Antena Meniu Search
x

Video "Am așteptat 50 de ani aceste scuze". Cum l-au primit indigenii pe Papa Francisc. A implorat iertare pentru abuzurile comise de preoţi catolici asupra copiilor, în Canada

Papa Francisc scrie din nou istorie pentru Biserica Catolică. Suveranul Pontif şi-a cerut iertare în Canada pentru abuzurile comise de oficiali şi clerici catolici asupra copiilor populaţiei indigene. Momentul de pocăinţa vine după ce, anul trecut, rămășițele a 751 de copii indigeni au fost găsite într-o groapă comună. Timp de peste un secol, 150.000 de copii au fost separaţi de familiile lor, înfometaţi şi bătuţi, într-o încercare de asimilare forțată. 

de Redactia Observator

la 26.07.2022, 21:53

Vezi și

Scandări, bătăi de tobe, dansuri şi cântece tradiţionale, aşa a fost primit Papa Francisc pe pământ canadian de comunitatea indigenă. A venit să le ceară iertare pentru abuzurile şi suferinţele îndurate de nativii canadieni în şcolile administrate pentru guvern de ordinele religioase romano-catolice. "Ruşinat şi fără umbră de îndoială, cu umilinţă implor pentru iertare pentru răul comis de atât de mulţi creştini împotriva popoarelor indigene", a spus Papa Francisc

Papa Francisc şi-a cerut iertare copiilor indigeni abuzaţi în Canada

Timp de mai bine de un secol, peste 150.000 de copii indigeni au fost luați cu forţa de lângă familiile lor și plasați în astfel de instituţii. Aici, au fost înfometați, bătuți pentru că vorbeau limba maternă, abuzați sexual şi supuşi îndoctrinării religioase, într-o încercare de asimilare forţată. "Mă doare când mă gândesc că au fost catolici care au contribuit la astfel de politici de asimilare şi privare de drepturi, care au transmis un sentiment de inferioritate, jefuind comunităţile de identitatea lor culturală şi spirituală", a adăugat Papa Francisc.  

Cuvintele Papei le-au adus lacrimi pe obraji credincioşilor, mulţi dintre ei supravieţuitori ai unor astfel de abuzuri sau urmaşi ai celor persecutaţi. Toţi spun că vizita Papei este doar un prim pas spre reconciliere. "Am așteptat 50 de ani pentru aceste scuze și, în sfârșit, astăzi le-am auzit. Din nefericire, mulți membri ai familiei mele, prieteni, colegi de clasă și membri ai comunității mele care au frecventat școlile rezidențiale nu au putut să audă scuzele deoarece au murit", mărturiseşte Evelyn Korkmaz, supraviețuitoare a școlii rezidențiale. 

Pe acelaşi subiect

Suveranul Pontif, încoronat de un lider indigen cu un coif cu pene de vultur

Anul trecut, rămăşiţele a aproape 1.000 de copii indigeni au fost găsite într-o groapă comună. "Am fost la o astfel de şcoală, în copilărie, şi am trecut prin multe, mi-am pierdut toată familia", povesteşte Margareth, supravieţuitoare. La finalul discursului, unul dintre liderii populaţiei indigene a aşezat pe capul Suveranului Pontif un coif de război din pene de vultur. 

Suveranul Pontif s-a recules într-un astfel de cimitir şi a sărutat o pânză lungă de 50 de metri pe care erau scrise numele a 4.120 de copii indigeni care au murit sau au dispărut în școlile rezidențiale. Pe tot parcursul vizitei, Papa Francisc a rămas în scaunul cu rotile, pe care îl folosește din cauza unei fracturi la un genunchi. Călătoria apostolică pe care Suveranul Pontif singur a numit-o de pocăinţă continuă azi cu o slujbă în aer liber pe stadionul din Edmonton, la care sunt aşteptaţi 65.000 de enoriaşi. "Se vede, se simte, Papa este aici! Vă mulţumim că aţi venit!"

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » "Am așteptat 50 de ani aceste scuze". Cum l-au primit indigenii pe Papa Francisc. A implorat iertare pentru abuzurile comise de preoţi catolici asupra copiilor, în Canada