37 de morţi în Fâşia Gaza, în urma unor atacuri israeliene. Bombardamentele au vizat zone din sud şi centru
Şapte persoane au fost ucise, luni seară, într-un atac aerian israelian la o cafenea din apropierea oraşului Khan Younis din sudul Gaza, afirmă medici palestinieni, ridicând bilanţul atacurilor israeliene la cel puţin 37 de morţi, începând de duminică noaptea, scrie Reuters, citată de news.ro.
- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- A treia răsturnare de situație în cazul asasinării lui Ioan Crișan. Fiica lui, lăsată în libertate acum 3 săptămâni, a fost arestată alături de complici
În centrul Gaza, forţele israeliene au trimis, luni, tancurile în tabăra Nuseirat, dinspre vest, provocând panică printre rezidenţi şi familiile strămutate, după ce tancurile care avansau au deschis focul. În urma atacurilor aeriene şi terestre, douăzeci de persoane au fost ucise la Nuseirat, una dintre cele opt tabere de refugiaţi istorice din Fâşia Gaza, printre victime fiind persoane dintr-o tabără de corturi, au afirmat oficiali de la Spitalul Al-Awda din Nuseirat.
Israelul nu a comentat violenţele de luni
Zaik Mohammad, care locuieşte acolo, a afirmat că incursiunea tancurilor i-a luat prin surprindere pe rezidenţi. ”Unii oameni nu au putut pleca şi au rămas blocaţi în casele lor, făcând apel să fie lăsaţi să iasă, în timp ce alţii au fugit cu ce au putut duce cu ei”, a declarat pentru Reuters Mohammad, în vârstă de 25 de ani, care locuieşte la un kilometru de zona vizată.
Cu războiul din Gaza intrat în a 14-a lună, Israelul îşi concentrează operaţiunile în nordul şi centrul enclavei în ceea ce afirmă că este o campanie pentru a-I opri pe militanţii Hamas să lanseze atacuri şi să se regrupeze. Zeci de mii de localnici palestinieni au fost anunţaţi să evacueze acele zone, alimentând temerile că ar putea să nu fie lăsaţi niciodată să se întoarcă.
- Netanyahu, trei convorbiri telefonice cu preşedintele ales al SUA, Donald Trump: "Au fost bune şi foarte importante"
- Qatar confirmă suspendarea medierii sale între Israel şi Hamas, pentru încetarea focului din Fâșia Gaza....
- Momentul în care israelienii sunt fugăriţi şi loviţi de indivizi pro-palestinieni în Amsterdam: "Asta este...
Şansele deja mici privind un acord de încetare a focului au scăzut şi mai mult în weekend, când mediatorul Qatar a afirmat că îşi suspendă eforturile până când atât Israelul, cât şi gruparea palestiniană Hamas vor arăta mai dornice să se ajungă la o înţelegere. Atacurile aeriene israeliene au ucis alte persoane în Gaza City şi în oraşul Beit Lahiya din nord, unde forţele israeliene operează începând din 5 octombrie, au afirmat medicii.
La Spitalul Kamal Adwan din apropiere de Beit Lahiya, medicii afirmă că tiruri israeliene dintr-o dronă au rănit trei cadre medicale. Armata israeliană a afirmat că a ucis un comandat al grupării Jihadul Islamic, aliat al Hamas, Mohammad Abu Skhail, într-un atac care a avut loc sâmbătă, la un centru de comandă dintr-o incintă care a funcţionat anterior ca şcoală în Gaza City. Medicii palestinieni au afirmat că în acest atac au murit şase persoane.
Asediu la spitale
Forţele israeliene au asediat cele trei spitale din şi jurul Jabalia, în nordul Gaza, timp de câteva săptămâni, iar oficialii au refuzat ordinele de a evacua centrele sau a-şi lăsa pacienţii fără asistenţă, în pofida lipsei hranei, a proviziilor medicale şi a combustibilului. Armata israeliană acuză Hamas că exploatează populaţia civilă din Gaza în scopuri militare, acuzaţie pe care gruparea o neagă.
Armata israeliană a trimis tancurile în taberele de la Beit Lahiya, Beit Hanoun şi Jabalia, în nordul Gaza, în urmă cu peste o lună. Aceasta a afirmat că a ucis sute de militanţi la Jabalia şi în jurul său de la începutul raidurilor. Aripile armate ale Hamas şi ale Jihadului Islamic au afirmat că luptătorii lor au desfăşurat ambuscade, tiruri de mortiere şi atacuri cu rachete anti-tanc, susţinând că au ucis mulţi soldaţi israelieni în ultimele săptămâni.
Luni, armata israelienă a afirmat că a extins o zonă umanitară din enclavă. Totodată, a arătat că va permite livrarea mai multor corturi, materiale pentru adăposturi, hrană, apă şi provizii medicale. Forţele sale ”vor continua să îndeplinească obiectivele războiului, inclusiv dezmembrarea Hamas şi întoarcerea tuturor celor răpiţi”, a arătat aceasta, referindu-se la ostaticii israelieni. Oficiali palestinieni şi ai Naţiunilor Unite afirmă că nu există zone sigure în enclavă, care adăpostea peste 2,1 milioane de persoane şi care acum este, în mare parte, transformată în ruine.
Războiul a izbucnit în 7 octombrie 2023, când militanţi ai Hamas au atacat comunităţi israeliene, omorând circa 1.200 de persoane şi luând 253 de ostatici, potrivit bilanţurilor israeliene. Campania militară a Israelului a pus la pământ mare parte din Gaza şi a ucis circa 43.500 de palestinieni, afirmă oficiali din sănătate din Gaza.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰