Antena Meniu Search
x

Video "Am zis că e un exerciţiu, ceva la mişto" Momente dramatice trăite de un român pe feribotul care a ars lângă insula Corfu

Au fost clipe de teroare pentru 29 de români, între care trei copii, după ce feribotul pe care se aflau a luat foc lângă insula Corfu. Doi oameni au stat blocaţi în cala epavei carbonizate ore intregi, iar alţi 14 sunt dispăruţi de noaptea trecută. Un turist român a povestit pentru Observator groaza traită: treziţi în toiul nopţii şi urcaţi în bărci de salvare printre flăcări uriaşe. 

de Redactia Observator

la 18.02.2022, 19:32

Vezi și

Coşmarul a început pe Euroferry Olympia în toiul nopţii, când cei mai mulţi dintre pasageri dormeau. La început, echipajul a simţit miros de fum, însă în doar câteva minute toată nava a fost cuprinsă de flăcări uriaşe

Au urmat momente de panică. Mai mulţi membrii ai echipajului au alergat să ajute pasagerii, alţii au încercat să stingă incendiul. În momentul în care şi-au dat seama că focul este prea puternic pentru a-l stăpâni, au dat ordin de abandonare a navei. 

Bogdan Tofan, turist de pe telefon feribot: Când s-a întâmplat toată nebunia au venit şi ne-au trezit, chiar am zis că e un exerciţiu şi e e ceva la mişto. A venit şi au spus că a luat foc, ne-au scos afară, ne-au dat vestele de salvare şi am văzut fumul. De acolo am înţeles că nu e o glumă. 

Panicaţi, mai mulţi oameni au sărit în mare pentru a scăpa cu viaţă

Pe acelaşi subiect

Cei care au rămas la bord, au fost coborâţi de pe nava în flăcări, în etape, mai întâi femeile şi copii, apoi bărbaţii şi echipajul. 

Bogdan Tofan, turist de pe telefon feribot: Ne-au ţinut 20 de minute, jumătate de oră, să ne pună în ordine pe acolo, să vadă care-i treaba, au zis că poate reuşesc să stingă focul, dar n-au reuşit. Până la urmă ne-au evacuat cu bărcile de salvare.  

Adrian Mihălcioiu, ofițer de marină: Echipajul navei este instruit să folosească mijloacele de stins incendiul şi fiecare membru are un rol stabilit. 

Feribotul plecase din protul grecesc Igoumenitsa, cel mai mare din vestul Greciei, şi trebuia să ajungă în Italia, la Brindisi, o călătorie de 9 ore pe care o face apropae zilnic şi care s-a oprit însă brusc după aproximativ 3 ore, în nordul insulei Corfu.

Alerta s-a dat atât pe coasta elenă, cât şi pe cea italiană

În ajutor au venit mai multe bărci de salvare şi 6 elicoptere. Mai mulţi pasageri au ajuns la spital cu atac de panică sau intoxicaţi cu fum. Printre ei şi un român. Cel mai greu a fost pentru doi dintre pasageri, care au rămas blocaţi pe puntea unde erau parcate mașinile. Majoritatea pasagerilor au fost însă salvaţi în siguranţă.  

Bogdan Tofan, turist de pe telefon feribot: Suntem la Corfu, ne-a preluat o navă de la Garda din Italia care era întâmplător în patrulare pe acolo, suntem la Corfu chiar în port. 

Puntea superioară a feribotului s-a făcut scrum

Nava a continuat să fumege ore în şir. Imaginile de la faţa locului arată proporțiile dezastrului, puntea superioară este complet carbonizată. Primele informaţii arată că focul ar fi izbucnit într-unul dintre garajele navei, de la o maşină frigorifică, după ce şoferul a lăsat motorul pornit ca să se încălzească peste noapte. Unul dintre românii care merge des cu acest feribot spune că vasul avea multe probleme. Trebuia să fie şi acum la bord, dar i s-a stricat maşina. 

Român din Grecia: Condițiile sunt sunt ceva de nedescris. Nu stiu cum mai funcționau. Sistemul de incendiu nu mergea pentru că aveam colegi care fumau în acele cușete insalubre. Plăteam pentru ele, dar era ceva de nedescris. Fumau în cușetă și aveam acei senzori care nu funcționează. Categoric, sistemul de incendiu nu funcționa. Personalul navei... erau când beți, când euforici. 

Nu este singurul incident maritim din ultimele ore. O navă cargo, mare cât două stadioane de fotbal, plină cu bolizi de lux, se află în derivă în Oceanul Atlantic, tot după un incendiu izbucnit la bord.  Echipajul a reuşit să se salveze, nava arde însă şi acum de mai bine de 24 de ore. La bord sunt aproxiamtiv 4.000 de maşini, printre ele Porsche, Audi sau Lamborghini.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

În vacanţa de vară, preferaţi să vă lăsaţi copilul cu rudele sau la grădiniţă?

Observator » Stiri externe » "Am zis că e un exerciţiu, ceva la mişto" Momente dramatice trăite de un român pe feribotul care a ars lângă insula Corfu