Aleksei Navalnîi a fost mutat din închisoarea din Moscova, posibil într-un lagăr de muncă
Aleksei Navalnîi a fost mutat din închisoarea din Moscova în care era încarcerat, a anunțat, joi, avocatul său, lucru care ar putea însemna că opozantul rus a fost mutat într-un lagăr de muncă pentru prizonieri, din afara capitalei ruse.
Navalnîi, critic de seamă al președintelui Vladimir Putin, a fost închis la începutul acestei luni pentru presupuse încălcări ale eliberării sale condiționate pe un caz de delapidare, despre care a susţinut tot timpul că a fost înscenat din motive politice.
Aleksei Navalnîi urmează să petreacă puțin peste doi ani și jumătate după gratii, potrivit avocaților săi.
Vadim Kobzev, unul dintre avocații săi, a anunțat pe Twitter că Navalnîia fost mutat dintr-o închisoare din Moscova, scrie Reuters.
Alexei Navalnîi, otrăvit în luna august, a fost arestat în Rusia
Navalnîi a fost arestat pe 17 ianuarie după ce s-a întors la Moscova din Germania, unde s-a recuperat după ce a fost otrăvit. El îl acuză pe Putin că a ordonat crima, ceea ce Kremlinul neagă.
Serviciile penitenciare ruse au avertizat că nu vor ezita să-l aresteze pe Navalnîi, 44 de ani, când va sosi în Rusia, acuzându-l că a încălcat, atunci când se afla în Germania în ultimele luni, condiţiile unei eliberări în urma unei condamnări cu suspendare într-un dosar din 2014.
Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, se numără printre cei care a condamnat dur reținerea lui Navanîi și a cerut eliberarea lui imediată.
„Condamn arestarea lui Aleksei Navalnîi de către autoritățile ruse. Trebuie să îl elibereze imediat și să îi asigure securitatea. Reținerea oponenților politici este împotriva îndatoririlor internaționale ale Rusiei”, a scris Ursula von der Leyen pe Twitter.
Rusia, noi sancțiuni după condamnarea lui Navalnîi
Miniştrii de Externe din ţările Uniunii Europene au convenit, luni după-amiază, asupra impunerii unor noi sancţiuni împotriva Rusiei, din cauza condamnării disidentului Aleksei Navalnîi.
Sancţiunile ar urma să intre în vigoare săptămâna viitoare şi vor include blocarea activelor şi restricţii de călătorie impuse persoanelor responsabile de arestarea şi condamnarea lui Aleksei Navalnîi, afirmă surse politice de la Bruxelles, citate de publicaţia Süddeutsche Zeitung.
Înaintea reuniunii, Germania, Luxemburg, Lituania, Letonia şi Estonia pledaseră pentru o poziţie dură faţă de Rusia.
Ministrul german de Externe, Heiko Maas, a cerut impunerea de sancţiuni, dar şi iniţierea unui dialog cu Administraţia Vladimir Putin.
"Eu sunt în favoarea sancţiunilor, trebuie elaborată lista cu numele persoanelor sancţionate. Dar este necesar şi dialog constructiv cu Rusia. Avem nevoie de Rusia, pentru gestionarea a numeroase conflicte internaţionale", a afirmat Heiko Maas.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰