Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Armata rusă a înaintat cu peste 725 de km în noiembrie. Zelenski: Recuperăm prin diplomaţie teritoriile ocupate

În timp ce armata rusă a înaintat cu peste 725 de km pătraţi pe teritoriul Ucrainei în noiembrie, Volodimir Zelenski transmite că Ucraina vrea să recupereze pe cale diplomatică, nu militară, teritoriile ocupate de forţele ruse.

de Redactia Observator

la 02.12.2024 , 15:05

Armata rusă a înaintat cu peste 725 de km în noiembrie. Zelenski: Recuperăm prin diplomaţie teritoriile ocupate Armata rusă a înaintat cu peste 725 de km în noiembrie. Zelenski: Recuperăm prin diplomaţie teritoriile ocupate - Profimedia

Război în Ucraina. Armata rusă a înaintat cu peste 725 de km pătraţi pe teritoriul Ucrainei în noiembrie, cel mai mare câştig teritorial obţinut într-o lună din martie 2022 şi primele săptămâni de război, conform unei analize realizate luni de AFP pe baza datelor Institutului american pentru studiul războiului (ISW).

Armata rusă a avansat 725 de km pătraţi în noiembrie, un record din martie 2022

Pe parcursul întregii luni noiembrie, forţele ruse au câştigat teren echivalent cu suprafaţa statului Singapore, mai mult decât în luna octombrie (610 km pătraţi), care marca deja un avans fără precedent de peste mai bine de doi ani şi jumătate, în special în estul Ucrainei, în apropiere de oraşul Pokrovsk.

Articolul continuă după reclamă

Regiunea Doneţk, în care se găseşte acest important nod feroviar şi rutier, concentrează singură aproape 90% din avansurile înregistrare de forţele ruse în luna noiembrie (629 km pătraţi). Armata ucraineană controlează acum mai puţin de o treime din regiune, faţă de peste 40%, cât controla la 1 ianuarie 2024.

Pe acelaşi subiect

Forţele Moscovei au revendicat cucerirea a numeroase oraşe la sud şi la est de Pokrovsk în ultimele săptămâni şi s-au apropiat la mai puţin de cinci kilometri de acest oraş. Înaintarea trupelor Kremlinului s-a accelerat de la sfârşitul primăverii. Incluzând luna noiembrie, acestea au înaintat peste 3.500 de km pătraţi în 2024, de şase ori mai mult decât în întreg anul 2023.

Ultima dată când Rusia a realizat câştiguri mai mari de teritoriu ucrainean într-un timp atât de scurt a fost în martie 2022 (45.426 km pătraţi), când operaţiunile forţelor ruse s-au extins în nordul ţării până în apropiere de capitala Kiev, într-o fază a conflictului în care linia frontului era mult mai mobilă.

De la începutul războiului, pe 24 februarie 2022 şi până pe 30 noiembrie, Rusia a ocupat 68.050 de km pătraţi de teritoriu ucrainean. Împreună cu peninsula Crimeea, anexată în 2014, şi teritoriile din Donbas controlate de separatişti înainte de ofensiva rusă, Moscova controlează în prezent 18,4% din teritoriul Ucrainei de dinainte de 2014. Calculele AFP sunt realizate pe baza datelor comunicate zilnic de ISW, care se bazează pe informaţiile publice difuzate de ambele tabere, precum şi pe analiza imaginilor din satelit. 

Ucraina vrea să recupereze pe cale diplomatică teritoriile ocupate de ruşi

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că, după ce aderarea ţării sale la NATO va deveni o certitudine, Kievul va căuta o încheiere rapidă a războiului contra Rusiei şi recuperarea pe cale diplomatică a teritoriilor sale ocupate de trupele Moscovei, potrivit Kyodo.

Într-un interviu acordat la Kiev agenţiei de presă japoneze, Zelenski a spus că mulţi soldaţi nord-coreeni desfăşuraţi în vestul Rusiei pentru a lupta alături de trupele ruse au fost ucişi şi că este aproape sigur că ei vor fi folosiţi în final drept ''carne de tun'' pe front.

În contextul avansării mai rapide a forţelor ruse în partea estică a Ucrainei, şeful statului ucrainean a spus că sprijinul primit de Kiev de la partenerii săi ''nu este suficient'' şi a cerut NATO să invite cât mai rapid posibil Ucraina la discuţii în vederea aderării la Alianţa Nord-Atlantică. El a recunoscut în mod deschis că este dificil ca Ucraina să recucerească prin forţă părţile teritoriului său ocupate de forţele ruse, inclusiv peninsula Crimeea anexată ilegal de Rusia în 2014.

Armata ucraineană nu are puterea de a recupera teritoriile ocupate de ruşi

''Armatei noastre îi lipseşte puterea pentru a face asta. Acesta este adevărul. Trebuie să găsim soluţii diplomatice'', a spus Volodimir Zelenski. El a continuat spunând că astfel de paşi ar putea fi luaţi în considerare ''numai atunci când vom şti că suntem suficient de puternici'' încât Rusia să nu poată lansa o nouă agresiune împotriva Ucrainei.

Zelenski, care consideră aderarea Ucrainei la NATO drept o condiţie esenţială pentru securitatea şi prosperitatea ţării sale, a subliniat că războiul contra Rusiei a intrat într-o ''perioadă complicată''. Şeful statului ucrainean şi-a exprimat aprecierea faţă de Japonia, SUA, Coreea de Sud şi numeroase ţări europene care îi furnizează Ucrainei asistenţă şi care au impus sancţiuni contra Moscovei. El a accentuat însă că este nevoie de sprijin suplimentar pentru a consolida forţa Ucrainei.

În acelaşi interviu, Volodimir Zelenski a afirmat că există dovezi conform cărora circa 12.000 de soldaţi nord-coreeni au fost desfăşuraţi în regiunea rusă Kursk, aflată la frontiera cu Ucraina, dar a precizat că Kievul trebuie ''să aibă probe'' înainte de a dezvălui numărul exact al victimelor.

El a avertizat că, pe termen lung, un impact teribil asupra Asiei l-ar putea avea revenirea soldaţilor nord-coreeni în ţara lor după ce vor fi obţinut cunoştinţe despre războiul modern, precum utilizarea dronelor şi a altor tehnologii noi.

Pe de altă parte, Zelenski s-a referit la preşedintele ales al SUA Donald Trump. În timpul campaniei electorale, acesta a afirmat că invazia rusă în Ucraina nu ar fi avut niciodată loc dacă el ar fi fost la Casa Albă în perioada respectivă şi că ar putea opri războiul în cel mult o zi dacă ar deveni preşedinte.

Volodimir Zelenski a spus că Trump şi echipa sa cunosc poziţia Kievului şi ''planul său de victorie''. ''Ei analizează acum planul şi vom afla mai multe, dar nu va exista nicio capitulare din partea Ucrainei. Aceasta este o realitate şi cred că el înţelege asta'', a subliniat preşedintele ucrainean în acelaşi interviu.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi ales cu cine să votaţi în turul al doilea la prezidenţiale?
Observator » Ştiri externe » Armata rusă a înaintat cu peste 725 de km în noiembrie. Zelenski: Recuperăm prin diplomaţie teritoriile ocupate