Antena Meniu Search
x

Video Alte trei avioane de luptă F-16 olandeze au ajuns în România, pentru antrenamentele ucrainenilor: "Dedicaţi să susţinem în continuare Ucraina"

NATO solicită oficialilor de la Bucureşti să sară din nou în ajutorul Ucrainei, cu tehnică militară. Şi mai mulţi europarlamentari au trimis o scrisoare în care cer ca sistemele Patriot, din mai mai multe ţări, printre care şi România, să ajungă la armata Kievului. Deocamdată, ţara noastră antrenează piloţii ucraineni pe aeronave F-16. 

de Redactia Observator

la 17.04.2024, 22:33

Vezi și

Într-o discuţie telefonică pe care a avut-o cu Klaus Iohannnis, şeful NATO i-a cerut ferm preşedintelui să sprijine Ucraina cu muniţie şi apărare antiaeriană. Şeful Statului i-a răspuns printr-o postare pe platforma X - ţara noastră va ajuta Kievul, așa cum a făcut-o din prima zi. Şi aproape 100 de europarlamentari, inclusiv trei români, au semnat o scrisoare prin care cer guvernelor României, Germaniei, Spaniei, Greciei, Poloniei şi Olandei să trimită sisteme de rachete Patriot.

NATO cere României să ajute Ucraina

"Acolo apare şi numele României, îi este adresată scrisoarea premierului Ciolacu. Nu cred că este în interesul României şi UE ca sistemul din România să fie donat", a declarat Vlad Botoş, europarlamentar Renew. Statul român a plătit patru miliarde de dolari pentru primele patru sisteme de rachete care sunt deja operaționale. Până în 2025, vor mai ajunge în țară încă trei baterii Patriot. 

"Patriot este un model de rachetă supersonice şi chiar hipersonice. Destinat combaterii ţintelor de tip avion, elicopter, rachete balistice sau de croazieră. Are patru funcţii de operaţionale majore: comunicaţii-comandă şi control, supraveghere radar şi ghidare de rachete. Patriot este relativ îngust şi extrem de agil, aspect care îi oferă radarului său capacitatea de a detecta ţinte mici şi rapide", arată Sonia Simionov.

Pe acelaşi subiect

România este deja implicată în procesul de instruire a militarilor ucraineni pentru pilotarea avioanelor de luptă F-16. Ultimele astfel de supersonice, au ajuns chiar astăzi în România. "Cu cele trei F-16 aduse astăzi, în baza aeriană de la Borcea, sunt în acest moment 11 aeronave olandeze destinate antrenamentelor. Şapte piloți români sunt în prima grupa de instrucție. Ei fac trecerea de la fostele MIG-uri 21 LanceR pe avioanele de generație nouă", transmite Cristi Popovici, reporter Observator.

18 avioane F-16, la baza Borcea

Centrul european de pregătire din baza aeriană de la Borcea va opera până la 18 avioane F-16, toate livrate de aviația regală din Țările de Jos. Ministrul Apărării Naţionale, omologul din Olanda, dar şi generalul Vlad Gheorghiță au ajuns astăzi în baza aeriană la bordul celor trei supersonice. Ministra a zburat chiar din Olanda. 

"Domnul ministru a fost nevoie să treacă printr-o vizită medicală completă, iar astăzi înaintea de zbor am avut mai multe ore la dispoziţie în care am trecut prin toate briefurile", spune Cdor Marian Mihăiță, pilotul cu care a zburat minstrul Apărării.

"Pentru mine a fost o experienţă pentru care sunt recunoscător pilotului instructor care au fost la manşă", a declarat Angel Tîlvăr, Ministrul Apărării Naţionale. "Mulţumesc, Angel pentru că ne-am întâlnit în aer. Avioane F-16 sunt o dovadă a promisiunii că suntem dedicaţi să întărim flacul estic NATO şi dedicaţi să susţinem în continuare Ucraina şi să antrenăm ucraineni ca să îşi protejeze ţara", a precizat Kajsa Ollongren, ministrul Apărării din Olanda.

Aeronavele F-16 Fighting Falcon le înlocuiesc pe mai bătrânele avioane de vânătoare sovietice, MIG-21.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri externe » Alte trei avioane de luptă F-16 olandeze au ajuns în România, pentru antrenamentele ucrainenilor: "Dedicaţi să susţinem în continuare Ucraina"