Antena Meniu Search
x

Video Alegeri cruciale în Austria. Rezultate exit-poll: eşec istoric pentru partidul cancelarului Karl Nehammer

Alegeri cruciale în Austria, cu miză şi pentru România. Potrivit rezultatelor exit-poll, partidul cancelarului Karl Nehammer pierde alegerile regionale şi majoritatea în Parlament, înregistrând cel mai mic rezultat istoric - sub 40%, în scădere cu 10 procente faţă de anul 2018. Alegerile regionale ar fi fost, de altfel, şi motivul pentru care oficialul austriac a decis să blocheze aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. Cancelarul a insistat în campania sa electorală, încă de la început, pe problemele legate de imigraţie şi azil. 

de Redactia Observator

la 29.01.2023, 21:50

Vezi și

Partidul Popular (ÖVP) al cancelarului austriac Karl Nehammer şi-a pierdut majoritatea absolută, după ce naţionaliştii din cadrul Partidului Libertăţii (FPÖ) au obţinut cu un sfert mai multe voturi decât în alegerile anterioare, la scrutinul electoral regional organizat, duminică, în Austria Inferioară. Astfel, Partidul Popular este nevoit să încerce să formeze o coaliţie pentru a rămâne la putere, pentru prima oară în ultimii 20 de ani. Acest lucru semnalează o scădere a susţinerii Guvernului lui Nehammer, relatează Bloomberg.

Viitorul lui Karl Nehammer se decide la urne. Alegeri cruciale în Austria: rezultate exit-poll

Potrivit unui exit-poll difuzat de televiziunea publică ORF, FPÖ se clasează pe locul doi, cu 25,4% dintre voturile exprimate, iar Partidul Social Democrat (SPÖ) se clasează pe locul trei, cu 20,7% dintre voturile exprimate. ÖVP a obţinut o victorie, cu 39,7% dintre voturile exprimate, cu zece puncte procentuale mai puţin decât în alegerile precedente.

Austria Inferioară, undese află Viena, este a doua cea mai populată regiune şi este considerată fieful ÖVP (centru-dreapta). Industria mixtă, agricolă şi industrială a regiunii, întâmpină dificultăţi în a se adapta ”exploziei” preţurilor energiei. Producţia austriacă de bunuri şi servicii urmează să stagneze anul acesta, în contextul estimării unei creşteri economice de 0,3%.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Alegeri cruciale în Austria. Rezultate exit-poll: eşec istoric pentru partidul cancelarului Karl Nehammer