Antena Meniu Search
x

68 de ani de la detonarea bombei atomice la Hiroshima

In locul in care, in urma cu 68 de ani, a explodat prima bomba atomica, s-au adunat astazi 50 de mii de oameni. In Piata Pacii din Hiroshima, oamenii s-au rugat pentru cei ucisi de teribila explozie si de radiatiile pe care le-a lasat in urma

Vezi și

50 de mii de oameni, supravietuitori, rude ale victimelor, oficiali guvernamentali si delegati straini. S-au reunit in Parcul Pacii din Hiroshima, chiar langa epicentrul catastrofei, pentru a asista la ceremonia de comemorare.

Primarul orasului Hiroshima si doi reprezentanti ai rudelor celor morti in urma exploziei au pus o lista cu numele celor peste 280 de mii de victime ale catastrofei, intr-un mormant de piatra. “La ora 8:15, 6 august 1945, o bomba atomica a nimicit o familie intreaga. O mama si un tata sarbatoreau nasterea fiului lor. Bomba atomica a explodat. Le-a rapit toata fericirea si speranta si singurul lor fiu”, a declarat primarul. In urma primarului, premierul nipon si alti zeci de oficiali japonezi au depus coroane cu flori.

La finalul paradei solemne, oamenii au tinut un minut de reculegere la aceeasi ora la care a explodat bomba atomica, deasupra Hiroshimei.

La 68 de ani de la detonarea bombei atomice, primarul orasului a facut un nou apel impotriva proliferarii armelor nucleare. “Ca replica la dorintele lor, noi, ceilalti, trebuie sa devenim forta care impinge mai departe lupta de abolire a armelor nucleare”, a mai spus edilul.

Pe 6 august 1945, armata americana a lansat o bomba atomica asupra orasului Hiroshima, care a distrus, la impact, orice urma de viata pe o raza de un kilometru. 80.000 de oameni au murit atunci, pe loc, iar deflagratia a distrus complet 70% dintre cladirile orasului. Pana in luna decembrie a acelui an, peste 140 de mii de oameni si-au pierdut viata din cauza radiatiilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » 68 de ani de la detonarea bombei atomice la Hiroshima