Antena Meniu Search
x

Curs valutar

50 de ani de la înăbușirea "Primăverii de la Praga". România a fost singura țară din blocul sovietic care a condamnat invazia

Se împlinesc 50 de ani de când armatele Uniunii Sovietice şi ale aliaţilor săi, cu excepţia României, au pus capăt, prin forţă, aşa-numitei "primăveri de la Praga". 

de Redactia Observator

la 21.08.2018 , 09:37

România a fost singura țară din blocul sovietic care a condamnat invazia 50 de ani de la înăbușirea "Primăverii de la Praga"

Se împlinesc 50 de ani de când armatele Uniunii Sovietice şi ale aliaţilor săi, cu excepţia României, au pus capăt, prin forţă, aşa-numitei "primăveri de la Praga". 

În noaptea de 20 spre 21 august 1968, sute de mii de soldaţi şi mii de tancuri pătrundeau pe teritoriul Cehoslovaciei. Obiectivul era stoparea reformelor care ar fi trebuit să creeze un "socialism cu faţă umană".

Armata cehoslovacă nu a opus rezistenţă, dar câteva sute de civili şi-au pierdut viaţa în confruntări izolate. Pe lângă trupele sovietice, la invazie au luat parte militari din Germania de Est, Polonia, Ungaria şi Bulgaria.

Articolul continuă după reclamă

România nu s-a alăturat invaziei, iar Nicolae Ceauşescu a condamnat-o public, ceea ce i-a sporit popularitatea. Ieri, la Praga, câteva sute de oameni au comemorat invazia printr-un protest în faţa ambasadei Rusiei.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Credeţi că autoritățile fac suficient pentru a preveni violențele dintre clanurile interlope din Capitală?
Observator » Ştiri externe » 50 de ani de la înăbușirea "Primăverii de la Praga". România a fost singura țară din blocul sovietic care a condamnat invazia