Antena Meniu Search
x

A sunat la uşa greşită şi a fost împuşcat în cap de proprietar. Băiatul de 16 ani, din SUA, a supravieţuit miraculos

Un bărbat, în vârstă de 84 de ani, din statul american Missouri a împușcat un adolescent de culoare care a comis "greşeala" de a suna la uşa lui când trebuia să ajungă la adresă. Băiatul de 16 ani a supravieţuit, deşi a fost rănit la cap şi la braţ, relatează BBC.  

de Redactia Observator

la 18.04.2023, 22:00

Vezi și

Incidentul s-a petrecut joia trecută, pe 13 aprilie, în jurul orei locale 22:00, în Clay County, Missouri. Ralph Yarl, un adolescent de culoare, în vârstă de 16 ani, trebuia să-și aducă acasă frații gemeni, mai mici, de la locuinţa unui prieten când a bătut la ușa greşită.

A răspuns, Andrew Lester, un bărbat alb, în vârstă de 84 de ani, care l-a împușcat în cap şi în braţ pe băiat. Miraculos, acesta a supravieţuit şi a fost chiar externat. Andrew Lester a fost pus oficial sub acuzare pentru omor cu premeditare, în timp ce un procuror a spus că există şi o componentă rasială în acest caz.

Suspectul nu a fost acuzat de crimă motivată de ură, iar documentele oficiale nu descriu o presupusă motivaţie rasială. Poliția l-a reținut inițial pentru interogatoriu, dar apoi l-a lăsat să plece, stârnind proteste duminică în tot orașul. "Mesajul meu către comunitate este că, în Clay County, aplicăm legile și respectăm legile. Nu contează de unde vii, cum arăți sau câți bani ai", a declarat procurorul din Clay County luni la o conferință de presă.

Mai mulţi protestatari s-au adunat luni în fața casei suspectului unde au scandat "viețile celor de culoare sunt sub atac" și "ridicaţi-vă şi ripostați". Casa bărbatului a fost vandalizată. "Nu poți să împuști oameni fără să ai o justificare atunci când cineva vine să-ți bată la ușă iar faptul că cineva a bătut la ușă nu este o justificare", a declarat avocatul băiatului.

Pe acelaşi subiect

Cazul a luat amploare şi a stârnit proteste

Familia victimei a povestit că băiatul a încurcat numele străzii unde trebuia să ajungă și a sunat de două ori la uşă. După ce a fost împușcat, a mai mers pe o distanţă de trei case în apropiere înainte ca cineva să-l ajute.  Suspectul şi victima nu au schimbat niciun cuvânt, înainte ca proprietarul să deschidă focul cu un pistol calibru .32, au spus procurorii.

Un alt avocat al familiei a povestit o altă variantă la NBC News: Băiatul "a auzit foșnet în jurul casei și apoi ușa s-a deschis. A fost întâmpinat de un bărbat care i-a spus: "Să nu mai vii aici", apoi a tras imediat cu arma." Potrivit presei locale, suspectul a spus poliției că el credea că cineva îi intră în casă și a tras două focuri prin ușă. Un martor a povestit la un post local de știri că l-a auzit pe băiat "țipând că a fost împușcat".

Procurorii au declarat luni că cetățenii din Missouri au dreptul de a folosi forța dacă se tem "în mod rezonabil" că sunt în pericol. Ei au refuzat să ofere detalii în acest caz. Ralph a fost externat duminică și se recuperează acasă, au spus membrii familiei.

Tatăl băiatului a declarat pentru Kansas City Star că s-a simit uşurat când a aflat sub ce acuzaţie a fost pus bărbatul care a tras în fiul său. Potrivit avocaților familiei, președintele Joe Biden i-a sunat pe părinţii victimei și a vorbit cu ei timp de 20 de minute. I-a invitat la Casa Albă după ce adolescentul îşi va reveni. Mai multe vedete, printre care Viola Davis, Justin Timberlake, Halle Berry și Kerry Washington au condamnat împușcarea adolescentului. Peste 2,1 milioane de dolari au fost donate pentru cheltuieli medicale pe un cont GoFundMe.

Într-un incident separat petrecut sâmbătă, 15 aprilie, o femeie de 20 de ani din statul New York a fost împușcată după ce maşina în care se afla a ajuns la o casă greșită.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » A sunat la uşa greşită şi a fost împuşcat în cap de proprietar. Băiatul de 16 ani, din SUA, a supravieţuit miraculos