Antena Meniu Search
x

Armata Ucraineană a învins dinţii de dragon, a înaintat cu 5 km pe frontul de sud. Rusia neagă că prima linie de apărare a fost străpunsă

Război în Ucraina. Armata Ucraineană a înaintat cu 5 km pe frontul de sud, în direcția Tokmak, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului. Generalul ucrainean Oleksandr Sîrskîi susţine că situaţia este "dificilă" pe frontul de est, la Kupiansk. Iar Rusia dezminte că Ucraina ar fi eliberat satul Robotîne şi ar fi străpuns prima linie de apărare rusă

de Redactia Observator

la 30.08.2023, 15:39

Armata Ucraineană a înaintat cu 5 km pe frontul de sud. Rusia neagă că Ucraina străpuns prima linie de apărare rusă
Război în Ucraina - Profimedia

Forțele ucrainene au înaintat în ultimele 24 de ore în zone nespecificate în direcția Bahmut, în regiunea Donețk și cu 5 kilometri la sud-est de Robotîne în Zaporojie, pe direcţia principală a contraofensivei Tokmak - Melitopol, potrivit analizei Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). Un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, Oleksandr Shtupun, a declarat pe 28 august că forțele ucrainene deminează în prezent câmpurile de la Robotîne, unde ar putea avea mai multe oportunități de manevră şi aduce mai multe trupe.   Acesta a atras atenţia că satul se află în apropiere de autostrada către Tokmak, o importantă linie de logistică pentru ruşi, potrivit ISW. 

Expertul militar german Julian Röpcke a confirmat, pe baza imaginilor geolocalizate, că ucrainenii au înaintat spre est cu 5 km, de la Robotîne, şi sunt pe cale să ajungă în satul Verbove. "Adică dinții de dragon i-au oprit pe soldații ucraineni doar aproximativ 24 de ore", a glumit acesta. Armata ucraineană a avansat cu 2 km şi spre sud, iar "vârful de lance se află acum la 2 km est de Novoprokivka", următorul sat după Robotîne. Până la oraşul Tokmak, cucerit de ruşi, mai sunt cel puţin 25 de km. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ruşii continuă să angajeze pe acest front un număr semnificativ de rezerve, trupe VDV și sisteme de artilerie termobarică TOS-1, potrivit surselor ruse. Cel mai probabil sunt îngrijoraţi de vulnerabilitatea pozițiilor lor, evaluează ISW.  Cu toate acestea unii bloggeri militari ruşi susțin că planul forțele ruse ar fi acela de a epuiza potențialul ofensiv al ucrainenilor atrăgând forțele ucrainene în bătăliile de la Robotîne.

Pe acelaşi subiect

În acest timp, unitățile cecene Spetsnaz și alte divizii ruse au avansat pe dealurile din apropiere de satul Klișchiivka, situat la sud vest de oraşul Bahmut, potrivit unor surse ruseşti. Comandantul forțelor terestre ucrainene, general-colonelul Oleksandr Sîrskîi, a declarat că situația de pe frontul de est rămâne dificilă. "Unitățile noastre continuă să respingă ofensiva inamicului în direcția Kupiansk-Lîman. Cele mai aprige bătălii au loc în zonele așezărilor Raigorodka și Kovalivka, unde inamicul, în ciuda pierderilor, încearcă să spargă apărarea trupelor noastre, folosind unități de asalt pe blindate. Inamicul se regrupează, introducând noi unități de pe teritoriul Federației Ruse cu scopul de a crește numărul și capacitatea de luptă a trupelor sale"

Rusia dezminte că Ucraina ar fi eliberat Robotîne şi ar fi străpuns prima linie de apărare rusă

Guvernatorul impus de ocupantul rus în regiunea Zaporojie (sud-estul Ucrainei), Evgheni Baliţki, a negat miercuri că armata ucraineană controlează în totalitatea satul Robotîne. El a insistat că forţele ucrainene nu au străpuns prima linie a apărării ruseşti în acest sector al frontului, aşa cum au anunţat ucrainenii.

"Sponsorii occidentali (ai Ucrainei) susţin în presă că prima linie (a apărării ruseşti) a căzut şi alte lucruri de genul acesta. Prima linie nu a fost depăşită, iar cei care se află în aceste poziţii sau măcar aproape de ele ştiu asta", a susţinut Baliţki, într-o serie de declaraţii la televiziunea publică rusă.

Pe 25 august, armata ucraineană a raportat că a avansat şi mai mult în interiorul liniilor de apărare ruse în apropiere de satul Robotîne, pe care a cucerit-o în totalitate, în pofida "activităţii constante a artileriei ruse", a prezenţei în aer a numeroase drone inamice şi a focurilor trase de la distanţă foarte mică de trupele ruse care îşi apărau poziţiile în localitate. Cele mai semnificative progrese realizate până acum de forţele ucrainene au fost în regiunea Zaporojie, principala direcţie a contraofensivei. 

Ucraina încearcă să împingă forţele de ocupaţie ruse spre sud, până la Marea Azov, ceea ce ar lăsa forţele ruse care controlează o parte din provincia ucraineană Herson şi peninsula anexată Crimeea, dar şi teritoriile ucrainene ocupate temporar de ruşi fără legătură terestră cu Rusia. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Armata Ucraineană a învins dinţii de dragon, a înaintat cu 5 km pe frontul de sud. Rusia neagă că prima linie de apărare a fost străpunsă