Video Miza alegerilor pentru Congresul Statelor Unite: Ce schimbări s-ar produce în cazul unui "val roșu" republican
Scrutin decisiv în Statele Unite, în urma cărora Joe Biden ar putea pierde majoritatea în Congres. Aproape 250 de milioane de americani se pregătesc să meargă la urne în aşa numitele alegeri de mijloc de mandat. Pentru democraţi, cifrele nu arată deloc bine. Donald Trump speră ca o victorie a republicanilor pe care îi susţine să îl relanseze într-o nouă cursă pentru Casa Albă. E un scenariu care ar fi şi pe placul lui Vladimir Putin, care speră că astfel Ucraina va primi mai puţin sprijin militar.
Toate cele 435 de locuri din Camera Reprezentanţilor şi 35 din cele 100 de locuri de la Senat sunt disputate săptămâna viitoare, pe 8 noiembrie.
- 435 de locuri Camera Reprezentanţilor
- 35 din 100 de locuri Senat
- Minimum 218 locuri pentru majoritate
Pentru câştigarea majorităţii e nevoie de minimum 218 locuri. Republicanii sunt momentan favoriţi în Camera Reprezentanţilor. Cursa pentru Senat este încă disputată.
Joe Biden, preşedintele Statelor Unite: Vom câştiga de data asta. Mă simt încrezător. Cred că vom menţine controlul asupra Senatului şi vom avea un loc. Cred că vom avea o şansă de a fi câştigători şi la Camera Reprezentanţilor. Nu cred că nu vom câştiga. Deci, sunt optimist. Chiar sunt.
- Democrații de la Casa Albă, tot mai îngrijorați că vor pierde alegerile din noiembrie și controlul asupra...
- Alegerile pentru Congres ar putea schimba politica externă a lui Joe Biden. Ce înseamnă asta pentru ajutorul...
- Guvernatorii din Florida și Texas au trimis 2 avioane cu migranți în stațiunea de lux Martha's Vineyard, unde are...
În lupta electorală participă activ şi fostul preşedinte Barack Obama.
Barack Obama, fostul președinte al Statelor Unite: Am văzut de-a lungul istoriei și vedem și în acest moment în lumea întreagă ce se întâmplă atunci când democrația este abandonată sau nu a existat niciodată o democraţie. Ţări în care guvernul vă spune ce cărţi puteţi citi şi ce cărţi nu aveţi voie să citiţi. Ţări care pun dizidenți în închisoare şi reporterii sau îi forţează pe reporteri să scrie ceea ce ei vor să scrie, fie că este adevărat sau nu. Când democrația adevărată dispare, oamenii sunt răniți. Are consecințe în viața reală.
Cursă strânsă între democrați și republicani în mai multe state
Predicţiile sunt însă extrem de dificile, pentru că în multe state cursa este extrem de strânsă. De obicei, la alegerile legislative parţiale, partidul care a dat preşedintele pierde fotolii. Iar acum, contextul economic nu este favorabil democraţilor.
Hank Sheinkopf, consultant politic: Când e haos, oamenii tind să voteze cu partidul lipsit de putere. Haosul de aici este economia, sentimentul că Washingtonul este scăpat de sub control și străzile orașului New York și statul New York sunt scăpate de sub control. Oamenii au sentimentul că lucrurile sunt pur și simplu scăpate de sub control.
Miza alegerilor din SUA
- şomajul
-inflaţia
- criza armelor
- susţinerea Ucrainei>
Principalele mize ale campaniei electorale sunt şomajul, inflaţia, criza armelor şi susţinerea Ucrainei de către cea mai mare putere a lumii.
Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe al României: În eventualitatea în care republicanii vor redobândi majoritatea, s-ar declanşa o discuţie la nivel decizional privind perspectivele de implicare ale Statelor Unite în această criză şi nu de închidere a suportului material pe care americanii îl asigură Ucrainei.
Donald Trump, cu ochii pe alegerile midterms și o nouă candidatură la președinție
Un câştig al republicanilor l-ar putea împinge oficial pe Donald Trump spre o nouă candidatură la preşedinţia Statelor Unite în alegerile din 2024
Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe al României: Fie republicanii, fie democraţii, au promovat şi vor continua să facă acest lucru, o politică cât se poate de adecvată, în condiţiile unui parteneriat strategic asumat de ambele părţi, între România şi Statele Unite ale Americii.
În doar două cazuri un eşec în cadrul alegerilor de mijloc al celor aflaţi la putere a dus la păstrarea preşedintelui aflat în funcţie. Este vorba despre Bill Clinton şi Barack Obama. Succesul de atunci a fost însă atribuit abilităţilor celor doi în campania electorală, ceea ce nu este valabil şi în cazul preşedintelui Joe Biden.
În prezent, democrații dețin majoritatea în fiecare dintre cele două Camere: 221 de locuri din 435 în Camera Reprezentanților – față de 212 pentru republicani și 2 locuri vacante. În Senat, au 50 de membri aleși – la fel ca republicanii – dar vicepreședintele democrat Kamala Harris poate decide între senatori în caz de egalitate. În câteva săptămâni, Camera Reprezentanților va fi reînnoită în întregime, iar Senatul cu mai mult de o treime (35 de locuri din 100).
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰