Antena Meniu Search
x

Din primăvară economia SUA va intra într-o recesiune ca-n anii 1990, consideră agenția de rating Fitch

Agenția de rating Fitch a redus previziunile de creștere economică pentru Statele Unite pentru acest an și anul viitor și avertizează că majorările de dobândă și inflația operate de Rezerva Federală vor duce economia americană într-o recesiune de tip 1990, potrivit CNN.

de Redactia Observator

la 18.10.2022, 16:13

posibilă recesiune în Statele Unite, din primăvară
Economia SUA va intra într-o recesiune ca-n anii 1990, consideră agenția de rating Fitch - Shutterstock (imagine ilustrativă)

PIB-ul american ar urma să crească cu doar 0,5% anul viitor, față de 1,5% în prognoza din luna iunie, a relatat CNN, citând un raport Fitch.

Economiștii de la Fitch se așteaptă ca recesiunea din țară să fie destul de ușoară și anticipează creșterea ratei șomajului de la 3,5% în prezent la 5,2% în 2024, ceea ce implică pierderea a milioane de locuri de muncă, dar mai puțin decât cele pierdute în timpul celor două recesiuni anterioare, se arată în raport.

Fitch consideră că inflația ridicată se va "dovedi a fi o povară prea mare" pentru veniturile gospodăriilor anul viitor, micșorând cheltuielile de consum, ceea ce va duce la o încetinire în al doilea trimestru din 2023, transmite Mediafax.

Prețurile de consum din SUA au crescut mai mult decât estimările în luna septembrie, iar presiunile inflaționiste au continuat să se majoreze, ceea ce a întărit așteptările că Rezerva Federală va majora luna viitoare a patra oară dobânda, cu 75 de puncte de bază.

Pe acelaşi subiect

Cum a fost recesiunea din anul 1990 din Statele Unite

Analiștii de la Fitch consideră că următoarea recesiune ar putea fi "în mare măsură" asemănătoare cu cea care a început în iulie 1990 și s-a încheiat în martie 1991, apreciază CNN.

Există asemănări interesante între ce se întâmplă în zilele noastre și ce s-a întâmplat la începutul anilor '90. La fel ca și în prezent, recesiunea din 1990 a avut loc după ce Rezerva Federală s-a luptat să țină sub control inflația prin creșterea rapidă a ratelor dobânzilor. Mai mult, recesiunea a fost precedată de un șoc petrolier alimentat de război. Pe atunci, invazia Irakului în Kuweit a dus la o creștere rapidă a prețurilor la energie pentru americani.

Perioada de acum, cu prețuri ridicate la carburanți și energie, este legată în mare parte de războiul din Ucraina, un conflict care a crescut și prețurile alimentelor. Recesiunea din 1990-1991 a pus capăt ambițiilor politice ale fostului președinte american George H. W. Bush.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Din primăvară economia SUA va intra într-o recesiune ca-n anii 1990, consideră agenția de rating Fitch