Antena Meniu Search
x

”Putin asasin”, ”Ucraina liberă”. Urletele disperate ale ucrainenilor ieșiți în stradă la Roma

„Ucraina liberă”, „Putin asasin” acestea sunt urletele care s-au auzit duminică pe străzile Romei la un miting anti-război organizat de comunitatea ucraineană, la care au participat și italieni, și georgieni care în semn de solidaritate.

de Redactia Observator

la 28.02.2022, 14:40

Vezi și

 „Tatăl meu organizează baricadele, sunt mândră de el”, a povestit o tânără care a manifestat pe străzile din Roma. Întreaga lume face front comun în faţa războiul declanşat de Vladimir Putin. Protestele se înmulțesc de la zi la zi, inclusiv în Rusia. Invazia este condamnată de la oamenii simpli şi până la vedete ale Moscovei. În apărarea Ucrainei au sărit şi temuţii hackeri de la Anonymous. Iar Elon Musk a pozitionat rețeaua de sateliți Starlink în ajutorul Ucrainei, la cererea preşedintelui Zelenski, după ce serviciile de internet au fost distruse într un atac rusesc.

"Glorie Ucrainei! Glorie Ucrainei!" s-a auzit duminică și la Sankt Peterburg, unde mii de ruşi au sfidat interdicţa de a protesta și au ieșit să spună NU războiului. Consternaţi, furioşi, ruşinaţi de suferinţa pe care Moscova o provoacă în ţara vecină vor să fie solidari cu ucrainenii. Nu le-a păsat nici că pot fi incriminaţi penal. Riscă să fie acuzaţi chiar de trădare. Sute de oameni au fost luați pe sus şi băgați în dube.

Războiul întoarce împotriva lui Vladimir Putin şi vechi aliaţi ai preşedintelui din lumea artistică. Preferata lierului de la Kremlin, faimoasa soprană rusă, Anna Netrebko se declara împotriva războiului. Și directoarea unui teatru de stat din Moscova, Elena Kovalskya, a demisionat motivând că nu poate lucra pentru un criminal. Proteste uriaşe au loc de câteva seri și în Georgia. ”Trebuie să înţelegem că Rusia este inamicul tuturor, al întregii lumi şi trebuie să luptăm împreună”, a mărturisit un protestatar. O mare de oameni a protestat duminică şi în Berlin. 100.000 de oameni s-au adunat pe străzi, potrivit poliţiei. Organizatorii spun, însă, că au fost o jumătate de milion de protestatari.

Atacul asupra Ucrainei, anunţat de Statele Unite de săptămâni bune înainte să se concretizeze joi, a scos în stradă oamenii şi în SUA sau Israel. Gruparea de hackeri Anonymous l-a avertizat pe preşedintele rus să îşi retragă trupele din Rusia. Actorul Sean Penn care se află chiar acum în Ucraina pentru filmări a avut un mesaj tranşant din inima războiului. "Cred că domnul Putin a făcut cea mai oribilă greşeală pentru întreaga umanitate" spune actorul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde preferaţi să vă cazaţi în vacanţă, la hotel sau închiriaţi un apartament?

Observator » Stiri externe » ”Putin asasin”, ”Ucraina liberă”. Urletele disperate ale ucrainenilor ieșiți în stradă la Roma