OMS a ridicat gradul de alertă la "foarte ridicat", din cauza noului coronavirus
Ameninţarea coronavirus a ajuns la cel mai mare nivel de alertă. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a ridicat gradul de alertă la "foarte ridicat", după ce numărul cazurilor în afara Chinei a crescut în mod alarmant în ultimele zile, însă refuză să numească criza o pandemie.
- Peste 230 de noi cazuri de coronavirus în Italia
- OMS a ridicat gradul de alertă la "foarte ridicat"
Ameninţarea coronavirus a ajuns la cel mai mare nivel de alertă. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a ridicat gradul de alertă la "foarte ridicat", după ce numărul cazurilor în afara Chinei a crescut în mod alarmant în ultimele zile, însă refuză să numească criza o pandemie. În Europa, numărul de cazuri din focarul italian a crescut cu peste 230, iar alţi patru pacienţi au murit. Între timp, trei români care au fost trimişi în carantină în Republica Dominică, după ce au fost suspectaţi că ar fi infectaţi cu coronavirusul. Rezultatele testelor au fost însă negative.
Cei trei români au venit cu avionul din Germania şi au făcut o escală de cinci ore pe un aeroport din Spania. Alerta s-a dat după ce în cazul a doi dintre bărbaţi s-au constatat probleme respiratorii, însă testele au arătat că aceşti suferă de gripă. Cei trei, dintre care un tată şi fiu, au vârste cuprinse între 29 şi 50 de ani şi vor mai rămâne sub observaţia medicilor încă două - trei zile.
Nu doar românii au provocat panică în ţara din Caraibe. Un vas de croazieră cu 1.500 de oameni la bord este blocat în apele dominicane după ce 8 dintre pasageri au prezentat simptome de gripă.
Companiile care organizează astfel de croaziere avertizează pasagerii să nu plece în călătorii dacă sunt răciţi, dar oamenii nu se tem că ar putea rămâne izolaţi în larg.
Mai multe state au refuzat debarcarea unor nave de croazieră, după ce peste 700 din cei 3700 de oameni care au fost la bordul vasului Diamond Princess, aflat într-un port din Yokhama au fost infectaţi cu coronavirus. Şase dintre aceşita au murit, printre care şi primul britanic.
Situaţia globală a deveni tot mai îngrijorătoare, iar experţii cer tuturor ţărilor ia măsurile adecvate.
În ultimele 24 de ore au fost înregistrate primele cazuri şi în Mexic, Monaco, Islanda, Azerbaidjan şi Belarus. Deşi epidemia a început în China, cetăţenii care au vizitat Italia şi Iranulul se fac responsabili de propagarea virusului în aproape jumătate din ţările afectate.
În Italia, numărul de cazuri confirmate a ajuns la 888. Dintre aceştia 46 s-au vindecat, 64 se află în terapie intensivă, iar 21 au fost ucişi de virus. Ultimele patru victime au peste 70 de ani.
Numărul cazurilor a continuat să crească în multe ţări europene, iar în Elveţia, unde sunt15 infectaţi, se iau măsuri drastice.
Printre evenimentele interzise se numără şi Salonul Auto de la Geneva.
În Germania, unde au fost confirmate 60 de cazuri, pentru prima dată în ultimii 54 de ani nu se va desfăşura Târgul de Turism de la Berlin. La evenimentul care ar fi trebuit să se desfăşoare săptămână viitoare, erau aşteptaţi aproape 10.000 de expozanţi din lumea întreagă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰