Antena Meniu Search
x

Video Cristian Diaconescu, despre drona americană doborâtă deasupra Mării Negre: "Prin acest incident, două forțe nucleare au intrat într-o coliziune militară"

Marius Pancu a discutat cu fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu despre incidentul din Marea Neagră, unde o dronă americană a fost doborâtă de ruşi. Două avioane de vânătoare SU-27 se aflau deasupra apelor internaţionale, iar unul dintre ele a zburat intenționat în fața aeronavei fără pilot și a eliberat combustibil peste ea. Mai apoi, aparatele de zbor au distrus elicea dronei. Întreaga acţiune s-a desfăşurat pe o perioadă de aproximativ 40 de minute. 

Marius Pancu
de Marius Pancu

la 15.03.2023, 08:35

Vezi și

Pentru a înțelege mai bine implicațiile unui astfel de incident: o dronă americană doborâtă de americani înșiși, pentru că avioanele rusești de vânătoare o avariaseră în urma unei șicane de circa 40 de minute. Este prima confruntare America - Rusia de când a început războiul din Ucraina.

Ce vă așteptați să se schimbe după acest punct de inflexiune în dinamica războiului?

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe: În primul rând, este un incident foarte periculos, mai ales din cauza pericolului de escaladare. Ne aflăm într-o zonă de război, sunt două forțe nucleare care, prin acest incident au intrat într-o coliziune militară. Orice negociator din această lume știe ca și principiu că superputerile față în față din punct de vedere militar nu se așează nici în condiții de exerciții militare. Cu atât mai mult, în situații de război. Acest incident primește evaluări diferite, fie că discutăm de Washington sau Moscova. Trebuie spus, tocmai pentru a preveni incidente majore, atât Pentagonul, cât și ministerul Apărării din Federația Rusă au deschise linii de comunicare, în ceea ce privește criza ucraineană, încă din martie 2022.

Acum, se pare că acest incident / accident, ideea de escaladare este una foarte serioasă. Din ceea ce știm, se evită termenii care ar duce spre conturarea unei decizii, mai ales a Washingtonului, de răspuns categoric. Rămâne de văzut care vor fi dezvoltările. Ambasadorul Federației Ruse la Washington a fost chemat la un nivel al Departamentului de Stat, unul ponderat. A dat o declarație la ieșire, subliniind că incidentul s-ar fi produs în marea liberă, ceea ce contrazice declarațiile Moscovei, care spune că drona s-ar fi apropiat în mod periculos de zonele suverane ale Rusiei. Cel puțin din retorică, nu sunt semnale în legătură cu o escaladare dramatică.

Pe acelaşi subiect

Care ar fi scenariile pentru escaladare?

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe: Faptul că președintele Biden, deși a avut o ieșire publică, nu s-a referit la acest subiect, arată faptul că la Washington nu s-a luat încă o decizie clară. Un răspuns va trebui să exsite, dar nu cred că va fi unul militar, în oglindă.

Care au fost resorturile pentru care rușii au făcut asta?

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe: Nu ne putem gândi decât la transmiterea unui semnal. Fie în legătură cu elemente de trecut, fie dezvotările ulterioare. Federația Rusă rămâne, din punct de vedere al mesajului, pe linia pe care Kremlinul se așează, și anume se află într-un război de apărare împotriva Alianței Nord-Atlantice. 

În ceea ce privește ajutorul acordat Ucrainei, un astfel de moment de sfidare din partea Rusiei e de natură să galvanizeze acordarea de avioane de luptă ucrainenilor?

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe: Nu cred că în acest moment se poate pune în discuție acest subiect. Avioanele de luptă, într-adevăr,  ca și semnal, ar reprezenta o dezvoltare interesantă strategică privind Ucraina. Numai că, sunt foarte mulți factori care sunt în joc într-o astfel de decizie. Potențialul ofensiv ar duce mai aproape o coliziune între Alianța Nord-Atlantică și Federația Rusă. Este o problemă care mai trebuie evaluată.

Urmăriți întregul interviu cu fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu în materialul video de mai sus.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » Cristian Diaconescu, despre drona americană doborâtă deasupra Mării Negre: "Prin acest incident, două forțe nucleare au intrat într-o coliziune militară"