Antena Meniu Search
x

Alegeri în SUA: Cele cinci îngrijorări ale americanilor care ar putea decide soarta scrutinului. Pe ce mizează democrații și republicanii

Alegeri în SUA. De la dreptul la avort la imigraţie, inflaţie, criminalitate şi apărarea democraţiei: preocupările alegătorilor americani sunt diverse, dar unele vor cântări mai mult în momentul votului, marţi, când milioane de americani se pregătesc să-şi aleagă viitorii reprezentanţi, senatori sau chiar guvernatori, relatează AFP, potrivit Agerpres.

de Redactia Observator

la 08.11.2022, 12:59

Președintele american Joe Biden la un miting electoral în Maryland, Statele Unite, 7 noiembrie 2022
Alegeri în SUA. Cele cinci îngrijorări ale americanilor care ar putea decide soarta scrutinului. Pe ce mizează democrații și republicanii - Profimedia Images

Americanii rămân în continuare îngrijorați în principal de creșterea rapidă a prețurilor și o posibilă recesiune din 2023. Este un subiect pe care republicanii insistă, iar pe care democrații l-au evitat de teamă că vor pierde puncte electorale.

Inflaţia, prioritatea numărul 1 pentru americani

Aceasta este principala preocupare a gospodăriilor americane, potrivit tuturor sondajelor. Republicanii îl acuză pe Joe Biden şi partidul său că sunt responsabili pentru creşterea preţurilor în ţară.

"Zilele astea, de la cumpărături la plinul de benzină, totul costă mai mult", denunţă Jen Kiggans, candidat conservator la un loc în Camera reprezentanţilor, la volanul unei maşini, într-un spot de campanie.

Pe acelaşi subiect

Democraţii au evitat mult timp să discute acest subiect, de teamă că le va afecta poziţia - cu riscul de a părea deconectaţi de realitate, notează AFP.

Presat de aripa stângă a partidului său să transmită un mesaj clar asupra economiei, Joe Biden a repetat în ultimele săptămâni că "democraţii sunt pe cale să construiască o Americă mai bună pentru toată lumea". Şi să asigure că republicanii vor fi cei care "vor prăbuşi economia".

Apărarea avortului, un pariu democrat

Candidaţii democraţi au preferat în schimb să-şi dezvolte campania pe avort, după ce la sfârşitul lunii iunie Curtea Supremă a Statelor Unite a "dinamitat" dreptul femeilor americane de a face întreruperi de sarcina.

Decizia celei mai înalte instanţe din ţară le-a oferit democraţilor o revenire, în această vară, în sondajele de opinie, alimentând speculaţiile cu privire la o posibilă victorie a democraţilor în scrutinul de marţi, în mod tradiţional alegerile de la jumătatea mandatului fiind defavorabile partidului preşedintelui în funcţie.

Democraţii au fost încurajaţi de un referendum organizat la începutul lunii august în statul foarte conservator Kansas, unde alegătorii s-au mobilizat masiv pentru a respinge un amendament constituţional ostil avortului.

Dar ultimele sondaje de opinie au arătat că avortul nu mai este prioritatea americanilor.

Criminalitatea, un nou argument pentru republicani

Criminalitatea, în creştere în ţară, conform datelor poliţiei federale, a oferit un avantaj "Grand Old Party" (republican), care i-a acuzat pe democraţi că nu au reuşit să-i ţină pe americani în siguranţă.

În Pennsylvania, unul dintre cele mai contestate state ale alegerilor de la mijlocul mandatului, candidatul republican Mehmet Oz îl numeşte în mod constant pe oponentul său democrat, John Fetterman, drept "laxist în materie de criminalitate".

Democraţii au încercat să reducă la tăcere aceste acuzaţii adoptând în ultimele săptămâni o serie de proiecte de lege care ar trebui să îmbunătăţească recrutarea şi pregătirea ofiţerilor de poliţie în Statele Unite, ceea ce i-a înfuriat însă pe cei şi cele din aripa stângă a partidului care militează pentru reducerea finanţării poliţiei, după moartea afro-americanului George Floyd, ucis de un poliţist alb.

Imigraţia

Imigraţia, un subiect exploziv în Statele Unite, a fost şi mai intens discutat în săptămânile premergătoare alegerilor. Opoziţia republicană îi acuză pe democraţi că au transformat graniţa cu Mexic într-o "sită".

Aceasta, pentru că SUA au înregistrat peste două milioane de arestări de migranţi la această frontieră în perioada octombrie 2021 - august 2022. O cifră record, ce include "recidivişti" care îşi încearcă norocul de mai multe ori.

Republicanii asigură că această imigraţie ilegală alimentează traficul de fentanil din Statele Unite, un opiaceu sintetic de până la 50 de ori mai puternic decât heroina, responsabil de moartea a mii de tineri din ţară.

Bătălii culturale

Republicanii promit, de asemenea, Americii un "viitor construit pe libertate", în special în şcolile din ţară, care au făcut obiectul unei dezbateri aprinse, în ultimii ani, în legătură cu lockdownul, purtarea măştilor, vaccinările împotriva COVID-19 sau predarea istoriei sclaviei şi discriminarea. O poziţie care pare să rezoneze cu baza lor, apreciază AFP.

De asemenea, conservatorii şi-au continuat ofensiva împotriva sportivelor transgender, susţinând că "numai femeile pot concura în competiţiile sportive feminine". Democraţii cer în schimb extinderea protecţiei pentru persoanele lesbiene, gay, bi şi transsexuale (LGBT).

Apărarea democraţiei

Alimentată de o serie de audieri ale comisiilor parlamentare care îl investighează pe Donald Trump şi asaltul susţinătorilor săi asupra Congresului SUA din 6 ianuarie 2021, apărarea democraţiei s-a profilat ca o nouă preocupare a alegătorilor americani.

Fostul preşedinte continuă să susţină, fără dovezi, că i-au fost "furate" alegerile prezidenţiale din 2020, teză la care încă aderă milioane de susţinători ai săi şi câteva sute de candidaţi republicani la scrutinul din 8 noiembrie.

Clima, marele absent

În ciuda dezastrelor repetate în toată ţara în acest an, problema schimbărilor climatice nu a fost aproape niciodată abordată în timpul acestei campanii.

Potrivit unui sondaj realizat de Washington Post şi ABC News, aproape 80% dintre democraţi cred că schimbările climatice sunt "foarte importante pentru votul lor" - faţă de doar 27% dintre republicani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Alegeri în SUA: Cele cinci îngrijorări ale americanilor care ar putea decide soarta scrutinului. Pe ce mizează democrații și republicanii