Antena Meniu Search
x

Drepturile la avort din SUA: Arizona se întoarce la interdicția aproape totală, din secolul 19

Judecătorul din Arizona a decis că o lege care impune interdicția aproape totală a avortului, datând din 1864, trebuie să fie aplicată din nou.

de Redactia Observator

la 24.09.2022, 17:06

Roe v Wade a fost răsturnat în iunie. Acest lucru nu a făcut automat avortul ilegal, dar a dat statelor individuale puterea de a-și impune propriile interdicții.
Drepturile la avort din SUA: Arizona se întoarce la interdicția aproape totală din secolul 19 - Profimedia

Judecătorul a ridicat o ordonanță care interzicea aplicarea unei legi care permite avortul, doar pentru a salva viața mamei. În acest an, Curtea Supremă a SUA a anulat Roe v Wade, care a stabilit că există un drept constituțional la avort. De atunci, statele americane au decis dacă sau când să permită procedura, potrivit BBC.

Legea  include o pedeapsă cu închisoarea pentru oricine ajută pe cineva să facă avort

Legea din Arizona este anterioară înființării statului și include o pedeapsă cu închisoarea de la doi la cinci ani pentru oricine ajută pe cineva să facă avort. A fost blocată în 1973, după hotărârea istorică Roe v Wade a Curții Supreme. Judecătoarea Kellie Johnson de la Curtea Superioară a Comitatului Pima a ridicat această ordonanță, vineri, 23 septembrie. 

Președintele Planned Parenthood Arizona, Brittany Fonteno, a spus că nu poate spune cât de „crudă” a fost decizia.

Pe acelaşi subiect

Nici o lege arhaică nu ar trebui să ne dicteze libertatea reproductivă”, a spus ea.

Roe v Wade a fost răsturnat în iunie. Acest lucru nu a făcut automat avortul ilegal, dar a dat statelor individuale puterea de a-și impune propriile interdicții. Complicând situația, Arizona, ca și alte state conduse de republicani, a adoptat o legislație care interzice avortul după 15 săptămâni la începutul acestui an, astfel încât să poată fi pusă în vigoare după ce Roe v Wade a fost răsturnat. Acum nu este clar dacă interdicția de 15 săptămâni sau interdicția aproape totală va avea prioritate.

Guvernatorul Arizona Doug Ducey a spus că va fi interdicția de 15 săptămâni, dar colegul său procuror general republican Mark Brnovich a spus că ar trebui să fie interdicția mai veche. Avortul a fost dificil de obținut în Arizona în ultimele luni, deoarece medicii și clinicile de avort s-au confruntat cu confuzia, cu privire la legea care va intra în vigoare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Drepturile la avort din SUA: Arizona se întoarce la interdicția aproape totală, din secolul 19