Antena Meniu Search
x

Foto Armistițiu între Kârgâzstan și Tadjikistan, după ce militarii au început să se lupte la graniță. Moscova încearcă să medieze

Kârgâzstanul a anunţat vineri o încetare a focului cu Tadjikistan după o escaladare a confruntărilor la graniţa între aceste două foste republici sovietice din Asia Centrală, ciocniri soldate cu peste 30 de răniţi, informează AFP şi Reuters.

de Redactia Observator

la 16.09.2022, 15:38

'Şefii comitetelor de securitate naţională ale Kârgâzstanului şi Tadjikistanului, Kamcibek Taşiev şi Saimumin Iatimov, au ajuns la un acord de încetare a focului' începând cu ora locală 16.00 (10.00 GMT), a comunicat serviciul kârgâz de grăniceri.

Escaladarea confruntărilor a intervenit în timp ce liderii celor două state, preşedintele kârgâz Sadîr Japarov şi omologul său tadjic Emomali Rahmon, participă la un summit regional al Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (OCS), la Samarkand, în Uzbekistan, unde joi seară chiar au apărut într-o fotografie de grup.

Rusia, implicată în conflictul dintre Kârgâzstan şi Tadjikistan

Rusia şi-a exprimat vineri 'preocuparea' faţă de aceste violenţe, Ministerul de Externe de la Moscova chemând 'cele două părţi să ia măsuri exhaustive şi urgente pentru (...) a pune capăt oricărei tentative de escaladare'.

Pe acelaşi subiect

Potrivit guvernului de la Bişkek, forţele tadjice au bombardat vineri oraşul de frontieră Batken, situat în sud-vestul Kârgâzstanului, într-o zonă contestată între cele două ţări.

'Împrejurimile aeroportului din Batken şi poziţii situate la liziera oraşului s-au aflat sub focul unor sisteme de lansatoare de rachete multiple. Infrastructuri civile din Batken au fost distruse', au transmis grănicerii într-un comunicat.

Ministerul kârgâz al Sănătăţii a anunţat că 31 de persoane au fost spitalizate vineri, potrivit unui bilanţ în creştere rapidă. Cel puţin patru militari au 'răni provocate de arme de foc', potrivit autorităţilor regionale.

Kârgâzstan dă vina pe țara vecină pentru escaladarea luptelor

Comitetul de Stat pentru securitate naţională al Kârgâzstanului a comunicat vineri dimineaţă că în zona de frontieră au loc 'confruntări intense şi violente', acuzând Bişkekul că 'bombardează teritoriul kârgâz cu tot arsenalul disponibil' şi continuă să desfăşoare 'echipamente grele'.

Comitetul a raportat utilizarea de 'blindate grele, de lansatoare de rachete multiple şi a aviaţiei' de către Tadjikistan. 'Toate atacurile terestre şi aeriene primesc ripostă din partea kârgâză, ceea ce împiedică orice capturare de teritorii'.

Locuitorii mai multor sate frontaliere au fugit din zona de lupte, a indicat Ministerul kârgâz pentru Situaţii de Urgenţă, anunţând deschiderea unor centre de primire. Tadjikistanul, la rândul său, acuză forţele kârgâze că au deschis focul vineri împotriva unor posturi de frontieră tadjice, dar nu a anunţat deocamdată victime.

Agenţia rusă RIA-Novosti a relatat că un grănicer tadjic a fost ucis şi alţi trei au fost răniţi

Potrivit diplomaţiei kârgâze, cele două ministere de externe au discutat pentru a încerca să calmeze situaţia, transmite Agerpres.

Ciocnirile de la începutul săptămânii au făcut doi morţi în rândul grănicerilor tadjici şi mai mulţi răniţi de ambele părţi.

Frontiera tadjico-kârgâză este scena unor confruntări regulate. Aproape jumătate din graniţa de 970 km este contestată, iar progresele în ce priveşte delimitarea frontierei au fost lente în ultimii ani.

În 2021 au avut loc un număr fără precedent de confruntări între cele două părţi, cu peste 50 de morţi, declanşând temeri de extindere a conflictului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Armistițiu între Kârgâzstan și Tadjikistan, după ce militarii au început să se lupte la graniță. Moscova încearcă să medieze