Alegeri prezidenţiale SUA. Care este ADEVĂRATA miză a alegerilor din SUA

Publicat: 07.11.2016, 21:35.
Actualizat: 07.11.2016, 21:44

Confruntarea dintre democrata Hillary Clinton şi republicanul Donald Trump este doar vârful aisbergului, iar cele două mari partide se luptă pentru a deţine puterea în sistemul politic din Statele Unite.

Confruntarea dintre democrata Hillary Clinton şi republicanul Donald Trump este doar vârful aisbergului, iar cele două mari partide se luptă pentru a deţine puterea în sistemul politic din Statele Unite.

O bătălie se poartă în vederea deţinerii controlului asupra Congresului Statelor Unite, în timp ce în centrul atenţiei se află alegerile prezidenţiale, având în vedere că majorităţile din Camera Reprezentanţilor şi Senat vor modela agenda şefului statului, indiferent cine va fi ales preşedinte marţi.

Apriga înfruntare prezidenţială poate influenţa deţinerea controlului în Congres şi capacitatea acestuia de a-şi impune programul de guvernare.

Americanii aleg marţi 34 dintre cei 100 de senatori şi pe toţi cei 435 de membri ai Camerei Reprezentanţilor.

Republicanii deţin controlul, în prezent, în amebele Camere. Ei au blocat astfel o serie de iniţiative politice ale preşedintelui democrat Barack Obama şi speră să facă la fel în cazul în care va fi aleasă Clinton.

Ei îşi apără mandatele în state-cheie din alegerile prezidenţiale, însă democraţii speră să obţină cele cinci mandate de care mai au nevoie pentru a prelua controlul asupra Senatului.

Camera Reprezentanţilor ar urma să rămână sub controlul republicanilor. Conservatorii deţin o largă majoritate în Camera inferioară şi doar rezultatul câtorva înfruntări pare strâns.

Democraţii au cheltuit sume importante în state-cheie atât în scrutinul prezidenţial cât şi în cel pentru Senat, inclusiv în Florida, Ohio, Pennsylvania şi New Hampshire.

Larry Sabato, un analist de la Universitatea din Virginia, apreciază că în şase state lupta este strânsă, şi anume în New Hampshire, Pennsylvania, North Carolina, Indiana, Missouri şi Nevada.

"Toţi aceşti candidaţi se adresează şi alegătorilor celeilalte părţi, dar colegii lui Clinton se pot impune", apreciat el recent.

Obama a fost foarte vocal în campanie, în aceste state, la mitingurile lui Clinton, în timpul cărora i-a legat pe candidaţii republicani de Trump şi a subliniat că democrata "va avea nevoie de aliaţi" în Senat.

Obama l-a atacat, în Florida, pe senatorul Marco Rubio - care a fost înfrânt de Trump în alegerile primare şi care s-a distanţat de el -, pe care l-a acuzat de duplicitate.

"Unor alegători Marco Rubio le va spune «cred că ceea ce a spus Trump este groaznic». Iar apoi, în faţa altor alegători, va spune «ei, bine, îl susţin în continuare pe Donald Trump»", a denunţat Obama la un miting în Florida. "Ştiţi ceva, nu poţi să le ai pe amândouă, aici", a subliniat el.

Poziţia multor senatori republicani este considerată vulnerabilă, după ce au fost aleşi într-un val anti-Obama în alegerile de la jumătate din mandat din 2010 şi care acum apar pe buletinele de vot într-un an cu scrutin prezidenţial, în care democraţii se prezintă în mod tradiţional în număr mai mare la urne.

De asemenea, candidatura lui Trump a alimentat îngrijorări cu privire la păstrarea controlului Camerei Superioare de către republicani, ceea ce i-a determinat pe congresmeni ca senatoarea Kelly Ayotte să se distanţeze de miliardar.

Ayotte şi-a retras susţinerea faţă de Trump luna trecută, dar a spus că va vota pentru el. Ulterior a fost dur criticată, după ce a spus că Trump poate fi considerat un "model", iar apoi a retractat şi a spus că nici Trump şi nici Clinton nu pot reprezenta modele.

Atent la eventuale pagube pe care le poate provoca Trump altor republicani, preşedintele Camerei Reprezentanţilor Paul Ryan a anunţat, luna trecută, că nu-l mai apără pe Trump şi că îşi va dedica energia candidaţilor republicani în alegerile parlamentare.

Ryan a anunţat săptămâna trecută că a votat pentru "nominalizatul nostru" şi a îndemnat la "susţinerea întregului ticket republican", însă nu i-a pronunţat numele lui Trump.

Multe spoturi republicane difuzate la televiziune în ultima perioadă se concentrează asupra necesităţii ca republicanii să reprezinte un control al programului lui Clinton, părând să sugereze că Trump nu va obţine victoria în alegerile prezidenţiale.

În schimb, spoturile democrate încearcă să-l lege cât mai mult pe Trump de republicani.

Sursa: News.ro

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Andreea Bălan, grav accident de mașină, în urmă cu mai mulți ani: ”Am căzut într-un șant, eram plină de sânge”
spynews.ro
Anunț tulburător! Omenirea trebuie să se pregătească pentru o mega-criză financiară cum n-a mai cunoscut vreodată!
gandul.ro
Sorana Cîrstea a întors toate privirile la petrecerea de ziua ei de naștere: `Trăiește-ți viața!` | GALERIE FOTO
prosport.ro
Cu câte femei s-a iubit Jean Paler? Actorul s-a lăudat cu cine i-a trecut prin pat! Ce spune despre cele 2.500 de femei cu care s-a culcat Năstase
redactia.ro
Horoscopul zilei de 13 aprilie 2021. Gemenii sunt energici. Află ce îți rezervă astrele
CaTine.ro
Angelique Boyer, imaginile din copilărie care i-au cucerit pe fani. Cum arăta actrița în adolescent
tvhappy.ro
Constantin Enceanu,anunț uluitor după 36 de ani de căsnicie.„când simţi că ruptura..„
libertatea.ro
Gestul prin care Shaquille O'Neal l-a lăsat lăsat fără cuvinte pe un bărbat într-un magazin de bijuterii!
GSP
”Unde dai și unde crapă!” Șapte muzicieni americani fac furori peste Ocean cu folclor românesc
money.ro
Gigi Becali, război total cu o femeie pentru 1.800 de euro. Decizia care l-a înfuriat pe omul de afaceri
as.ro
Tatăl unei vedete din România, eliberat din închisoare după ce 11 ani a fost urmărit de poliţie pentru trafic de droguri de mare risc
as.ro
Vedeta care se zbate între viață și moarte. A ajuns să fie desfigurată: "Chipul meu frumos a fost mutilat"
as.ro