Antena Meniu Search
x

Alegeri în Polonia. Rezultatele finale: Pro-europenii se întorc la putere după 8 ani, partidele de opoziţie obţin majoritatea

Alegeri în Polonia. Alianţa de trei partide de opoziţie din Polonia a câştigat suficient sprijin la alegerile de duminică pentru o majoritate parlamentară, conform rezultatelor oficiale, deschizând calea pentru o posibilă schimbare a peisajului politic după opt ani sub conducerea partidului conservator Lege şi Justiţie (PiS).

de Redactia Observator

la 17.10.2023, 13:06

Alegeri în Polonia. Rezultatele finale: Pro-europenii se întorc la putere după 8 ani, partidele de opoziţie obţin majoritatea
Donald Tusk - Profimedia

Rezultatul final al alegerilor, anunţat marţi la Varşovia, a confirmat că formaţiunea PiS a premierului Mateusz Morawiecki s-a plasat pe prima poziţie, cu 35,38% din voturi, în timp ce Coaliţia Civică (KO), liberală şi de opoziţie, a fostului premier Donald Tusk, a ieşit pe locul al doilea, cu 30,7%.

După opt ani, pro-europenii se întorc la putere în Polonia

Cu toate acestea, coaliţia lui Tusk are calea mai uşoară de a forma un guvern, intrând în coaliţie cu formaţiunea creştin-conservatoare A Treia Cale, care a obţinut 14,4%, şi cu partidul Stânga, cu 8,61%. Această alianţă ar deţine 248 de locuri în parlamentul de 460 de membri.

Morawiecki ar putea, de asemenea, să încerce să formeze o coaliţie, dar singurul său partener realist este partidul Confederaţia (de extremă dreapta), al cărui număr mic de locuri nu ar fi suficient pentru a ajuta la crearea unei majorităţi de guvernare. Rezultatul general ar putea semnala un punct de cotitură în politica externă poloneză şi ar putea anunţa un curs mai proeuropean, precum şi o poziţie mai conciliantă faţă de vecina Poloniei, Germania.

PiS a fost în dispută constantă cu Bruxellesul şi a înfuriat Berlinul cu cereri de reparaţii pentru daunele cauzate de ocupaţia nazistă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Alegeri în Polonia. Rezultatele finale: Pro-europenii se întorc la putere după 8 ani, partidele de opoziţie obţin majoritatea