Arma momentului în războiul din Ucraina. Soldaţii ucraineni sunt epuizaţi şi "la porțile iadului" - NYT
Război în Ucraina. Soldaţii şi comandanţii ucraineni care luptă pe o mare parte a frontului de 1000 de km susţin că războiul nu a fost niciodată atât de periculos, arată un reportaj al publicaţiei americane The New York Times.
Trupele ucrainene de pe cea mai mare parte a liniei frontului de 1.000 de kilometri sunt oficial în defensivă. Dar luptele nu s-au potolit, deoarece forţele ruse sunt acum în ofensivă. Ucrainenii au rămas în ofensivă doar în Herson, unde se chinuie se păstreze un cap pod peste Nipru. "Stăm ok cu moralul, dar fizic suntem epuizaţi", a recunoscut comandantul adjunct al unui batalion, cu indicativul Shira.
Trupele ucrainene pierd teren la Robotîne, unde au avansat cu un preţ scump vara trecută. În tranșeele din jurul satului, unități rusești atacă zilnic. Trupele ucrainene încearcă să contraatace imediat dacă pierd teren, au spus comandanții.
"Este ca un joc de ping-pong. Există o porțiune de 100 până la 200 de metri de teren care este pierdută şi recâştigată mereu" a povestit un comandant de pluton al Gărzii Naționale Ucrainene care folosește indicativul Planshet.
Frontul din Ucraina nu a fost niciodată atât de periculos
- Zelenski a început turneul neanunțat în țările baltice, într-un moment în care ceilalţi aliaţi ezită să...
- Discuție telefonică între Klaus Iohannis și Volodimir Zelenski. Pentru ce a mulțumit României liderul de la Kiev
- Drone ruseşti deasupra bazelor militare germane: ruşii ar spiona soldații ucraineni care se antrenează - Bild
- Ruşii s-au bombardat din nou singuri. Au aruncat o bombă de 250 de kg pe teritoriul controlat de ei
Soldații și comandanții ucraineni intervievați pe front în ultimele săptămâni au recunoscut că atacurile rusești au fost atât de intense încât operarea în apropierea frontului nu a fost niciodată atât de periculoasă.
Deşi sunt mai mult decât obișnuiți cu focul de artilerie rusească, soldații ucraineni au povestit că din martie au de înfruntat şi forţa devastatoare a bombelor cu planare. Sunt bombe ghidate, încărcate şi cu jumătate de tonă de explozibili care sunt aruncate de avioane şi zdrobesc buncărele subterane.
"Trimit două câte două, câte două, opt într-o oră. Este ca și cum un avion cade peste tine. Ca la porțile iadului", a spus unul dintre militari pentru publicația americană.
Articolul mai notează că soldații forțelor armate ucrainene trebuie să se miște cu grijă și trăiesc în principal în beciuri şi subsoluri, ascunşi de forțele ruse din cauza dronelor FPV kamikaze care forțează adesea armata ucraineană să-și abandoneze vehiculele și blindatele şi să se deplaseze pe jos către poziţiile din prima linie.
Arma momentului în războiul din Ucraina
Dronele FPV (First-person view) sunt drone comerciale ieftine. Acest model a devenit cea mai recentă armă a momentului în războiul din Ucraina, scrie NYT. Poate zbura la fel de repede ca o mașină, poartă o încărcătură letală de explozibili și este ghidată către ținta sa de un soldat care stă într-un buncăr la câțiva kilometri distanță.
Atât armata rusă, cât și cea ucraineană le folosesc pentru a urmări și lovi ținte, deoarece reduc timpii, nu mai este nevoie de transmiterea de coordonate și solicitarea de lovituri de artilerie. Soldații ucraineni au mărturisit că folosesc adesea dronele pe post de artilerie, deoarece obuzele sunt din ce în ce mai puține, iar dronele sunt o armă ieftină și rapidă pentru lovirea vehiculelor, buncărelor și infanteriei rusești din apropiere.
Soldaţii ambelor tabere postează online videoclipuri cu loviturile reușite, care se terminăde obicei cu un ecran negru ce apare în momentul detonării. Câteva unități de drone le-au permis jurnaliștilor de la The New York Times să urmărească operațiunile în direct din poziții situate în apropierea liniei frontului.
O unitate a arătat imagini cu o dronă care a distrus camere de supraveghere rusești și o antenă de pe o clădire. O altă dronă a vizat un buncăr rusesc de lângă un pâlc de pădure, dar a fost deviată de bruiajul electronic al ruşilor înainte de impact. Doar o dronă din mai multe își atinge ținta iar multe sunt pierdute din cauza bruiajului și a altor interferențe, au povestit soldații.
Apărarea și aprovizionarea liniei frontului au devenit misiuni din ce în ce mai riscante. "Este extrem de periculos să mergi cu mașina", a povestit un soldat cu indicativul Varvar. Oamenii din unitatea sa au spus că din septembrie au renunţat vehiculele blindate și merg pe jos 10 km până la poziții. "Poți ajunge doar pe jos", a spus Varvar.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰