Antena Meniu Search
x

Anul 2016, cel mai nefast pentru Vladimir Putin?

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, încheie fără pierderi vizibile cel mai nefast an al său din punctul de vedere al relațiilor cu Occidentul și cu speranța că sosirea magnatului Donald Trump la Casa Albă va aduce cu sine o îmbunătățire a dialogului dintre Moscova și Washington.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, încheie fără pierderi vizibile cel mai nefast an al său din punctul de vedere al relațiilor cu Occidentul și cu speranța că sosirea magnatului Donald Trump la Casa Albă va aduce cu sine o îmbunătățire a dialogului dintre Moscova și Washington.

În 2016, liderul de la Kremlin a trebuit să facă față nu doar extinderii sancțiunilor împotriva țării sale pentru rolul Moscovei în criza ucraineană, ci și acuzațiilor de crime de război în Siria, unde Rusia sprijină regimul președintelui Bashar al-Assad.

Și, ca și cum n-ar fi fost de ajuns, de la Washington s-au înmulțit acuzațiile cu privire la implicarea Rusiei — cu tot cu atacuri cibernetice — în campania prezidențială din SUA în favoarea lui Donald Trump, a cărui alegere ca președinte ar fi convenit intereselor Moscovei.

Reacția Casei Albe nu s-a lăsat așteptată: a ordonat planificarea unui atac cibernetic de mare anvergură împotriva Rusiei, care va fi lansat atunci când se va considera oportun, au dezvăluit surse din serviciile secrete americane, citate de EFE. Totuși, apropierea încheierii mandatului lui Barack Obama face ca amenințarea să nu mai pară chiar atât de demnă de luat în serios, iar Moscova a subliniat că așteaptă ca, odată cu venirea unui nou președinte la Casa Albă, să se îmbunătățească dialogul dintre ambele țări, cu toate că autoritățile ruse insistă că acest proces nu va fi nici ușor, nici rapid.

O dovadă elocventă a stării de spirit a clasei politice ruse au reprezentat-o aplauzele cu care Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus) a primit vestea victoriei lui Trump. Unii deputați, precum liderul Partidului Liberal Democrat (ultranaționalist), Vladimir Jirinovski, au sărbătorit cu șampanie triumful electoral al controversatului miliardar american.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Și asta deoarece la Moscova se crede că Trump își va concentra eforturile în principal asupra politicii interne a SUA, ceea ce s-ar putea traduce în beneficii pentru Rusia pe plan internațional. După euforia inițială provocată de victoria candidatului republican, Kremlinul a făcut apel la prudență și la răbdare, pentru a vedea mai întâi cum va arăta echipa pe care și-o va forma noul lider de la Casa Albă.

Pe plan intern, dificultățile economice, provocate de căderea prețurilor la țiței și de sancțiunile occidentale, nu par să-i afecteze popularitatea lui Putin. Potrivit unui studiu recent al Ministerului Economiei din Rusia, care avertizează că sancțiunile occidentale vor fi de lungă durată, țara trebuie să se pregătească pentru 20 de ani de stagnare economică.

"Sistemul nostru macroeconomic seamănă cu un bolnav care a făcut infarct", a declarat Serghei Glaziev, consilier al lui Putin. Cu toate acestea, sprijinul de care se bucură Putin în țară continuă să se situeze la cote la care oamenii politici occidentali nici măcar nu visează: în jur de 70%, potrivit diferitelor sondaje.

Scandaluri precum arestarea, în noiembrie, a fostului ministru al economiei, Aleksei Uliukaiev, acuzat de extorsiune și de acceptarea unei mite în valoare de două milioane de dolari, nu afectează deloc popularitatea președintelui rus, care este în imaginarul popular deasupra binelui și al răului, comentează EFE.

Avocații fostului ministru susțin nevinovăția clientului lor și spun că arestarea acestuia s-a făcut cu încălcarea legislației în vigoare. În cercurile opoziției, cazul Uliukaiev este văzut ca o dovadă a acutizării luptei între diferitele grupuri de putere aflate în apropierea liderului de la Kremlin, în condițiile în care în 2017 va începe campania pentru alegerile prezidențiale care vor avea loc la începutul lui 2018.

Cu toate că Putin nu a anunțat deocamdată dacă vizează un nou mandat de șase ani, analiștii pornesc de la premisa că actualul șef al statului va candida din nou, ceea ce i-ar permite să rămână la putere până în 2024. Dar nu este clar dacă președintele rus va alege să continue cu aceiași tovarăși de drum sau se va decide pentru o înnoire a echipei sale, lucru care, evident, adaugă o notă de nervozitate în cercul său de apropiați.

Sursa: Agerpres

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Anul 2016, cel mai nefast pentru Vladimir Putin?