Video Experiment Observator: când se formează de fapt imunitatea după a doua doză de vaccin
Nu e cazul să ne relaxăm imediat după prima doză de vaccin şi nici măcar la o săptămână distanţă. Este concluzia unui experiment Observator, care îşi propune să vă arate la cât timp de la imunizare putem respira uşuraţi.
- Un test doar de câteva minute
- Imunitate la şapte zile după a doua doză
- Oricine se poate infecta
Ne vor ajuta colegii noştri care au primit vaccinul, iar astăzi avem deja primele rezultate de la Cristina Oprea, primul reporter din echipa Observator care a primit serul, pe 18 ianuarie. Haideţi să vedem ce arată testul de anticorpi.
Un test doar de câteva minute
Procesul de testare pentru anticorpii IGG durează câteva minute. În centrele specializate se recoltează sânge care apoi este prelucrat în laborator. Rezuatul vine într-o zi sau două în funcţie de centru.
Cristina Oprea, reporter Observator: "Astazi este cea de-a 11-a zi de la vaccinarea cu prima doza din serul anticovid si vreau sa vad daca in corpul meu au inceput deja sa se produca anticorpii specifici".
Sunt şanse mari ca testul să arate primele semne de protecţie împotriva virusului.
"Teoretic dupa a 10-a zi ar trebui sa aveti o cantitate cat de cat de anticorpi. Valoarea poate sa fie pornind de la 1, poate sa fie o valoare de 5, de 10, de 30, de 40", spune o asistentă.
Colega noastră mai are însă de aşteptat. "Pot sa va spun ca deocamdata nu ati dobandit anticorpi, asta nu inseamna ca este o problema, anticorpii pot veni pe parcurs", mai spune asistenta.
Imunitate la şapte zile după a doua doză
De altfel, chiar producătorul vaccinului confirmă faptul că o persoană care se imunizează beneficiază de protecţie abia din a 12-a zi de la prima doză. Atenţie însă: abia la şapte zile după a doua doză se obţine imunitatea totală. Iar medicii spun că e mai puternică decât cea obţinută prin boală.
Cercetătorii din Timişoara au vrut să afle mai multe despre felul în care se dezvoltă anticorpii la cei care au fost infectaţi fără să ştie. La studiu au participat 2.000 de oameni.
Cele mai multe persoane care prezentau anticorpi au peste 50 de ani - 2,82% urmate de cele sub 30 de ani - 2,11%. Altfel spus, tinerii si varstnicii sunt cei mai predispusi sa ia virusul Sars Cov 2 si sa ramana asimptomatici.
Oricine se poate infecta
Cercetătorii nu mai au niciun dubiu: oricine se poate infecta.
Prof. univ. Tudor Rareș Olariu, șef laborator analize Spitalul Municipal Timişoara: "Ca sunt barbati, ca sunt femei, virusul afecteaza oricare dintre sexe. Cei care sunt in mediul rural se pot infecta la fel de usor ca si cei din mediul urban. Nu am observat nicio diferenta intre persoanele care au fost infectate daca e sa vorbim de grupa de sange".
Echipa Observator va continua în zilele următoare experimentul pentru a vedea când şi cum se formează imunitatea după vaccinare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰