Antena Meniu Search
x

Video Armata SUA a atacat ţinte folosite de Hezbollah în Irak, după ce trei americani au fost răniţi la baza aeriană Erbil

La îndemnul lui Joe Biden, armata SUA a lovit peste noapte trei zone militare din Irak, care ar aparţine Iranului, ca răspuns mai ales la un atac vizând personal american la Erbil, în nordul ţării.

de Redactia Observator

la 26.12.2023, 11:15

Vezi și

Totul vine ca răspuns al atacurilor teroriştilor Kataib Hezbollah, grupare sprijinită de Iran, care au lovit ieri, de Crăciun, baza aeriană Erbil. Atacurile au rănit trei membri ai personalului american. Unul dintre aceştia se află în stare critică.

"Armata americană a efectuat lovituri necesare şi proporţionale asupra a trei instalaţii folosite de Kataeb Hezbollah şi de grupuri afiliate în Irak", a declarat secretarul apărării Lloyd Austin într-un comunicat.

Răspuns ofensiv al armatei SUA

Loviturile sunt "un răspuns la o serie de atacuri contra personalului american în Irak şi Siria, efectuate de miliţii susţinute de Iran, dintre care Kataeb Hezbollah, afiliată Iranului, şi de grupurile afiliate, contra bazei aeriene Erbil mai devreme în timpul zilei", a subliniat el.

Pe acelaşi subiect

Atacul de la Erbil a rănit trei membri ai personalului american, unul grav, a declarat Adrienne Watson, purtătoare de cuvânt a Consiliului de Securitate Naţională al Casei Albe.

Acest atac a fost comis cu ajutorul unei drone explozive şi revendicat de gruparea Rezistenţa Islamică în Irak, o nebuloasă de combatanţi rezultată din mai multe grupuri armate pro-iraniene - care sunt de asemenea afiliate Hashd al-Shaabi (Forţele de Mobilizare Populară), foşti paramilitari integraţi în forţele regulate.

Atacurile împotriva trupelor americane au crescut

Atacurile atribuite grupărilor pro-iraniene împotriva trupelor americane au crescut în Irak şi Siria de la începutul războiului între Hamas şi Israel la 7 octombrie. O sută trei dintre ele au fost înregistrate de Washington din 17 octombrie, majoritatea revendicate de gruparea Rezistenţa Islamică în Irak, care denunţă sprijinul american pentru Israel.

"Statele Unite vor acţiona la momentul şi în modul pe care îl vor alege dacă aceste atacuri vor continua", a spus dna Watson într-un comunicat. Washingtonul are aproximativ 2.500 de soldaţi în Irak şi 900 în Siria, ca parte a unui dispozitiv menit să lupte împotriva unei posibile renaşteri a grupării Stat Islamic. Războiul dintre Israel şi Hamas a fost declanşat de un atac fără precedent al Hamas, grupare islamistă de asemenea susţinută de Iran, aminteşte AFP.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Armata SUA a atacat ţinte folosite de Hezbollah în Irak, după ce trei americani au fost răniţi la baza aeriană Erbil