Antena Meniu Search
x

Acord de pace istoric între Statele Unite și talibani, după 18 ani de război

Statele Unite și reprezentanții talibanilor din Afganistan au semnat un acord de pace considerat a fi istoric, după 18 ani de luptă și aproape 200.000 de morți. Ca urmare a înțelegerii, SUA va retrage toate trupele de pe teritoriul țării.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 29.02.2020, 17:25

Acord istoric între Statele Unite și talibani, după 18 ani de război
Mama unui soldat căzut în Afganistan, fotografiată în Cimitirul Național din Arlington, Virginia, Statele Unite, 23 mai 2019 - Zuma Press / Michael A. McCoy via Hepta
  • SUA vor retrage militarii din Afganistan în termen de 14 luni
  • Administrația de la Kabul va împiedica formarea a noi grupări teroriste

Statele Unite și reprezentanții talibanilor din Afganistan au semnat un acord de pace considerat a fi istoric, după 18 ani de luptă și aproape 200.000 de morți. Ca urmare a înțelegerii, SUA va retrage toate trupele de pe teritoriul țării.

Secretarul de stat Mike Pompeo s-a întâlnit personal cu delegația talibanilor, compusă din 31 de reprezentanți, în capitala statului Qatar, Doha.

"Statele Unite și talibanii au îndurat ani de ostilitate și neîncredere. Convorbirile precedente au șovăit. Acest efort a devenit real pentru SUA când talibanii au manifestat interes în obținerea păcii și încetarea relației cu al Qaeda și alte grupuri teroriste", a spus oficialul american, care a precizat că talibanii "au recunoscut faptul că victoria militară este imposibilă".

Acordul, semnat de emisarul special al SUA, Zalmay Khalilzad, și liderul talibanilor, Mullah Abdul Ghani Baradar, include retragerea trupelor SUA și NATO în următoarele 14 luni, informează Sky News.

De asemenea, americanii au fost de acord să nu folosească forța împotriva Afganistanului și să nu intervină în treburile interne ale țării. În plus, SUA va asigura fonduri pentru antrenarea, sfătuirea și echiparea forțelor afgane de securitate.

Ce conține acordul dintre SUA și talibani

- Retragerea completă a trupelor SUA și NATO într-un termen de un an și două luni

- Guvernul Afgan și Consiliul de Securitate al ONU vor lucra pentru a înlătura lideri ai talibanilor de pe lista de sancțiuni, până pe 29 mai 2020

- SUA vor reduce numărul de trupe de la 13.000 la 8.600 în următoarele trei sau patru luni, urmând ca restul militarilor să fie repatriați în funcție de îndeplinirea condițiilor de către talibani

- SUA nu vor folosi forța împotriva integrității teritoriale a Afganistanului

- SUA nu vor interveni în treburile interne al Afganistanului

Secretarul de stat american a dat asigurări că Statele Unite vor urmări cu atenție îndeplinirea condițiilor de către talibani, precizând că retragerea trupelor se va face în funcție de acțiunile lor.

"Așa ne asigurăm că Afganistanul nu va mai deveni niciodată o bază pentru terorismul internațional. Procesul de negociere din Doha, cu toate suișuile și coborâșurile lui, a demonstrat că este posibil să facem acest pas împreună", a spus Mike Pompeo.

"Nu a fost perfect, dar talibanii au demonstrat că, chiar și pentru o săptămână, dacă au dorința de a fi pașnici pot fi", a mai spus oficialul din administrația Trump.

Prezent în paralel la o ceremonie organizată în capitala Kabul, președintele Afganistanului Ashraf Ghani a declarat că "toți oamenii din țară așteaptă o pace permanentă". Liderul a ținut de asemenea un moment de reculegere "în onoarea tuturor camarazilor căzuți".

"Tragedia din 11 septembrie 2001 ne-a adus împreună. Sacrificiul mutual a creat legături între noi. Interese comune, securitatea voastră și libertatea noastră, menține relația noastră în respect mutual, care ne-a făcut parteneri", a mai spus Ashraf Ghani.

Victimele războiului din Afganistan:

Forțele de securitate afgane - 65,.596 de morți

Coaliția condusă de SUA - 3.560 de morți (SUA - 2.420, Marea Britanie - 456, Canada - 159, Franța - 89, Germania 57, România - 26) / 22.773 de răniți

Personal auxiliar - 3.937 de morți / peste 15.000 de răniți

Talibani - între 67.000 și 72.000 de morți

Al Qaeda - peste 2.000 de morți

ISIS - peste 2.400 de morți

Civili - 38.480 de morți

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Stiri externe » Acord de pace istoric între Statele Unite și talibani, după 18 ani de război