Antena Meniu Search
x

Alegeri în Grecia. Dreapta premierului Kyriakos Mitsotakis a obţinut o victorie decisivă, cu peste 40% din voturi

Partidul de guvernământ din Grecia, Noua Democraţie, a câştigat alegerile parlamentare de ieri, cu peste 40 la sută din voturi. Principala formaţiune de opoziţie, alianţa de stânga Syriza, a primit numai 20 de procente, mult mai puţin decât spera. Dar această victorie clară nu este suficientă pentru ca Noua Democraţie să deţină majoritatea în parlament, iar premierul Kiriakos Mitsotakis NU doreşte un guvern de coaliţie. Nici Syriza şi celelalte trei partide care au trecut pragul electoral nu se pot asocia ca să guverneze aşa că vor avea loc noi alegeri, probabil luna viitoare.

de Redactia Observator

la 22.05.2023, 08:03

Vezi și

Noua Democraţie (ND), condusă de premierul în exerciţiu, a câştigat 40,8% din voturi, potrivit rezultatelor parţiale care acoperă 85% din secţiile de votare. Fostului şef al guvernului Alexis Tsipras, de stânga, a întrunit doar 20% din voturi, înaintea partidului socialist Pasok-Kinal care a înregistrat un scor de 11,6%.

Salutând victoria sa "un cutremur politic", Kyriakos Mitsotakis, în funcţie din 2019, a deschis calea pentru un al doilea scrutin care ar putea avea loc la sfârşitul lunii iunie sau începutul lunii iulie şi i-ar permite, dacă va confirma această performanţă, să obţină o majoritate absolută.

Datorită unui sistem electoral diferit, partidul câştigător ar obţine atunci un "bonus" de până la 50 de locuri. Potrivit proiecţiilor de duminică seara, partidul premierului în exerciţiu câştigă 145 din cele 300 de locuri de deputaţi, adică şase locuri mai puţin decât majoritatea absolută.

În timpul campaniei sale electorale, Kyriakos Mitsotakis a exclus formarea unei coaliţii într-o ţară a cărei cultură politică nu se bazează pe compromis. La rândul său, fostul prim-ministru al stângii radicale Syriza Alexis Tsipras, constatând înfrângerea sa, le-a cerut simpatizanţilor să ducă o "a doua luptă electorală crucială".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Alegeri în Grecia. Dreapta premierului Kyriakos Mitsotakis a obţinut o victorie decisivă, cu peste 40% din voturi