Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Traumele ascunse de victimele profesorului Alfred Bulai. Încă o tânără rupe tăcerea: "A fost ca o boală pe care voiam să o uit"

Au început audierile la poliţie în cazul profesorului Alfred Bulai, acuzat de mai multe foste studente de abuz sexual. Cel care până ieri conducea Departamentul de Sociologie al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative ar fi îndemnat fetele cu care mergea în practică să se dezbrace în faţa lui. Generaţii întregi de tinere ar fi trecut prin acest coşmar şi au ascuns totul de teamă. În exclusivitate pentru Observator, una dintre ele a povestit traumele pe care le-a ascuns ani de zile. 

de Bianca Iacob

la 30.07.2024 , 19:53

"În anul doi, repetând practica, am ajuns şi eu cu tricoul jos şi cu chiloţii jos", a declarat Cătălina Tăbăcaru, fostă studentă. După 20 de ani de la această experienţă traumatizanză, Cătălina, una dintre victimele profesorului Bulai şi-a făcut curaj să dezvăluie abuzurile la care a fost supusă.

"Toţi am participat la o piesă de teatru improvizată. La final mi-a cerut să rămân. E foarte ciudat, pentru că următorul lucru pe care mi-l amintesc este faptul că eram dezbrăcată în faţa lui şi el era pe un fotoliu. Discuţia s-a purtat despre cum mă simt eu în momentul ăla și dacă vreau să se dezbrace și el şi i-am spus că nu vreau", adaugă Cătălina Tăbăcaru, fostă studentă.

Au urmat două decenii în care s-a simţit ruşinată şi vinovată pentru ce s-a întâmplat.

Vezi și

"A fost aşa, ca o negură, ca o boală pe care voiam să o uit. Dezamăgirea pe care am simţit-o faţă de mine a fost ceva colosală. M-am murdărit eu pe mine. A fost ceva total dezamăgitor. Nu aveam tăria de caracter să ies în faţă să fac astfel încât lucrurile astea să nu se întâmple şi altora", mai spune Cătălina Tăbăcaru, fostă studentă.

Pe acelaşi subiect

Experiențe care le-au marcat pe viață

Prin experienţe asemănătoare, care le-au marcat pe viaţă, au trecut multe dintre fostele sale studente, care au povestit totul pentru site-ul de investigaţii snoop.ro. Sociologul i-a fost profesor şi Elenei Trifan timp de mai mulţi ani şi mentor la un program după doctorat.

"A spus că dacă vreau să fac serios acest program, ar trebui să îi scriu lucruri despre mine. Să mă deschid, să mă descriu, să mă ajute el sa ma dezvolt. Am înghețat, deși aveam o vârstă, nu eram un copil. Îmi amintesc, că după ce m-am întors, trei ore nu am putut să scot un cuvânt pentru ca m-am simțit abuzată emoțional", a declarat Elena Trifan, fostă studentă.

Pentru Observator, profesorul Alfred Bulai a făcut prima declaraţie. "Nu vreau să fac niciun comentariu, întâi voi vorbi în faţa colegilor mei de la comisia de etică aşa cum mi se pare normal. Aşa că nu pot să vă ajut cu niciun fel de comentariu. O să fiu anunţat, bănuiesc că decizia o să se ia azi, habar nu am, nu ştiu. Nu ţin legătura cu ei", a spus Alfred Bulai.

Primele măsuri după acuzațiile de abuz sexual

Astăzi, Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București a luat primele măsuri. Alfred Bulai nu mai ocupă poziția de director al Departamentului de Sociologie și a fost suspendat de la participarea la orice activități didactice. Chiar dacă sociologul şi-a depus cererea de pensionare, comisia de etica se ocupă în continuare de ancheta demarată. Facultatea face apel ca toți cei care au știut despre practicile profesorului să vorbească cu poliția sau procuratura.

Parchetul a pus la dispoziţie o adresă de mail pentru victimele care vor să facă sesizări. Surse Observator spun că până acum a fost înregistrată doar o declaraţie la poliţie. "Ştiam că profesorul Bulai este un profesor atipic, care foloseşte metode pedagogice neobişnuite, şocante, dar niciodată nu am crezut că se va ajunge la acest nivel. Au existat nenumărate zvonuri, dar niciodată nu au fost confirmate şi nu au existat sesizări", a declarat Cristian Pîrvulescu, profesor.

"Nu au existat sesizări pentru că studenţii în general nu au încredere să vb despre experienţele lor, pentru că vor suferi consecinţe. Nu este un caz singular, mai toate universităţile se confruntă cu acest fenomen, însă nu este recunoscut", a explicat Cristina Praz, de la centrul FILIA.

În 2017, mai multe studente au vrut să schimbe codul etic al universității. Cereau sancţiuni pentru hărţuire sexuală, măsuri concrete în caz că apar astfel de situații. Au strâns 600 de semnături, inclusiv a lui Alfred Bulai. Cu toate acestea, nu a fost desemnată o persoană care să se ocupe de asemenea cazuri.

Bianca Iacob Like

Singurul lucru pe care ştiu bine să îl fac e meseria asta de jurnalist! Într-o lume destinată si dedicată oarecum bărbaților, am ajuns să fiu reporter în două războaie. De fapt, sunt mai multe, vreo 4.

Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Exclusiv Observator » Traumele ascunse de victimele profesorului Alfred Bulai. Încă o tânără rupe tăcerea: "A fost ca o boală pe care voiam să o uit"