Antena Meniu Search
x

Foto A fost identificat veteranul britanic ucis alături de un român, în atacul de pe nava Mercer Street. Adrian Underwood era "un adevărat gentleman"

Cetăţeanul britanic ucis alături de un comandat român pe nava Mercer Street, într-un atac cu dronă al Iranului, a fost identificat drept un veteran care lucra ca ofiţer de securitate pe navă.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 04.08.2021, 12:29

Adrian Underwood, care s-a născut în Fiji înainte să se mute în Marea Britanie, lucra ca ofiţer de securitate pe petrolierul Mercer Street când acesta a fost atacat în largul coastelor Omanului, săptămâna trecută. 

Adrian, care a făcut parte din armata britanică la începutul anilor 2000, a fost ucis alături de un comandant român, un atac pentru care ambele ţări dau vina pe Iran. Generalul Sir Nick Carter, şeful forţelor armate, a atras atenţia că Teheranul a făcut "o mare greşeală" atacând nava, întrucât Marea Britanie, SUA, Israel şi aliaţii plănuiesc un răspuns colectiv

Familia şi prietenii lui Adrian Underwood au strâns bani pentru funeraliile acestuia pe platforma JustGiving. O prietenă a scris "În memoria lui Adrian Underwood, care a murit tragic când nava pe care o proteja a fost atacată. Un adevărat gentleman, amuzant şi iubit de mulţi. Dragostea, gândurile şi binecuvântările noastre merg către soţialui Kiasia, fiul Zac şi familia şi prietenii din Fiji".

Conform Fiji Sun, Adrian Underwood avea un istoric în serviciul militar în ţara natală, el fiind ginerele Colonelului Sakiusa Raivoce. Britanicul ucis în atac lucra pentru societatea de securitate Ambrey, care a confirmat printr-un purtător de cuvânt moartea ”tragică” a angajatului său, într-un ”incident de securitate”. 

Pe acelaşi subiect

Ambasadorul Iranului la București, chemat să dea explicații

România condamnă cu fermitate atacul cu dronă, "absolut inacceptabil", comis asupra vasului “Mercer Street”, care s-a soldat cu pierderea vieții comandantului navei, cetățean român, anunță Ministerul Afacerilor Externe, adăugând că autoritățile iraniene vor trebui să ofere explicații.

Având în vedere elementele prezentate de partenerii internaționali ai României cu privire la faptul că atacul a avut caracter deliberat și, respectiv, a fost coordonat de Iran, România solicită prezentarea de explicații de către autoritățile iraniene, fără întârziere, și își rezervă dreptul de a acționa în consecință, alături de partenerii săi internaționali, pentru un răspuns adecvat.

Ambasadorul Republicii Islamice Iran la București a fost convocat de urgență la MAE român în acest scop. Atacul împotriva unei ținte civile, care a produs pierderi de vieți omenești și pagube materiale importante, nu are nicio justificare și trebuie condamnat ferm la nivel internațional.

Doi marinari, ucişi într-un atac asupra navei Mercer Street

Doi marinari, între care un român, au fost uciși într-un atac asupra unei nave administrate de compania de transport maritim israelian Eyal Ofer, în Oceanul Indian de Nord, joi seară, potrivit unui comunicat transmis de Zodiac Maritime.

"Cu tristeţe transmitem că în urma atacului de joi seara, doi marinari au fost ucişi la bordul navei M/T Mercer Street. Unul dintre ei este român, iar cel de-al doilea este britanic. Nu există pentru moment informaţii că ar exista şi alte victime", a transmis Zodiac Maritim în comunicatul postat pe Twitter.

La momentul incidentului, petrolierul naviga fără încărcătură de la Dar es Salaam, în Tanzania, la Fujaïrah, un oraş de coastă în Emiratele Arabe unite (EAU), potrivit armatorului, care exploatează această navă japoneză.

Marea Oman se află între Iran şi Oman, la ieşirea din strategica Strâmtoare Ormuz, tranzitată de o mare parte a petrolului mondial şi în care operează o coaliţie condusă de către Statele Unite. Navigaţia în zonă era, în urmă cu un deceniu, ţinta unor acte frecvente de piraterie, însă acest tip de incidente a scăzut clar în ultimii ani, după o intensificare a unor patrule ale forţelor maritime ale mai multor ţări.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » A fost identificat veteranul britanic ucis alături de un român, în atacul de pe nava Mercer Street. Adrian Underwood era "un adevărat gentleman"