Antena Meniu Search
x

Video Afgan găsit mort în trenul de aterizare al unui avion militar Boeing C-17 Globemaster, după decolarea din Kabul

De teama talibanilor, un afgan s-a strecurat în trenul de aterizare al unui avion militar Boeing C-17 Globemaster, fiind găsit mort la câteva ore după ce aeronava a decolat de pe Aeroportul Internațional din Kabul.

de Redactia Observator

la 17.08.2021, 10:39

Avion Boeing C-17 Globemaster III
Afgan găsit mort în trenul de aterizare al unui avion militar Boeing C-17 Globemaster, după decolarea din Kabul - Profimedia Images (imagine ilustrativă)

Tragedia s-a petrecut în contextul în care au fost scene de haos pe Aeroportul Internațional din Kabul, în cursul zilei de luni, după ce sute de afgani au luat cu asalt aerodromul în speranța că vor prinde un ultim zbor. Pe imaginile ce au făcut înconjurul lumii pe internet se poate observa cum o mulțime de afgani a înconjurat o aeronavă Boeing C-17 Globemaster, iar câțiva tineri chiar s-au agățat de fuselaj, înainte de decolare. Potrivit Politico, purtătorul de cuvânt al Pentagonului încă nu a comentat situația. Armata SUA a trimis încă 5.000 de soldați, din Divizia 82 Aeropurtată precum și pușcași marini, pentru a securiza aeroportul din capitala Afganistanului.

O fotografie devenită virală pe Twitter arată haosul în care se face evacuarea din Afganistan. Circa 640 de afgani s-au îngrămădit într-un avion C-17, cu mult peste capacitatea aeronavei americane, în încercarea disperată de a scăpa de răzbunarea talibanilor. Oamenii sunt în principal colaboratori ai fostului regim de la Kabul sau pur și simplu persoane ce au fost în structurile de putere și care ar putea deveni țina insurgenților.

Occidentul a pierdut Afganistanul în 10 zile, după 20 de ani de ocupație

Nimeni nu îşi explică acum cum o forţă de doar câteva mii de oameni a reuşit să pună mâna atât de repede pe ţară. Sau cum de a fost posibil ca armata afgană se se dezintegreze în câteva zile. Mulţi arată acum cu degetul spre americani.

O altă întrebare de pe buzele tuturor - unde au greşit americanii în cei 20 de ani pe care i-au petrecut în Afganistan. Câteva răspunsuri le oferă militarii din SUA care au luptat acolo. Recunosc că forţele de securitate pe care le-au antrenat au fost alcătuite din oameni recrutaţi superficial. O altă greşeală - nu au consolidat instituţiile statului, iar asta s-a dovedit fatal.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Afgan găsit mort în trenul de aterizare al unui avion militar Boeing C-17 Globemaster, după decolarea din Kabul