Antena Meniu Search
x

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a fost doborâtă de fapt drona americană. Ruşii au aruncat combustibil şi au zburat de 19 ori pe lângă ea

Un avion de luptă rusesc a lovit elicea unei drone de supraveghere americane MQ Reaper în spațiul aerian internațional, forțând-o să se prăbușească în Marea Neagră, a anunțat Pentagonul. Președintele Joe Biden a fost informat, iar ambasadorul Rusiei a fost convocat de către Departamentul de Stat american. Televiziunea americană CBS a realizat o animație grafică, explicând cum s-a produs incidentul aviatic, o premieră de când Rusia a invadat Ucraina, acum un an. Dronele americane de acest tip post costa între 30-60 de milioane de dolari în funcţie de dotări. 

de Redactia Observator

la 15.03.2023, 12:38

Vezi și

Potrivit animaţiei CBS, un avion rusesc s-a apropiat din spate și a eliberat combustibil. Oficialii americani cred că avionul SU-27 intenționa să ajungă în fața dronei, astfel încât aeronava fără pilot să treacă prin norul de combustibil, dar avionul rusesc s-a ridicat prea repede și a lovit elicea dronei Reaper. Echipajul de la sol care o controla nu a mai avut de ales, decât să lase drona să se prăbușească în Marea Neagră, la aproape 120 km sud-est de Peninsula Crimeea, controlată de ruși. Întreaga acţiune de interceptare  s-a desfăşurat pe o perioadă de aproximativ 40 de minute.

Potrivit informațiilor din surse americane, avioanele rusești au trecut de 19 ori pe lângă drona de supraveghere. Ruşii ar fi încercat să obstrucţioneze camerele dronei sau să deterioreze senzorii acesteia prin manevra de vărsare de combustibil, a declarat un oficial militar, citat de New York Times.

Acum Pentagonul vrea să recupereze rămășițele înaintea rușilor, însă sunt în dezavantaj având în vedere că în Marea Neagră nu operează nave americane. Bloggerii militari ruşi au speculat marţi seară pe conturile de Telegram că o bucată dintr-un aparat de zbor ar fi fost recuperată din Marea Neagră. Nu este clar dacă este vorba de drona doborâtă, informaţia nu a fost confimată oficial nici de ruşi, nici de americani. 

Deși pe imaginile din animația grafică prezentată de CBS se văd rachete Hellfire, americanii spun că drona nu era înarmată. Dronele americane de supraveghere, care zboară deasupra Mării Negre, sunt interceptate des de avioanele rusești, însă acest incident este fără precedent, mai adaugă sursa citată.

Pe acelaşi subiect

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Casa Albă denunță un act "necugetat"  al Rusiei 

Preşedintele american Joe Biden a fost informat cu privire la acest incident de către consilierul în probleme de securitate naţionale Jake Sullivan, a anunţat un purtător de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale (NSC) al Executivului american, John Kirby. John Kirby subliniază că au mai avut loc, în trecut, interceptări ale unor drone americane de către avioane ruseşti, dar că acest incident este "unic", pentru că a condus la pierderea dronei de tip Reaper. Departamentul de Stat american ”intenţionează să-i contacteze pe conducătorii ruşi şi să le comunice în mod direct îngrijorările noastre”, a anunţat John Kirby.

"Dacă mesajul pe care (ruşii) vor să-l trimită este să ne descurajeze să zburăm şi să operăm în spaţiul aerian internaţional deasupra Mării Negre, atunci acest mesaj va fi un eşec, pentru că acest lucru nu se va întâmpla”, a subliniat el. "Marea Neagră nu aparţine unei naţiuni anume, iar noi vom continua să facem ceea ce este necesar pentru a ne asigura securitatea naţională în această parte a lumii", a subliniat purtătorul de cuvânt al NSC.

Cum acționează drona de tip Reaper

Drona de tip Reaper, fabricată de societatea americană General Atomics, este o aeronavă pilotată de la distanţă de tip MALE (altitudine medie, anduranţă lungă), echipată cu senzori ultramoderni - bulă optronică şi radar - în vederea unor operaţiuni de supraveghere la o viteză de croazieră de 335 de kilometri pe oră. Cu o anvergură de 20 de metri, ea are o anduranţă de 24 de ore de zbor. Ea poate duce la bord mai multe tipuri de armament - bombe cu ghidaj laser şi/sau GPS (GBU) şi rachete de tip Hellfire. Echipajul de la sol al dronei este alcătuit din patru persoane.

În afară de Statele Unite, mai multe armate europene deţin drone de tip Reaper în flotele lor, inclusiv Regatul Unit, Italia, Franţa şi Spania. Avionul rus de vânătoare de tip Su-27 este un avion cu un singur loc. El a fost introdus în serviciu în 1985. El a condus la multe variante - Su-30, Su-33, Su-35 şi Su-37

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a fost doborâtă de fapt drona americană. Ruşii au aruncat combustibil şi au zburat de 19 ori pe lângă ea