Argentina pune taxă pe bogăție ca să acopere cheltuielile generate de pandemie
O taxă unică impusă celor mai bogați oameni din Argentina urmează să intre în vigoare, pentru a ajuta la cheltuielile cu resursele medicale și pentru a compensa scutirea de impozit pentru companiile afectate de pandemia de coronavirus.
![Argentina pune taxă pe bogăție ca să acopere cheltuielile generate de pandemie Argentina pune taxă pe bogăție ca să acopere cheltuielile generate de pandemie](https://img.observatornews.ro/0/2021/1/30/408627/16120180662a5b032f.webp?w=430&f=2&v=2)
Astfel, cei cu active de peste 200 de milioane de pesos (2,3 milioane de dolari) vor trebui să plătească aproximativ 3% pentru activele declarate în țară și peste 5% pentru activele deținute în străinătate.
Vizate de taxa pe bogăție sunt aproximativ 12.000 de persoane din Argentina.
Guvernul speră să strângă în jur de 3 miliarde de dolari. Banii vor fi folosiți, de asemenea, la finanțarea de burse și ajutor social, scrie BBC.
”Taxa milionarilor”, adoptată de senatori în decembrie
- Zi de foc pentru trupele ucrainene. Peste 260 de atacuri ruseşti, din toate direcţiile, la Pokrovsk
- Cel mai ambiţios proiect al omenirii. Un milionar anonim finanţează crearea primei aşezări umane subacvatice
- Proiectul lui Zelenski, distrus din faşă. Polonia anunţă că UE nu va înfiinţa o armată a Europei
- Rheinmetall şi Romarm ar putea construi o fabrică de pulberi în România. Angel Tîlvăr, discuţie cu CEO-ul...
- Joe Biden, număr record de zile de concediu. Un american de rând ar trebui să lucreze 52 de ani ca să-l egaleze...
Senatorii au adoptat taxa unică - supranumită „taxa milionarilor” - cu 42 de voturi împotriva, 26 în decembrie.
Măsura, introdusă de președintele de centru-stânga Alberto Fernández, a fost criticată de opoziție, care a descris-o ca fiind o formă de confiscare.
De asemenea, au existat îngrijorări ridicate de Societatea Rurală Argentiniană cu privire la faptul că impozitul ar putea deveni permanent.
Argentina a fost extrem de afectată de pandemia de coronavirus, care a adâncit ratele deja ridicate ale sărăciei. Aproape 40% din populația țării trăiește sub pragul sărăciei, în timp ce rata șomajului se situează la 11%.
"Un impozit pe profiturile excesive câștigate de corporații, în timpul pandemiei coronavirusului, ar putea genera 104 miliarde de dolari - suficient pentru a oferi șomajul tuturor lucrătorilor și sprijin financiar pentru toți copiii și persoanele în vârstă din cele mai sărace țări", se arată într-un raport anual al Oxfam referitor la inegalitatea economică.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰