Antena Meniu Search
x

Video Ucraina rezistă eroic bombardamentelor lansate de ruși. Echipa Observator a filmat asediul pe frontul din Odessa

Ucrainenii sunt mai hotărâţi şi îndârjiţi ca niciodată să-şi apere ţara. Practic au dovedit ca determinarea este una dintre armele cele mai eficiente. Trimisul special al Observator este în continuare în Ucraina, de unde a filmat asediul pe frontul din Odessa.

Laurenţiu Rădulescu
de Laurenţiu Rădulescu

la 26.02.2022, 20:24

Vezi și

Laurențiu Rădulescu, reporter Observator în Odessa: A treia zi de război aduce o atmosferă sumbră. Aici, în Odessa, nu am mai văzut așa ceva. Orașul din care transmitem era în urmă cu câteva zile unul cosmopolit. Ce găsim acum? Străzi goale, puțini oameni pe stradă, magazine care se închid de la orele 17.00. În fiecare noapte de aud bombardamente. Există informații neconfirmate că majoritatea rachetelor care sunt trase spre direcția Odessa ar veni dinspre Transnistria”.

Odessa este acum un oraş fantomă. O amintire a oraşului port la mare, cosmopolit cu peste un milion de locuitori, unul dintre cele mai aglomerate din Ucraina. Străzi pustii, magazine închise, oameni care aleargă haotic, zgomote de sirene la tot pasul şi împuşcături la colţurile străzilor. Martorii decăderii acestei cetăţi au fost şi corespondenţii Observator.

Laurențiu Rădulescu, reporter Observator: ”Este o baricadă ridicată în centrul Odessei. Undeva în spatele meu sunt focuri de armă care se aud în acest moment. Militari care se duc în acea zonă şi care ne-au spus să ne retragem foarte repede de aici. Hai! hai, Petrescu!”

Ucrainenii care au rămas în Odessa se ascund în case

Pe acelaşi subiect

Mulţi dintre locuitori au plecat încă de la primele bombardamente. Iar cei care au rămas au în suflet nesiguranţa următoarelor ore. Ies din case doar pentru cumpărături urgente. Odessa este aproape de Peninsula Crimeea, iar asta îi sperie şi mai tare pe locuitori.

Localnic: ”Noaptea s-a tras. Şi eu am ieşit pe stradă crezând că pe noi ne atacă. Apoi am văzut în presă şi am aflat că armata noastră ţinteşte drone care ne atacă”.

Localnici: ”Stăm în case. Ce o să facem acum? Să las casa şi să plec?”

Localnic: ”Oamenii s-au unit. Odessa a devenit brusc un oras european. La început o fost o isterie. Cumparau mancare, goleau rafturile. Oamenii au devenit mai buni unul cu altul, iar societatea s-a schimbat”.

Pe străzi, zgomotele sirenelor sunt asurzitoare. Iar fiecare împuşcătură te duce cu gândul la ce e mai rău. Se joacă ruleta rusească zilele acestea pe străzile din Odessa.

Laurenţiu Rădulescu, reporter Observator: ”Este o operaţiune în curs a poliţiei în momentul de faţă. Din păcate, nu vă putem arăta toate imaginile pentru că nu ne este permis acest lucru. O stradă din centrul oraşului a fost blocată de poliţie, iar poliţiştii aleargă în această zonă câteva persoane care au tras mai multe focuri de armă aici”.

Laurenţiu Rădulescu, reporter Observator:”Cea mai mare problemă pe care o avem în momentul de faţă în drumul spre România este că nu există locuri de cazare. Majoritatea sunt ocupate de refugiaţi din întreaga ţară”.

Cozi interminabile de mașini pe sensul de ieşire dinspre Odessa

Aşa că echipa Observator n-a avut de ales şi a înnoptat în maşină.

Laurenţiu Rădulescu, reporter Observator: ”Noaptea am petrecut-o în această benzinărie. Dormind cât s-a putut dormi în maşina cu care am ajuns în Ucraina. În ciuda situaţiei disperate, oamenii de aici au încercat să ne ajute cu ce au putut, cafele, un loc in care am putut să parcăm maşina. După ora 22, conform legii marţiale, nu aveam voie să circulăm. Cum locuri de cazare nu existau, trebuia să găsim un loc să ne adăpostim”.

Sensul de ieşire dinspre Odessa este aproape blocat. Sunt cozi interminabile de maşini care merg bară la bară şi se îndreaptă, cel mai probabil, spre graniţă. Toţi caută să scăpe din coşmarul în care au fost aruncaţi fără voia lor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Exclusiv Observator » Ucraina rezistă eroic bombardamentelor lansate de ruși. Echipa Observator a filmat asediul pe frontul din Odessa