Antena Meniu Search
x

Atac armat în Praga. Momentul în care poliţia ia cu asalt universitatea. Imagini surprinse cu un bodycam

Atac armat în Praga. Poliţia a făcut publice imagini surprinse cu un bodycam de ofițerii care au intervenit în timpul atacului soldat cu 14 morţi şi 25 de răniţi. Înregistrările video arată oameni în timp ce fug pe holurile Universității Caroline unde a avut loc atacul joi după-amiază. Polițiștii au spus că au ajuns la fața locului la cinci minute de la declanşarea atacului. Guvernul ceh a declarat pentru sâmbătă zi de doliu naţional după cel mai mare atac armat din istoria ţării. 

de Redactia Observator

la 22.12.2023, 13:37

Vezi și

Poliţia a făcut publice imagini cu momentul în care intră în Universitatea din Praga, evacuează studenţii baricadaţi în clase şi oferă primul ajutor răniţilor. Ulterior, polițiștii au primit informații că atacatorul, David Kozak, în vârstă de 24 de ani, se afla la etajele superioare.

Atacatorul a deschis focul joi în jurul orei locale 15:00 pe holurile și sălile de clasă ale Facultății de Arte a Universității Caroline de lângă Piața Jan Palach din centrul capitalei cehe. A ucis la întâmplare, în timp ce profesorii și studenții s-au baricat în săli, blocând uşile cu mobilier. Unii, în disperare, au ieşit pe geamuri şi s-au ascuns pe peretele exterior al clădirii, stând ghemuiţi pe cornişe. 

"Trecea prin fiecare clasă pentru a vedea dacă erau oameni acolo să-i împuște" a povestit un student pentru The Guardian. Jakob Weizman a folosit scaune și birouri pentru a baricada ușa sălii de clasă în care se afla cu un profesor când au început împușcăturile. "Când am fost evacuaţi, era numai sânge în toată facultate", a mai povestit el. 

Atacatorul a deschis focul în universitate, dar şi din clădire în stradă 

Pe acelaşi subiect

Individul a tras de pe holul facultății de filosofie în stradă, unde a rănit 3 persoane a spus şeful poliţiei din Praga, Petr Matějček. În plus, o mașină civilă și una de poliție au fost şi ele lovite. Poliţiştii au urcat apoi pe acoperiş pe urmele suspectului. Când a simţit că este încolţit, atacatorul s-a sinucis cu o puşcă. Bărbatul deţinea permis de armă şi nu avea cazier judiciar. El era student la Facultatea de Arte a Universităţii Caroline, unde a avut loc atacul.

Poliţia cehă a consolidat măsurile de securitate în jurul şcolilor şi al altor clădiri publice din ţară, iar Universitatea Carolină din Praga a anulat toate cursurile şi evenimentele prevăzute pentru vineri. Atacul de joi este cel mai grav de acest fel comis vreodată în Republica Cehă, unde numeroase persoane au arme, unele fiind puşti de vânătoare, dar unde incidente precum cel de la Universitatea Carolină sunt extrem de rare.

În faţa universităţii oamenii vin începând de joi seară pentru a aprinde lumânări în memoria celor ucişi. "Începând de astăzi am adoptat în întreaga ţară măsuri preventive în legătură cu ţinte uşoare şi şcoli. Nu avem informaţii despre vreo ameninţare concretă. Acesta este un semnal că ne aflăm aici şi suntem pregătiţi", a anunţat poliţia cehă.  În clădirea Facultății de Arte a Universității Caroline a fost găsit un arsenal uriaș de arme și muniții, potrivit poliţiei. 

Atacatorul şi-a ucis tatăl şi este suspectat de alte două crime

Suspectul îşi ucisese tatăl la locuinţa situată la circa 20 de kilometri de Praga. Poliţia avea informaţia că tânărul intenţiona să se sinucidă şi îl căuta într-o altă clădire a universităţii, unde el urma să participe la un curs. Însă atacatorul s-a îndreptat în schimb spre clădirea principală a Facultăţii de Arte, într-o piaţă aglomerată situată la numai câteva sute de metri de centrul vechi al oraşului Praga.

Atacatorul este, de asemenea, suspectat de uciderea unui alt bărbat şi a fiicei sale în vâstă de două luni, care au fost găsiţi săptămâna trecută împuşcaţi în pădure într-un sat de lângă Praga. Dovezile sugerează că atacatorul de la universitate este şi autorul crimelor respective. "Dar așteptăm testele balistice. Nu putem confirma 100% pentru moment", a spus Petr Matějček.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Atac armat în Praga. Momentul în care poliţia ia cu asalt universitatea. Imagini surprinse cu un bodycam