Antena Meniu Search
x

Acordul nuclear va aduce securitate și pace în regiune, pledează ministrul iranian de externe în Irak

Ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif a declarat că nu trebuie să existe temeri legate de recentul acord în domeniul nuclear, semnat de Teheran cu marile puteri, pentru că acesta va aduce pace și stabilitate în Orientul Mijlociu

Ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif a declarat că nu trebuie să existe temeri legate de recentul acord în domeniul nuclear, semnat de Teheran cu marile puteri, pentru că acesta va aduce pace și stabilitate în Orientul Mijlociu

'Acordul nuclear încheiat va aduce securitate și pace în regiune, și nu ar trebui să existe temeri pentru faptul că Republica Islamică le întinde mâna tuturor pentru cooperare. Acesta este mesajul nostru', a afirmat Zarif la Bagdad, într-o conferință de presă comună cu omologul său irakian, Ibrahim al-Jaafari.

'Este timpul să deschidem o pagină nouă în regiune, să ne îndreptăm spre dialog pentru a îndepărta neînțelegerile', a mai spus Zarif, subliniind că țările islamice din zonă 'nu trebuie să lase o grupare să ne folosească cultura, ideologiile și religia pentru a comite crime în numele islamului și a-l defăima'.

Referitor la situația din Yemen, Zarif a subliniat că Teheranul 'respinge utilizarea politicii forței împotriva poporului yemenit de către Arabia Saudită', precizând însă: 'Nu vom împiedica dialogul cu statele din regiune, inclusiv cu Arabia Saudită'.

La rândul său, ministrul de externe irakian a estimat că acordul în domeniul nuclear 'se va reflecta pozitiv asupra situației economice și de securitate în regiune'. Dacă acesta ar fi eșuat, ar fi avut consecințe negative asupra întregii regiuni, a menționat Ibrahim al-Jaafari.

În cursul zilei de luni, șeful diplomației iraniene a vizitat Najaf, orașul sfânt al șiiților, situat la 160 kilometri sud de Bagdad, unde s-a întâlnit cu ayatollahul Ali al-Sistani, cea mai înaltă autoritate șiită din Irak, căruia i-a prezentat detaliile acordului de la Viena și amenințările din regiune. Ayatollahul Sistani a făcut un apel la coordonare între țările din zonă pentru combatarea extremismului și terorismului, a declarat Zarif după întrevedere.

În Irak, ministrul iranian mai avea programate discuții cu premierul Haider al-Abadi și cu președintele Fuad Masoum.

Vizita lui Zarif în Irak face parte din turneul început duminică în Kuweit, și în care mai este inclus și Qatarul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Acordul nuclear va aduce securitate și pace în regiune, pledează ministrul iranian de externe în Irak