Antena Meniu Search
x

"Acte criminale și premeditate". Cel puțin 650 de eleve au fost otrăvite cu gaze toxice în Iran pentru a forța închiderea școlilor în care învață

"Acte criminale și premeditate". Așa spune procurorul general din Iran despre cazul celor 650 de eleve otrăvite cu gaze toxice în încercarea de a forța închiderea școlilor în care învață. 

de Redactia Observator

la 28.02.2023, 18:07

"Acte criminale și premeditate". Cel puțin 650 de eleve au fost otrăvite cu gaze toxice în Iran pentru a forța închiderea școlilor în care învață

Cel puțin 650 de eleve au fost otrăvite cu gaze toxice în Iran începând din noiembrie, în ceea ce mulți cred că este o încercare de a forța închiderea școlilor de fete. Nicio fată nu a murit, dar zeci de victime au probleme respiratorii, greață, amețeli și oboseală.

Otrăvite ca să le închidă școala

„A devenit evident că unele persoane doreau ca toate școlile, în special cele de fete, să fie închise", a declarat, duminică, ministrul adjunct al sănătății. Ulterior, el a revenind spunând că remarcile sale au fost înțelese greșit, scrie Mediafax.

Procurorul general a anunțat că a deschis o anchetă penală, dar a precizat că informațiile disponibile indică doar „posibilitatea unor acte criminale și premeditate".

Pe acelaşi subiect

Între timp, tensiunea în societate continuă să crească. Părinții furioși s-au adunat în fața biroului guvernatorului din Qom pentru a cere autorităților să ia măsuri. Incidentele din școli au avut loc în special în Qom, un oraș care găzduiește importante sanctuare musulmane șiite și conducerea religioasă care formează coloana vertebrală a Republicii Islamice. Fetele otrăvite au declarat că au simțit miros de mandarine sau de pește stricat înainte de a se îmbolnăvi.

Unii iranieni consideră că elevele au fost otrăvite ca „răzbunare" pentru rolul lor în protestele antiguvernamentale de anul trecut.

Alții au speculat că otrăvirile sunt opera unor adepți ai liniei dure care doresc să „copieze" talibanii din Afganistan și grupul islamist militant Boko Haram din Nigeria, terorizând părinții pentru a nu-și mai trimite fetele la școală.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » "Acte criminale și premeditate". Cel puțin 650 de eleve au fost otrăvite cu gaze toxice în Iran pentru a forța închiderea școlilor în care învață