Antena Meniu Search
x

UE va cere membrilor să dea individual bani pentru Ucraina dacă Ungaria va bloca ajutorul. Kievul riscă un colaps economic fără cele 50 de miliarde de euro

UE are un plan de a ocoli opoziția Ungariei față de pachetul de 50 de miliarde de euro oferit Ucrainei ca să plătească salariile și alte cheltuieli de război. Va cere fiecărui stat membru să ofere individual ajutoare. Cele 27 de state membre ale UE urmează să voteze pachetul la un summit din 14-15 decembrie la Bruxelles. Fără aceşti bani Ucraina riscă un colaps economic anul viitor când bugetul va avea un deficit uriaş de peste 43 de miliarde de dolari. 

de Redactia Observator

la 10.11.2023, 16:29

UE va cere membrilor să dea individual bani pentru Ucraina dacă Ungaria va bloca ajutorul. Kievul riscă un colaps economic fără cele 50 de miliarde de euro
UE va cere membrilor să dea individual bani pentru Ucraina dacă Ungaria va bloca ajutorul. Kievul riscă un colaps economic fără cele 50 de miliarde de euro - Profimedia

Statele Uniunii Europene au o soluţie pentru a ocoli un eventual veto al Ungariei faţă de ajutorul financiar european de 50 de miliarde de euro cerut de Comisia Europeană pentru a fi oferit Ucrainei, au declarat vineri surse europene agenţiei de presă Reuters.

Premierul ungar Viktor Orban se opune acestui ajutor pentru Ucraina în contextul în care Comisia Europeană a blocat accesul Ungariei la fondurile de coeziune şi la cele din planul european de relansare post-pandemie în urma disputelor cu Budapesta privind statul de drept.

Plan B al UE dacă Ungaria blochează noul ajutor financiar destinat Ucrainei

Budapesta a obiectat şi anul trecut faţă de ajutorul macrofinanciar de 18 miliarde de euro oferit de blocul comunitar Ucrainei pentru anul în curs, dar în final a renunţat la veto după un acord cu Bruxellesul pentru deblocarea parţială a fondurilor europene ce revin Ungariei - acord care nu a fost aplicat, Comisia Europeană punând ulterior Ungariei noi condiţii - şi după ce la Bruxelles a fost lansată ideea unei soluţii de ocolire a veto-ului ungar.

Pe acelaşi subiect

O astfel de soluţie este avută în vedere şi acum. Astfel, dacă Budapesta opune veto faţă de noul ajutor financiar pentru Ucraina, atunci Bruxellesul va cere celorlalte 26 de state membre ale UE să pună fiecare la dispoziţie propriul pachet de ajutor financiar, iar toate acestea însumate să formeze pachetul cerut iniţial de Comisia Europeană, 50 de miliarde de euro pentru următorii patru ani, afirmă doi oficiali europeni care s-au exprimat cu condiţia anonimatului.

"Ungaria riscă să-şi forţeze prea mult norocul. Am prefera să-i avem alături de noi, dar vine un moment când oamenii se satură ca Budapesta să ţină pe toată lumea ostatică. Soluţia ocolitoare este obositoare, dar va trebui să o folosim dacă este nevoie", spune unul dintre respectivii oficiali.

"Chestiunea banilor pentru Ucraina va fi rezolvată într-un fel sau altul. Kievul va obţine ajutorul UE. Dacă Ungaria devine un obstacol în unanimitatea necesară pentru a-l acorda prin bugetul UE, statele membre vor găsi o altă cale, cum ar fi un acord interguvernamental sau garanţii naţionale", confirmă celălalt oficial citat.

Purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Zoltan Kovacs, a spus că orice ajutor financiar acordat Ucrainei ar trebui să fie separat de bugetul UE. El a spus că UE are nevoie de o nouă strategie pentru Ucraina și că toate deciziile financiare ar trebui să plece de acolo. 

Ucraina riscă un colaps economic anul viitor

Parlamentul ucrainean a adoptat joi bugetul de stat pentru anul viitor, în care mai mult de jumătate din cheltuieli sunt destinate armatei, în timp ce nu se întrevede vreun sfârşit în războiul declanşat de Rusia în urmă cu 20 de luni. Kievul mizează pe ajutorul occidental pentru a acoperi deficitul uriaş de circa 43,58 de miliarde de dolari din bugetul pentru anul viitor. Ministrul ucrainean de finanţe, Serhii Marcenko, a avertizat că Ucraina riscă un colaps economic anul viitor dacă aliaţii săi nu-i acoperă deficitul bugetar.

Veniturile sunt estimate la 1,77 trilioane de grivne (48,4 miliarde de dolari), iar cheltuielile planificate ajung la 3,35 de trilioane de grivne, de unde rezultă un deficit uriaş de circa 43,58 de miliarde de dolari, pe care Kievul încearcă să-l acopere cu ajutoarele financiare primite din partea aliaţilor occidentali. Proiecţia bugetară se bazează pe o creştere a PIB-ului de 4,6%, după o creştere estimată de 5% anul acesta, care vine însă după o contracţie a economiei cu circa o treime anul trecut.

Mai mult de jumătate din cheltuieli sunt alocate sectorului apărării pentru a susţine efortul de război cu Rusia. Premierul Denis Şmîhal a declarat că are în vedere şi creşterea salariului minim şi a pensiilor pentru a ajuta milioane de ucraineni să facă faţă creşterii preţurilor. Sănătatea şi Educaţia vor primi de asemenea alocări suplimentare.

Kievul a primit din partea aliaţilor 35,4 miliarde de dolari anul acesta şi 31 de miliarde de dolari anul trecut

Guvernul de la Kiev a primit din partea aliaţilor occidentali 35,4 miliarde de dolari anul acesta şi 31 de miliarde de dolari anul trecut ca ajutoare macrofinanciare pentru a susţine bugetul de război. Însă obţinerea de ajutoare de acest fel pentru anul viitor pare acum mai dificilă. Ministrul ucrainean de finanţe, Serhii Marcenko, a recunoscut că a observat în rândul donatorilor occidentali o anumită oboseală în timp ce războiul continuă fără a se întrezări un sfârşit. El a avertizat însă că Ucraina riscă un colaps economic anul viitor dacă aliaţii săi nu-i acoperă deficitul bugetar masiv.

UE a oferit Ucrainei pentru anul în curs un ajutor macrofinanciar de 18 miliarde de euro. Pentru următorii patru ani, Comisia Europeană a propus un pachet financiar total de 50 de miliarde de euro, dar Ungaria şi Slovacia se opun deocamdată aprobării acestui ajutor pentru Kiev, opoziţie justificată de cele două ţări prin corupţia din Ucraina şi lipsa transparenţei în cheltuirea acestor fonduri.

Biden a cerut Congresului să aprobe un ajutor de 61,4 miliarde de dolari pentru Ucraina

O problemă în plus constă în reticenţa republicanilor americani faţă de suplimentarea ajutorului financiar al SUA pentru Ucraina. Preşedintele democrat Joe Biden a cerut Congresului să aprobe un ajutor de 61,4 miliarde de dolari pentru Ucraina, în cadrul unui pachet mai larg cu fonduri destinate Israelului, Taiwanului şi protejării frontierei SUA în faţa valului migrator. Dar acest ajutor este în prezent blocat de republicani, care au aprobat în Camera Reprezentanţilor, unde au majoritatea, doar ajutorul pentru Israel, respins apoi de Senatul cu majoritate democrată, întrucât acesta doreşte aprobarea întregului pachet cerut de Biden.

Înaintea adoptării bugetului, parlamentul ucrainean a aprobat miercuri o lege care permite redirecţionarea de la bugetele locale către bugetul de stat a impozitelor plătite de personalul militar. Fondurile rezultate din aceste taxe, care însumează circa 96 de miliarde de grivne (2,7 miliarde de dolari) vor fi folosite pentru producţia şi achiziţia de armament.

Armata ucraineană a lansat în luna iunie o contraofensivă pentru eliberarea teritoriilor ocupate de Rusia, dar acest efort nu a condus până în prezent la vreun progres major. Comandantul-şef armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, a avertizat într-un articol de opinie şi un interviu publicate săptămâna trecută de The Economist că războiul cu Rusia a ajuns în stadiul unui conflict de uzură şi Ucraina are nevoie de arme superioare tehnologic celor ruseşti pentru a putea să avanseze.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă gândiţi la o asigurare RCA în rate, din cauza scumpirilor?

Observator » Stiri externe » UE va cere membrilor să dea individual bani pentru Ucraina dacă Ungaria va bloca ajutorul. Kievul riscă un colaps economic fără cele 50 de miliarde de euro