şi aici, erau stalacnite, erau bolovani de gheaţă, pardoseala era toată cu gheaţă. Dacă se mai lăsa vreo doi ani de zile cred că nu mai avea ce se reconstitui, era aproape, începuseră să cadă zidurile pe la subsol pe acolo.

Pe ultima sută de metri, cazinoul a fost salvat. Cu o nouă faţă, va găzdui, din primăvara aceasta, expoziţii şi evenimente culturale. 

Angela Bertea, reporter Observator: Toate ornamentele arhitecturale au fost recondiţionate sau reconstruite pentru a-i reda clădirii cazinoului farmecul de altădată.

E un pas important pentru resuscitarea staţiunii. Dar e greu să recuperezi peste noapte ce s-a pierdut în ani de nepăsare. 

Petru Ariciuc, şef Salvamont Vatra Dornei: Dacă până în 2002, 2003 Vatra Dornei atrăgea undeva 30-40% din turism la nivelul judeţului Suceava, acum am ajuns undeva la 10%. 

Infim, pe lângă succesul din trecut. Un lucru nu s-a schimbat totuşi. Puterea vindecătoare a izvoarelor din Vatra Dornei. 

Asistentă: Apa carbogazoasă vine pe robinet, deci e apă minerală cum vine prin pământ cu concentraţie de 1 la mie la temperatura de 34-35 de grade.

Patru baze de tratament există în staţiune

Azi sunt patru baze de tratament în staţiune. Am vrut să vedem cum arată cea mai mare dintre ele, la aproape patru decenii distanţă de imaginile Centrului Naţional al Cinematografiei. 

Turistă: Ne simţim foarte bine, chiar venim cu dureri şi plecăm de multe ori fără, chiar suntem bine.

Alexandra Vezeteu, manager bază de tratament: Tratamentul balnear a reprezentat întotdeauna principala atracţie către staţiunea Vatra Dornei. 

"Cine se mai poate îndoi de vocaţia turistică a staţiunii Vatra Dornei. Unde mai pot fi concentrate atâtea atracţii turistice tot timpul anului?"

Doar că între timp iernile de altădată au dispărut. Şi opţiunile de distracţie ale turiştilor s-au restrâns mult. 

Andreas Banu, administrator pistă tubbing: Dacă nu avem zăpadă este puţin mai greu. 

Mihai Lutaniuc, administrator pârtie: În afară de schi, turiştii trebuie să mai aibă ce să facă la Vatra Dornei. Şi încercăm, încet încet. Anul acesta am făcut câteva investiţii şi la patinoar şi la pârtie, la baza pârtiei mai ales, să mai urbanizăm un pic zona.

Lipsa investiţiilor în centre de agrement, marea problemă a staţiunilor româneşti

Lipsa investiţiilor în centre de agrement e una dintre marile problemele staţiunilor româneşti. O recunoaşte şi ministrul Turismului.

Daniel Cadariu, ministrul Turismului: Prin astfel de investiţii, că discutăm de bazine, interioare şi exterioare, că discutăm de săli de sport, de tiroliene, de căţărări, de escaladă, de tir sportiv, de fântâni arteziene, de loc de agrement pentru copii, este un exemplu în ceea ce înseamnă activităţi complementare într-o staţiune turistică, atunci când spre exemplu nu există suficiente precipitaţii pentru a practica schiul.

Localnicii pun şi ei umărul cum pot. Unii au deschis pensiuni noi, unde au reinventat bucătăria tradiţională. Alţii organizează tururi cu bicicleta, pentru turişti din toată Europa. Doar că, pentru o dezvoltare sănătoasă, e nevoie de investiţii mult mai mari, de viziune şi de ceva ce lipseşte în multe locuri din România: 

Mihai Lutaniuc, administrator pârtie: O unire a tuturor forţelor din Vatra Dornei. Primărie, oameni de afaceri şi chiar şi oamenii de rând.

Bogdan Apetri, manager pensiune: Potenţialul staţiunii va fi exploatat în momentul în care toţi hotelierii, toţi cei care activează în acest domeniu, în Horeca, se vor pune la masă şi vor gândi unitar.

Mihai Lutaniuc, administrator pârtie: Să se implice mai mult, să nu plângă cum plânge românul. Stă şi plânge şi nu face nimic şi aşteaptă. 

Reporter: Este Vatra Dornei un diamant mătuit?

Mihai Lutaniuc, administrator pârtie: Da, da. 

Reporter: E Perla Bucovinei în continuare?

Bogdan Apetri, manager pensiune: Eu cred că da şi cred că va renaşte aşa ca pasărea Phoenix, Vatra Dornei în câţiva ani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Exclusiv Observator » Staţiunea care atrăgea aristocraţii Europei în România. Gloria a apus, ucisă de nepăsare, dar antreprenorii încă speră: "Va renaşte ca pasărea Phoenix"