Antena Meniu Search
x

Ruşii au ocupat zona industrială de la sud-vest de Avdiivka; au avansat şi la nord. Ucrainenii sunt depăşiţi numeric şi au rămas fără muniţie

Război în Ucraina. Unităţile armatei ucrainene au fost nevoite să se retragă parţial din sectorul de front de la sud-est de oraşul Avdiivka din provincia Doneţk, pe care trupele ruse încearcă să-l încercuiască, potrivit unor observatori militari ucraineni citaţi luni de agenţia DPA. Infanteria rusă, susținută de tancuri, artilerie puternică și lovituri aeriene sistematice, a împins trupele ucrainene din aproape 90% din districtul industrial din sud-estul localității, se arată în rapoarte citate de Kyiv Post.

de Redactia Observator

la 27.11.2023, 16:59

soldați ucraineni în Donețk
Trupele ruse au ocupat zona industrială de la sud-vest de Avdiivka. "Lupte feroce" pentru controlul orașului - Profimedia Images

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un think-tank din SUA, a relatat duminică despre "înaintări confirmate" ale trupelor ruse la nord-vest şi sud-est de Avdiivka, potrivit AFP. În acest timp, trupele ucrainene au "continuat să contraatace" în zonă, dar fără a reuşi "înaintări anunţate sau confirmate", a adăugat ISW. Garnizoana ucraineană din acest oraş industrial mai poate fi acum aprovizionată doar printr-un coridor îngust de circa şapte kilometri.

Când a avut loc în 2014 primul conflict armat cu separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei, aceştia din urmă au capturat atunci pentru scurt timp oraşul Avdiivka, devenit din acel moment linia frontului, transmite Agerpres.

Mii de soldați ucraineni ar putea fi încercuiți într-o pâlnie de 15 km, la Avdiivka

În cealaltă parte a orașului, în zona industrială de nord, din jurul fabricii de cocs și produse chimice, rușii continuă să amenințe o rută de aprovizionare deja slabă pentru forțele Kievului.

Pe acelaşi subiect

Bloggerii ruşi susțin că forțele Moscovei au capturat întregul teritoriu al fabricii de cocs, precum și porțiuni dintr-un șantier feroviar adiacent. În plus sunt aproape de a-i alunga pe ucraineni din satul Stepove, situat mai la nord-vest. Cu toate astea ucrainenii susțin că situația este dificilă, dar că încă controlează fabrica de cocs, relatează Kyiv Post

Dacă aceste avansuri ale ruşilor vor fi consolidate, mii de soldaţi ucraineni poziţionaţi în tranşee în centrul oraşului Avdiivka ar ajunge sub un risc real de încercuire, fiind închişi într-o pâlnie cu o lățime de mai puțin de 15 kilometri, potrivit Kyiv Post.

Rușii domină militar câmpul de bătălie de la Adviivka și au superioritate numerică

Atât surse rusești, cât și ucrainene spun că trupele ucrainene din Avdiivka încă primesc provizii, dar soldaţii ruşi au cucerit poziţii înalte, domină terenul înconjurător şi pun într-o dificultate şi mai mare apărarea ucraineană aici. 

Soldaţii ruşi care atacă la Avdiivka sunt de cinci ori mai mulţi decât cei ucraineni, capabili să lanseze nestingheriţi lovituri aeriene și au avantaje puternice în obuziere, lansatoare de rachete și muniție de artilerie.

Tancurile rusești sunt capabile să se apropie de pozițiile ucrainene, iar soldaţii Kievului au rămas fără rachete antitanc și muniţie de artilerie pentru a se apăra, potrivit canalului ucrainean DeepState.

Ucrainenii susțin că rezistă atacurilor la Robotîne

Un purtător de cuvânt militar ucrainean, Andrii Kovaliov, a asigurat în schimb că trupele Kievului rezistă atacurilor ruseşti la Robotîne, un sat a cărui eliberare de către armata ucraineană în august în contraofensiva care până acum nu a dat rezultatele dorite stârnise atunci speranţe pentru o străpungere a defensivei ruseşti.

În provincia sudică Herson, afirmă acelaşi purtător de cuvânt ucrainean, trupele ruse "se concentrează pe defensivă", dar încearcă în continuare să îndepărteze armata ucraineană de pe poziţiile pe care aceasta le-a ocupat pe malul stâng al fluviului Nipru, unde soldaţii ucraineni au creat un cap de pod.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Ruşii au ocupat zona industrială de la sud-vest de Avdiivka; au avansat şi la nord. Ucrainenii sunt depăşiţi numeric şi au rămas fără muniţie